Indicii bursieri au pierdut aproximativ 5% in ultimele 3 zile. Ce a declansat panica si cine sunt marii perdanti?
Aversiunea fata de risc a pus stapanire pe pietele financiare, investitorii cautand cu disperare refugiu in stabilitate si lichiditate, in pofida randamentului minim. Actiunile, marfurile si valutele de risc au fost vandute in masa in ultimele 3 zile. Ce a declansat panica, cine au fost marii perdanti si principalii beneficiari ai situatiei ce amintește de finele lui 2007: inceputul marii recesiuni!
In pofida mediatizarii situatiei din zona Euro, adevaratul catalizator care a afectat increderea investitorilor au fost datele din piata muncii in Statele Unite: numarul mic de job-uri create in iunie, revizuirea negativa a celor din luna mai si cresterea ratei somajului la 9.2%. Dezamagirea a fost cu atat mai mare cu cat a venit dupa o perioada de evolutie, cu cresteri de aproape 10% a indicilor bursieri globali, dar care confirma faptul ca masurile adoptate de guvernul american in ultimii 2 ani nu au dat rezultate.
Astfel, 800 de miliarde de dolari proveniti din taxe si imprumuturi guvernamentale, cheltuiti pentru crearea a 3 milioane de locuri de munca, adica peste 250.000 USD/job. Ce se va intampla cu restul de 20 de milioane de someri? Ce explicatii vor gasi oficialii? Cum va fi rezolvat deficitul cauzat de masurile esuate, menite sa stimuleze economia si consumul? Se pare ca investitorii nu au gasit raspuns la aceste intrebari, la fel cum nu vad o solutie la criza deficitelor din zona Euro. O situatie fara iesire ce i-a facut sa se reorienteze catre stabilitate (franc elvetian), lichiditate (dolar american) si protectie (aur).
Euro a fost serios afectat, insa mai mult au suferit valutele emergente din regiune, zlotul, forintul si leul, ce au atins un nou minim istoric fata de franc. Principalii indici bursieri au pierdut aproximativ 5% in 3 zile. Cursul EUR/RON va intampina o rezistenta serioasa la 4.31, atat din partea speculatorilor, cat si din partea BNR probabil, leul fiind mai vulnerabil in fata dolarului si francului.
Speculatorii pe termen scurt si mediu profita de volatilitatea din piata valutara, ce reflecta fluxul de capital la nivel global, astfel ca ei vor continua sa mizeze pe dolar si franc in astfel de perioade de panica si incertitudine, ce poate fi doar la inceput, apreciaza analistii de la Admiral Markets.
Cristian Cochintu, analist Financiar Admiral Markets