Sari direct la conținut

INFOGRAFIC Guvernul a diminuat atributiile Curtii Constitutionale printr-o Ordonanta de Urgenta, publicata rapid in Monitorul Oficial. Suspendarea presedintelui a devenit mai simpla

STIRE ACTUALIZATA: Guvernul Ponta a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta, publicata rapid in Monitorul Oficial, prin care se retrage Curtii Constitutionale abilitatea de a aviza hotaririle Parlamentului. Ordonanta de Urgenta face ca suspendarea presedintelui Traian Basescu sa fie mai simpla. Executivul a dat aceasta OUG dupa ce premierul Ponta anuntase inaintea sedintei de guvern ca nu are „vreo intentie de a afecta independenta institutionala” judecatorilor CCR. Miscarea prin care atributiile CCR sint diminuate face parte dintr-un plan complex al USL care are ca finalitate suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte (Citeste aiciPlanul de actiune al USL pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cei 7 pasi esentiali)

UPDATE 14.05: OUG pentru diminuarea puterilor CCR a fost publicata deja in Monitorul Oficial. Demiterea presedintelui a scapat de un filtru institutional

UPDATE 14.00: Guvernul a facut publica Ordonanta de Urgenta care diminueaza atributiile CCR. Motivele emiterii OUG: Conferirea competentei Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului este de naura sa creeze disfuctionalitati

STIREA IN VERSIUNEA INITIALA:

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul ar fi adoptat o Ordonanta de Urgenta care a modificat Legea de functionare a CCR astfel incit Curtea Constitutionala sa nu mai dea aviz obligatoriu pe hotaririle Parlamentului. Guvernul nu a confirmat inca informatia. Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul Mircea Dusa a confirmat, printr-o declaratie la Parlament, existenta acestei ordonante: „Proiectul de ordonanta este o revenire la normal. Vizeaza proceduri ale constitutionalitatii, niciodata in Constitutie nu s-a prevazut ca CCR sa se pronunte pe hotarari ale Parlamentului”.

Ordonanta de Urgenta ar elimina abilitatea Curtii Constitutionale de a aviza hotaririle Parlamentului. Cum influenteaza aceasta modificare actiunea de suspendare a presedintelui? Parlamentul decide suspendarea presedintelui (in urma votului) printr-o hotarire, iar daca CCR constata ca acea hotarire nu este constitutionala, ea este lovita de nulitate. Cu alte cuvinte, CCR functiona pina acum ca un filtru pentru hotaririle Parlamentului, gratie unei modificari realizate de PSD-istul Dan Sova. Odata cu Ordonanta de Urgenta, acest rol al CCR dispare, usurind procesul de suspendare a lui Traian Basescu.

Decizia Executivului apare in contextul in care, in urma cu doua ore, in debutul sedintei de Guvern premierul Victor Ponta a declarat public ca nu va exista niciun act normativ care sa se atinga de judecatori CCR.

Victor Ponta: „Nu a existat si nu va exista niciun fel de act normativ prin care sa fie schimbati. Exista niste prevederi constitutionale pe care le respectam. Nu exista vreo intentie de a le afecta independenta. Pentru a rispi orice fel de indoieli ale partenerilor europeni, ministrul Justitiei a propus azi ca orice fel de sesizari referitoare la persoana sau persoanele care ocupa functiile de judecatori la CCR vor fi retrase pentru a nu mai lasa loc de interpretare. CCR si judecatorii sai sunt independenti

Avem obligatia sa asiguram stabilitate si predictibilitate actului administrativ. Evident, exista batalii politice intre presedintele tarii si Parlament, sau in interiorul Parlamentului. Guvernul, dupa cum ati vazut si ieri, nu s-a implicat, nici eu personal nu am fost acolo, tocmai pentru a incerca sa nu intervenim in procedurile parlamentare. Resping orice incercare a oricarei forte politice, inclusiv din partea presedintelui Romaniei, de a implica Guvernul intr-un conflict parlamentar care nu ne priveste”.

Hotnews.ro a prezentat pe larg un material cu strategia USL pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Liderii USL au stabilit in linii mari planul politic care va duce la suspendarea presedintelui Traian Basescu. Potrivit unor surse politice convergente, exista citiva pasi ce vor fi facuti rapid in urmatoarele zile. Primul pas ar fi inlocuirea Avocatului Poporului. Pasul doi – modificarea Legii CCR prin Ordonanta de Urgenta. Pasul trei – inlocuirea celor doi judecatori de la Curtea Constitutionala. Pasul patru – inlocuirea celor doi presedinti PDL ai Senatului si Camerei Deputatilor. Pasul cinci – initierea procesului de suspendare a lui Traian Basescu, odata ce USL va controla Avocatul Poporului, Parlamentul si CCR

Pe 25 iunie parlamentarii au restrans activitatea Curtii Constitutionale eliminand prerogativele acesteia de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului. Senatul a adoptat luni cu 70 de voturi pentru, 18 impotriva si 4 abtineri proiectul de lege propus si sustinut de USL privind eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului. Eliminarea acestor prerogative ale judecatorilor de la CCR simplifica procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/85e1bdfe2ebbd49bacfd677ab2eb7ed2/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Pe 27 iunie PDL a depus la CCR contestatie la legea de modificare a legii Curtii Constitutionale.

Reamintim ca in septembrie 2010, Parlamentul a modificat legea Curtii Constitutionale astfel incat procesele sa nu se mai suspende dupa ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate. La Senat legea a primit un amendament suplimentar prin care controlul Curtii era extins asupra hotararilor adoptate de plenul camerelor separate sau reunite.

Amendamentul a fost propus chiar de un reprezentant PSD, senatorul Dan Sova. Legea, cu tot cu amendament, a trecut cu voturile PD-L in timp ce PSD s-a opus; PSD a atacat-o la Curtea Constitutionala, inclusiv pe modificarea operata de Sova, insa fara succes.

Amendamentul lui Sova complica suspendarea presedintelui Traian Basescu, dand dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor celor doua Camere, asupra carora Parlamentul era pana acum suveran.

Practic, amendamentul lui Sova a facut posibil ca hotararile Camerei Deputatilor si Senatului sa poata fi atacate la Curtea Constitutionala, nu doar legile si ordonantele, ceea ce inseamna ca si o eventuala hotarare privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro