Incetarea licentei TVR Cultural a starnit discutii aprinse la CNA: Suspendarea emisiei timp de 90 de zile "a fost o minciuna". CNA se adreseaza Comisiilor de Cultura sa analizeze situatia singurului post cultural
Decizia Televiziunii publice de a renunta la licenta TVR Cultural a starnit discutii aprinse, joi, la CNA. O parte dintre membrii Consiliului au acuzat conducerea TVR de „minciuna”, prin faptul ca TVR Cultural si-a suspendat emisia timp de 90 de zile invocand motive tehnice, desi motivele incetarii emisiei, in septembrie, tineau de motive financiare. Mai multi membri CNA s-au declarat in dezacord cu decizia ca TVR Cultural sa dispara definitiv ca post separat, iar Consiliul a decis prin vot sa se adreseze Comisiilor de cultura din parlament pentru a analiza posibile solutii. CNA a votat, separat, sa ceara TVR sa transmita de urgenta viitoarea grila a TVR 2, care ar urma sa se transforme in TVR 2 Cultural si sa preia misiunea culturala a postului disparut.
CNA urmeaza sa constate incetarea licentei TVR Cultural in sedinta de marti, 18 decembrie.
- Licenta TVR Cultural inceteaza automat la capatul a 90 de zile de la suspendarea emisiei, iar acest ragaz expira sambata. In aceste conditii, TVR a anuntat, luni, ca a informat Consiliul in legatura cu decizia de a renunta la licenta audiovizuala, intrucat nu s-au gasit bani si solutii pentru ca acest post sa existe in continuare.
Discutiile de la CNA s-au aprins, astazi, in momentul in care presedintele Consiliului, Rasvan Popescu, a sugerat ca acest for fie decide prin vot sa retraga, la cerere, licenta TVR Cultural, fie asteapta pana sambata, cand licenta expira automat. Mai multi membri CNA au aratat ca un vot de retragere a licentei ar transfera Consiliului responsabilitatea „esecului TVR”. Dupa lungi discutii, CNA a decis cu majoritate de voturi sa se adreseze Comisiilor de Cultura pentru a gasi eventuale solutii de continuare a programelor TVR Cultural si, separat, sa ceara Televiziunii publice sa transmita de urgenta grila viitorului TVR 2, ce va include programe preluate de la TVR Cultural, conform promisiunilor TVR.
Conform legii, suspendarea emisiei timp de 90 de zile a emisiei unui post este posibila doar din motive tehnice. Mai multi membri CNA, indeosebi Narcisa Iorga, au insistat ca emisia TVR Cultural nu a fost suspendata din motive tehnice, ci din motive financiare. Ei au amintit ca forul audiovizual au cerut in repetate randuri, in ultima perioada, TVR sa nu mai afirme pe canalul TVR Cultural ca acest post si-a suspendat emisia din motive tehnice, iar Narcisa Iorga a acuzat „minciuna” vehiculata de TVR in acest sens.
Ce au spus, intre altele, membrii CNA in legatura cu TVR Cultural:
- Valentin Jucan: Dincolo de bunul simt firesc pe care ar trebui sa il aiba un post public de televiziune, art 33 din Constitutie arata ca accesul la cultura este garantat. Mie mi-a atras atentia urmatorul paragraf din scrisoarea… 0.03. Nu stiu cine a redactat foaia, dar sa ii fie rusine. Daca cultura a ajuns sa fie o chestiune de nisa, cu impact mic asupra audientei, sa fie catalogata si pusa ca un document care nu are importanta, in situatia in care oricum televiziunile private din Romania nu fac decat sa terfeleasca notiunile de cultura (…) in aceste conditii vine cineva si spune ca TV Cultural – care era un pilon si pe care oamenii de cultura il vedeau ca un spatiu in care sa se desfasoare cel putin cu decenta – e considerat un canal de nisa…
- Mihai Malaimare: Televiziunea, cu exceptia unor functii de conducere, e aceeasi. Televiziunea nationala trebuie iubita indiferent de cine o conduce. (…) Cei care avem cat de cat o tangenta mai mult sau mai putin acreditata cu cultura nu putem sa ne permitem sa laudam postul national cand e condus de unii si sa-l criticam cand e condus de altii. (…) Faptul ca TVR cultural a disparut e o tragedie in limitele ei. (…) Nici macar foarte multi oameni de cultura nu urmareau acest canal. (…) Pe de alta parte, as privi si partea buna, in sensul ca emisiunile culturale s-au diseminat in programele TVR 2
- Ioan Onisei: Eram in Camera Deputatilor cand am militat pentru infiintarea unui canal cultural la televiziunea publica. (…) Legea audiovizualului spune ca o licenta poate fi retrasa daca titularul nu poate sa transmita timp de 90 de zile din motive tehnice (…) Chestiunea cu motivele tehnice a fost o minciuna. (…) Eu inteleg din relatia guvernului cu conducerea SRTv ca (…) nu s-a gandit nicio clipa daca si ce sa salveze dintre aceste canale. (…) Televiziunea publica nu se poate aseza decat pe interesul public, iar interesul public este dincolo de orice rating. (…) Asa cum conducerea TVR a incercat si a reusit o cooperare cu Euronews, nu inteleg de ce nu s-au facut aceleasi eforturi cu cel putin doua posturi europene, cum sunt Arte si Mezzo. (…) Eu nu o sa votez niciodata retragerea licentei pentru TVR Cultural si propun sa adresam o scrisoare Comisiilor de Cultura, problema fiind a lor si a Parlamentului Romaniei.
