Instantele din tara anunta ca nu sunt pregatite pentru intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila / CSM cere Guvernului 1.784 de posturi de judecatori, procurori si grefieri
Aproape 90% dintre magistratii de la curtile de apel, tribunalele si judecatoriile din tara spun ca instantele nu sunt pregatite pentru intrarea in vigoare, la 1 iunie 2012, a noului Cod de procedura civila si a Legii de punere in aplicare a acestuia, informeaza site-ul membricsm.ro. Plenul CSM a decis joi, 15 martie, sa propuna Guvernului adoptarea unei Hotarari cu privire la suplimentarea schemelor de personal in instantele din tara cu 1.784 de posturi de judecatori, procurori si grefieri. Propunerea CSM prevede, printre altele, suplimentarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu 72 de posturi de judecator, 72 posturi de magistrat-asistent.
Poiectul de hotarare de Guvern, ce va fi transmis de CSM ministrului justitiei, prevede, in acord cu studiile de impact, suplimentarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu 72 de posturi de judecator, 72 posturi de magistrat-asistent si 72 posturi grefier, 392 de posturi de judecatori si 604 posturi de grefieri la celelalte instante, precum si 177 posturi de procuror si 395 posturi de grefier la parchete, noteaza sursa citata.
„Decizia a fost luata dupa ce plenul CSM a aprobat suplimentarea ordinii de zi cu solicitarea formulata de judecatorii Horatius Dumbrava, Alexandru Serban, Adrian Neacsu si Cristi Danilet, in care cereau CSM sa exprime un punct de vedere ferm si neechivoc cu privire la intrarea in vigoare a noilor coduri, dar si sa propuna Guvernului emiterea unei hotarari de suplimentare a schemelor de personal”, consemneaza membricsm.ro.
Instantele din tara anunta ca nu sunt pregatite pentru intrarea in vigoare a codurilor
Potrivit raspunsurilor oferite de mai multe instante din tara la o solicitare a judecatorului Horatius Dumbrava, membru CSM, aproape 90% dintre magistratii de la curtile de apel, tribunalele si judecatoriile din tara spun ca instantele nu sunt pregatite pentru intrarea in vigoare, la 1 iunie 2012, a noului Cod de procedura civila si a Legii de punere in aplicare a acestuia.
Printre altele, marea majoritate a judecatorilor apreciaza ca „este necesara o perioada de pregatire profesionala de cel putin 6 luni in raport de complexitatea, importanta si intinderea noului act normativ”.
In plus, un procent semnificativ de judecatori sunt de parere ca este oportuna decuplarea, ca date de intrare in vigoare, a Noului Cod Penal si Noului Cod de Procedura Penala de Noul Cod de Procedura Civila.
Vezi aici care sunt principalele argumente ale judecatorilor.
Potrivit unor studii comandate de Ministerul Justitiei pentru a vedea impactul intrarii in vigoare a noilor coduri, este subliniata necesitatea de marire a schemelor de personal la nivelul instantelor din tara, precum si nevoia de investitii in sediile instantelor si parchetelor (sali de judecata, mobilier) si de extindere a infrastructurii IT.
Impactul financiar estimat al aplicarii Noilor Coduri (n.r. civil, penal, de procedura civila si de procedura penala) pe durata de trei ani de la intrarea lor in vigoare este de 707.375.781 RON (aproximativ 164 milioane de euro), se arata intr-un raport publicat de Ministerul Justitiei in luna ianuarie.
Noul Cod civil a intrat in vigoare in octombrie 2011, iar noul Cod de procedura civila va fi pus in aplicare cel mai probabil incepand cu data de 1 iunie 2012. De asemenea, noile Coduri penal si de procedura penala vor intra in vigoare in luna martie 2013.
Studiu de impact comandat de Ministerul Justitiei: Este nevoie de marirea schemelor de personal
Studiile recomanda trei ani de implementare a noilor coduri, din care primii doi ani reprezinta perioada de tranzitie iar cel de-al treilea an reprezinta primul in care efectul actualelor coduri nu mai este resimtit si sistemul incepe sa functioneze exclusiv in conformitate cu prevederile noilor Coduri, influenta prevederilor din cele vechi disparand.
Raportul final al studiului de impact subliniaza ca in sistem, in prezent, sunt 752 de posturi vacante, dintre care 282 sunt judecatori, 216 sunt grefieri, 88 – personal auxiliar, 21 – informaticieni, 85 – consilieri de probatiune, 28 – functionari publici.
- Citeste si – Cristi Danilet (CSM): Noile coduri – blocaj total