Insulta sau ce?
La conferinta de presa organizata pentru lansarea candidaturii lui Marian Vanghelie s-a ras copios. Dar rasul e, uneori, o capcana. