Sari direct la conținut

Incepe revolutia borfasilor. Ziua asaltului

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

USL va forta, din toate informatiile, suspendarea presedintelui in cel mai scurt timp. E o chestiune de ore, cel mult de zile. Din cate aud, Crin Antonescu viseaza sa se instaleze la Cotroceni cat mai repede, eventual astazi. Ponta si Antonescu schimba Avocatul Poporului, judecatorii Curtii Constitutionale, sefii de la Senat si Camera. Inlocuirea lui Vasile Blaga este miscare cheie deoarece, fiind al doilea om in stat, ar prelua in caz de suspendare interimatul la Cotroceni. In locul lui va fi instalat, foarte probabil, Crin Antonescu.

Revocarea Avocatului Poporului era si ea importanta in planul de eliminare a piedicilor institutionale deoarece, teoretic, putea sesiza Curtea in cazul suspendarii. Curtea Constitutionala, la randul ei, trebuie eliminata din joc, in logica USL, pentru a nu impiedica suspendarea lui Traian Basescu. Din toate informatiile, din modul in care se precipita evenimentele in Parlament, rezulta ca USL doreste sa termine totul in cateva ore, intr-o zi, doua maxim.

Acest asalt de tip blitzkrieg asupra institutiilor democratice, calcarea in picioare a regulilor jocului seamana mai degraba a lovitura de stat sudamericana nu a joc democratic intr-o tara membra UE. Mexicanizarea Romaniei, tara care tocmai si-a votat cu entuziasm un personaj cu reputatie de mare corupt, incepe azi. Incepe revolutia borfasilor, a micilor gainari care fura munca altora, a discipolului care si-a depasit maestrul in abuz si aroganta, a celor solidari cu infractori aflati in puscarie, a slugilor unor turnatori dovediti, a parlamentarilor care cer eliberarea detinutilor din puscarie. Ea, revolutia borfasilor, fura democratia intr-o zi de vara in tara celui mai cinstit guvern. Planul anuntat de Dan Voiculescu, suspendarea in 60 de zile, se impllineste sub ochii nostri.

Ce fac in tot acest timp cancelariile occidentale? Unde sunt bravii ambasadori, mari aparatori ai valorilor democratice? Cred ca in aceste momente triste pentru o tara europeana se impune o pozitie comuna din partea lor. Sa-si spuna clar un punct de vedere daca ce vad in Romania acestor zile bate Ungaria lui Orban sau mai avem pana acolo, deci sa mai inghitim cateva abuzuri de putere.

PS: Primele doua semnale externe importante din partea unor inalti oficiali occidentali care se declara ingrijorati de atacurile la Curtea Constitutionala au venit din partea ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein si din partea comisarului pentru justitie, Viviane Reding (Comisia Europeana)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro