Includerea utilizarii tigarilor electronice in studiile pentru monitorizarea sanatatii fumatorilor ramane discutabila
Setarea pragului de fumători la cei care folosesc țigări electronice minim 6 zile pe lună i-ar elimina pe cei care fumează din curiozitate, fiind puțin probabil să devină utilizatori obișnuiți, și ar oferi mai multă precizie rezultatelor studiilor efectuate pentru monitorizarea sănătății fumătorilor, conform unui studiu publicat pe sciencedaily.com
Însă, în prezent, nu există suficiente date pentru monitorizarea utilizatorilor de țigări electronice. Pentru a face acest studiu, cercetătorii au folosit răspunsurile a circa 9300 de adulți acuali și foști fumători de țigări normale din Statele Unite ale Americii. Participanții au fost întrebați dacă au folosit țigara electronică cel puțin o singură dată, iar aceia care au confirmat, au fost întrebați de câte ori au folosit-o în ultima lună.
Analiza a arătat că mai puțin de unul din cinci dintre adulții intervievați (aproximativ 17,7%) au încercat țigările electronice și că actualii fumători au mai multe șanse să le utilizeze decât cei care s-au lăsat de fumat și, bineînțeles, decât nefumătorii.
În ceea ce privește motivele care stau la baza alegerii țigării electronice au fost menționate următoarele variante: pentru a îi ajuta să renunțe la fumat sau să fumeze mai puțin tutun, pentru gama variată de arome, pentru folosirea lor în spațiile în care fumatul este interzis și, pe ultimul loc, din convingerea că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare. S-a constatat că, în general, nefumătorii nu sunt împinși de curiozitate pentru a încerca țigara electronică.
Din studiu a reieșit că mai mult de jumătăte dintre participanți (59%) au fost clasificați ca utilizatori ocazionali, folosind țigara electronică circa 5 zile pe luna, în timp ce 16% dintre aceștia au fost clasificați ca utilizatori intermediari, folosind țigara electronică de la 6 la 29 de zile.
Pe baza altor cercetări similare s-a constatat că mulți dintre utilizatorii de țigări electronice le folosesc pentru a experimenta și că este puțin probabil să se transforme în utilizatori obișnuiti, așa încât includerea acestora în cifrele de răspândire a folosirii țigărilor electronice pot denatura realitatea, și pot da rezultate false monitorizării sănătății fumătorilor, supraestimând numărul utilizatorilor de țigări electronice.