- Rasvan Popescu: In cazul in care nu vom retragerea licentei la cererea lor, automat o vom retrage de sambata incolo. De ce sa ne asumam noi acest lucru? Ei ne cer ca orice alt post sa-si restructureze programele. Optiunea CA este de a continua misiunea postului pe un alt canal care are un suport mai bun. Nu putem sa impunem noi TVR sa mentina un canal pe care sustine ca nu mai poate sa-l sustina.
- Narcisa Iorga: Ma bucur ca asta vara nu am participat la plenul CNA in care a fost acceptata minciuna TVR legata de motivele tehnice. Ma bucur ca eu nu am acceptat o minciuna. Ati mintit la randul dumneavoastra publicul acceptand TVR sa transmita o minciuna – intreruperea emisiei din motive tehnice. Intreruperea nu este din motive tehnice, ci din motive politice – politice insemnand inclusiv politica editoriala. (…) TVR Cultural este singurul post de nisa care urmareste preocuparile pentru cultura. E obligatoriu ca un post public de televiziune sa pastreze acest canal. Se pot intelege motivele bugetare, in niciun caz motivele tehnice. Dar in acest caz era obligatoriu ca presedintele TVR sa vina sa prezinte modificarea grilelor TVR 2 asa incat sa continue misiunea TVR Cultural.
- Mihai Malaimare: Cred ca e bine sa ferim CNA de discursuri cu un anume iz populist. Cred ca propunerea dlui Onisei este acceptabila. Ea ar presupune o aglomerare a preocuparilor multora dintre noi cu privire la Televiziunea publica. (…)
- Christian Mititelu: Nu putem eluda o realitate care se vede peste tot si anume ca suntem intr-o criza economica. (…) A fost o greseala a celor care au extins si au facut atatea canale, cu audiente slabe. (…) Nu s-a gandit o misiune pentru acest canal. (…) Acest canal a fost realizat pentru oameni de cultura (…) Un canal cultural trebuie sa se adreseze unui public cat mai larg. (…) Nu s-a facut acest lucru. (…) TVR re o sansa acum ca pe un canal cu un public mai larg sa faca emisiuni care sa contribuie la popularitatea acelui canal. Daca o vor face ca la TVR Cultural, nu vor face decat sa traga in jos TVR 2.
- Ioan Onisei: Propunerea mea este sa informam Comisiile de Cultura in legatura cu CNA. Sambata TVR trebuie sa-si depuna licenta. Eu nu sunt de acord cu retragerea licentei la cerere. Pana la urma, tot ceea ce vedem este sacrificarea TVR Cultural.
- Narcisa Iorga: Motivul intreruperii emisiei nu era tehnic, era financiar. TVR daca era de buna credinta ar fi venit la CNA sa spuna ca licenta TVR cultural se modifica astfel, devine cu preponderenta cultural. Era altceva.
- Mircea Deaca: Daca retragem licenta, noi, CNA, suntem partasi la un esec.
- Christina Trepcea: Propun sa ne transmita de urgenta un proiect de reorganizare a grilei si sa ne pronuntam dupa.
TVR a anuntat, luni, ca a informat CNA in lagatura cu decizia de a renunta la licenta de emisie a TVR Cultural, la zece ani de la lansarea postului, din cauza situatiei financiare a institutiei. In documentul transmis Consiliului, presedintele-director general Claudiu Saftoiu arata, intre altele, ca „in acest moment, mentinerea unui canal TV de nisa, cu un impact mic asupra audientei – de ordinul 0,03 rating – ar fi nejustificat, atat financiar, cat si ca interes al telespectatorilor Tocmai de aceea, SRTv a luat decizia strategica de a valorifica continutul si mesajul cultural al pe canalul TVR 2”. TVR arata in cerere ca urmeaza sa informeze CNA in legatura cu modificarile ce vor fi facute in grila viitorului post TVR 2, ce va fi transformat in TVR 2 Cultural si care va include programe culturale.
- Emisia canalului TVR Cultural a fost suspendata in data de 15 septembrie 2012, iar pentru a pastra licenta timp de inca 90 de zile TVR a apelat la o motivare de ordin tehnic, nu de ordin financiar.
- La inceputul lunii octombrie, Claudiu Saftoiu spunea ca TVR Cultural a fost inchis pentru ca, in conditiile problemelor financiare majore ale Televiziunii publice, postul avea cheltuieli de 650.000 de euro pe luna si ca TVR 3, care avea costuri similare, a ramas in functiune deoarece asa a fost dorinta Consiliului de Administratie.
- Un raport anterior referitor la redresarea economica a TVR arata ca TVR Cultural avea costuri medii pe luna de 320 de mii de euro, iar TVR 3 – de circa 917 mii de euro.