Infografic. Complicata relație a românilor cu banii. Mituri, obiceiuri și schimbări culturale între generații atunci când vine vorba despre bani
Banii nu sunt scopul în viață, dar pot fi cauza tuturor problemelor. Și chiar dacă nu aduc fericirea, trebuie să avem grijă să nu aducă nefericirea, spune actorul Andi Vasluianu într-un clip video. Cheltuielile medicale neprevăzute, o banală invitație la nuntă sau nașterea unui copil sunt evenimentele care îi stresează cel mai tare pe români, potrivit unui studiu lansat marți. Despre mituri, obiceiuri și mai ales schimbările culturale între generații atunci când vine vorba despre bani.
”Nu cred că o să fiți foarte surprinși aflând că puțini români se află într-o situație financiară foarte gravă- nu au bani nici măcar pentru strictul necesar- așa cum foarte puțini români se află într-o situație financiară foarte bună și pot face față oricăror cheltuieli”, spune sociologul Barbu Mateescu.
”Reultatele acestui studiu sunt corelate cu studiile pe care le-a făcut anterior ca sociolog și chiar le completează, spune Barbu Mateescu într-o discuție cu reporterul HotNews.ro. Aceste rezultate includ elemente la care nici eu nu am o explicație ca sociolog dar intuitiv pot bănui anumite lucruri. De pildă, interesantă pare a fi lipsa Moldovei din categoriile regiunilor românești considerate sărace”, spune Mateescu.
Dar- adaugă acesta- există o explicație și pentru asta. ”Până acum, ziceai București ziceai venituri peste medie, șamd. Ziceai Moldova, ziceai sărăcie. Acum avem tot mai multe semnale că din punct de vedere economic în Moldova are loc o creștere a nivelului de trai. Asta și datorită remitențelor și a investirii acestor bani trimiși de cei care muncesc în străinătate”, explică Barbu Mateescu.
Cei 60% dintre românii cu situație financiară acceptabilă sunt bărbați. 60% dintre români au o situație financiară cel puțin echilibrată, însă 2 din 5 români trăiesc în circumstanțe financiare dificile. Cei 60% dintre românii cu o situație financiară cel puțin acceptabilă sunt în special bărbați, cu vârsta între 25 și 34 de ani, din București-Ilfov, Banat, Transilvania și Dobrogea.
Cei 40% care au o situație financiară dificilă sunt în special persoane cu vârstă între 45 și 50 de ani, din zona Crișana-Maramureș și din Oltenia.
Cei 1% dintre români care pot face față oricăror cheltuieli sunt majoritar bărbați. Astfel, în timp ce doar 0.2% dintre femei se declară relaxate în fața oricărui tip de cheltuieli, numărul bărbaților în această situație este de aproape 10 ori mai mare (2%).
Ce dezechilibrează bugetul românilor?
Cel mai mult, cheltuielile medicale neprevăzute – 47%. ”Pare a fi exagerat de mult, dar gândiți-vă că pentru mulți români aceste cheltuieli înseamnă o deplasare într-o capitală de județ unde serviciile medicale sunt mai performante. Nu că în localitatea în care aceștia locuiesc nu ar fi performante, ci percepția subiectivă a localnicilor este că respectivele servicii nu sunt performante. Și atunci intervin, pe lângă cheltuielile medicale propriu-zise mai apar cele legate de transport, cazare șamd”, explică Barbu Mateescu.
Vârstnicii, locuitorii Olteniei și Munteniei (exclusiv București) sunt categoriile care menționează acest tip de cheltuială ca dezechilibrându-le bugetul într-o măsură mai mare decât restul populației.
Urmează apoi invitațiile la nuntă- 17% dintre români spun că asemenea invitații le dezechilibrează bugetul. Pentru cei doi români din 10, cheltuielile provocate de o invitație la o nuntă reprezintă o dificultate în planul bugetului personal sau familial. Afectați sunt în special persoanele cu vârsta peste 50 de ani, locuitorii Moldovei, Transilvaniei și Dobrogei. Apariția unui copil- 9,5%.
A treia problemă poate fi nașterea și creșterea unui copil (un român din 10 o menționează). Grupurile afectate în mod special sunt tinerii (22% din cei cu vârsta între 25 și 34 de ani) precum și locuitorii Moldovei (15% din ei).
Cum se administrează bugetul familiei?
- Aproape jumătate (48%) dintre români gestionează bugetul familiei împreună cu partenerul sau cu partenera.
- Circa 44% dintre români își gestionează singuri bugetul. Un român din 5 alege să facă acest lucru, chiar dacă este într-o relație cu cineva.
- Procentul românilor care își gestionează singuri bugetul, fără a apela la partener/ parteneră, crește în regiunea Dobrogei: 41% dintre aceștia preferă să administreze bugetul singuri, și doar 1 din 3 persoane care locuiesc în Dobrogea împart responsabilitățile financiare în cuplu.
- Locuitorii din Crișana /Maramureș preferă mai des să delege partenerului responsabilitățile financiare: 20% apelează la persoana iubită pentru gestionarea bugetului (față de 6%, media la nivel național.)
- Cuplurile tinere împart cheltuielile uzuale (întreținere, plata facturilor etc) la jumătate.
- Cuplurile vârstnice folosesc banii puși la comun sau alocă anumite facturi lunare fiecărui membru al cuplului.
- Cea mai mare parte a populației nu a beneficiat de educație formală în ceea ce privește finanțele proprii (3%).
- Aproape jumătate au învățat cum să își gestioneze banii în familie (49%).
- Mai puțin de jumătate dintre români (41%) consideră că își gestionează bugetul eficient, însă doar 3% dintre aceștia au beneficiat de educație financiară în școală.
Studiul despre care am vorbit până acum a fost prilejuit de lansarea celui de-al doilea sezon din proiectul de educație financiară al Raiffeisen Bank denumit Money Bistro, proiect găzduit de actorul și vedeta de televiziune Andi Vasluianu.
În noul sezon, Andi Vasluianu spune povestea familiei Bănescu, concentrându-se pe eforturile lor de a-și echilibra cheltuielile financiare. În demersul lui, Vasluianu e ajutat de specialiști din domeniul financiar (Andreea Nițescu, consilier bancar, Răzvan Szilaghi, CEO Raiffeisen Asset Management sau Raul Chirulescu, manager produse bancare), specialiști în nutriție (Cori Grămescu), fashion (Andreea Balaban), lifestyle (Oana Botezatu) sau design interior (Sânziana Pop).
„Tema noului sezon este inspirată din ceea ce trăim zi de zi, iar pentru a ne asigura că așa este, am pornit de la un studiu despre situația financiară a familiilor din România. Am aflat că doar 3% dintre români au beneficiat de educație financiară formală și că majoritatea dintre respondenți resimt nevoia de a-și gestiona mai bine situația financiară (78%). Jumătate dintre români învață cum să se raporteze la bani în familie, ceea ce poate însemna și perpetuarea unor obiceiuri financiare nesănătoase, de la o generație la alta sau, pentru alții înseamnă că, pur și simplu, nu știu de unde să înceapă. Credem că în experiențele prin care vor trece eroii noului sezon Money Bistro, familia Bănescu, se vor regăsi mulți dintre noi, iar sfaturile primite de la specialiști vor fi de folos”, a spus Corina Vasile, director de Comunicare și Relații Publice la Raiffeisen Bank.