Sari direct la conținut

Indexul libertatii presei 2013: Romania, pe locul 42, in urcare cu cinci pozitii

HotNews.ro
Harta libertatii presei, Foto: RSF
Harta libertatii presei, Foto: RSF

Organizatia franceza Reporters sans Frontieres – RSF (Reporteri fara Frontiere) a facut public clasamentul mondial privind respectarea libertatii presei. In Indexul libertatii presei 2013, Romania este pozitionata pe locul 42, in urcare cu cinci locuri fata de anul precedent. Pe primele pozitii ale topului se afla Finlanda, Olanda si Norvegia in timp ce tarile codase la acest capitol sunt Turkmenistanul, Coreea de Nord si Eritreea. Republica Moldova s-a clasat pe pozitia 55, in cadere cu doua locuri fata de anul precedent.

Reporteri fara Frontiere arata ca, dupa „Primavara Araba” si alte miscari de protest care au au influentata puternic indexul din 2012, clasamentul din acest an a revenit la o configuratie obisnuita si reflecta mai bine atitudinile si intentiile guvernelor pe termen lung fata de mass-media.

Organizatia puncteaza ca la varful topului si nu se inregistreaza modificari fata de anul precedent, o situatie asemanatoare intalnindu-se si la coada clasamentului.

„Indexul libertatii presei publicat de Reporteri fara Frontiere nu ia in considerare direct tipul de sistem politic insa este evident ca democratiiile ofera o mai buna protectie a libertatii de a produce si a circula stiri corecte si informatii decat tarile in care drepturile si libertatile omului sunt incalcate”, a declarat secretarul general al asociatiei Christophe Deloire.

Odata cu Indicele libertatii presei, organizatia RSF a publicat in premiera „indicatorul” global anual al libertatii presei. Noul instrument analitic masoara nivelul mondial al libertatii de informare si performanta guvernelor lumii, in integralitatea lor, in ceea ce priveste aceasta libertate cheie.

Potrivit RSF, in 2013, „indicatorul” global al libertatii presei este de 3395, un punct de referinta pentru evaluarile viitoare.

Indexul libertatii presei include 179 de tari.

RSF noteaza cazurile in care s-au observat „imbunatatiri majore” si progrese importante:

  • Malawi, care a urcat 71 de locuri, pana pe pozitia 75.
  • Coasta de Fildes a urcat de pe locul 96 pe 63 si pare a fi iesit din criza postelectorala dintre partizanii lui Laurent Gbagbo si Alassane Ouattara.
  • Burma si-a continuat ascensiunea notata in indexul precedent, urcand 18 locuri pana pe pozitia 151. Incepand din 2002 si pana in 2011 inclusiv, Burma s-a clasat in ultimele 15, insa situatia s-a schimbat datorita reformelor revolutionare inregistrate anul trecut.
  • Afganistan s-a clasat pe locul 128, in urcare 22 de locuri, o ascensiune datorata, potrivit RSF, faptului ca nici un jurnalist nu se afla in inchisoare . Problemele se mentin insa in Afganistan, mai ales in contextul retragerii trupelor NATO.

De cealalta parte, se inregistreaza si cateva „caderi importante”:

  • Cea mai mare cadere a inregistrat-o Mali, de 74 de locuri, pana pe pozitia a 99-a, mai ales din cauza puciului din 22 martie 2012, de la Bamako, si din cauza faptlui ca grupari inarmate de islamisti si tuaregi au preluat controlul asupra partii de nord a tarii, rezultand o serie de masuri de cenzura a presei in regiune.
  • Tanzania s-a pozitionat pe locul 70, in cadere cu 36 de pozitii, dupa ce intr-un interval de 4 luni, un jurnalist a fost ucis in timp ce transmitea de la un protest iar altul a fost asasinat.
  • Sultanatul Oman a inregistrat o scadere de 24 de locuri, pana pe pozitia 141, cea mai mare cadere in Asia Centrala si Africa de Nord fata de 2012. Potrivit RSF, in jur de 50 de bloggeri si persoane care activau online au fost trimisi in judecata, in 2012, pentru lese majeste sau infractiuni cibernetice. 28 dintre ei au fost condamnati in luna decembrie, procesele ridicand semne grave de intrebare privind dreptul la aparare.
  • Israelul a inregistrat o scadere de 20 de locuri, pana pe pozitia 112. RSF precizeaza ca, desi in Israel se respecta libertatea presei in pofisa cenzurii militare, tara a cazut in top din cauza faptului ca armata israeliana aluat in vizor jurnalistii din teritoriile palestiniene.

In ceea ce priveste Turcia, care s-a pozitionat pe locul 154, in cadere cu 6 locuri, RSF precizeaza ca aceasta este „cea mai mare inchisoare pentru jurnalisti, mai ales pentru cei care au pareri critice fata de modul in care autoritatile trateaza chestiunea kurda”.

China, situata pe pozitia a 174-a, nu arata nicio ameliorare, mentinand ridicat numarul de jurnalisti si bloggeri din inchisori, fapt care arata ca accesul la informatie este afectat grav.

Rusia s-a pozitionat pe locul 148, in cadere cu 6 locuri, RSF precizand ca acest lucru se datoreaza represaliilor care se fac simtite de la intoarcerea lui Vladimir Putin in functia de presedinte.

Raportul mai estimeaza ca, desi 16 tari din Uniunea Europeana figureaza in primele 30 de pozitii, „modelul european se erodeaza”. „Institutiile instrumenteaza in mod periculos ‘legi-calus’, in tari precum Ungaria (locul 56, -16) si Grecia (84, -14)”.

In realizarea acestui clasament, RSF ia in calcul sase citerii pentru fiecare tara:

  • pluralismul;
  • independenta media;
  • notiunile de mediu si autocenzura;
  • cadrul legal;
  • transparenta si infrastructura mass-media.

Fiecare tara obtine o nota de la 0 la 100, 0 fiind echivalent cu „o situatie ideala”.

Reporteri fara Frontiere este o organizatie nonguvernamentala, cu sediul central la Paris, care militeaza pentru libertatea presei si pentru libertatea de exprimare in intreaga lume si care activeaza de 28 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro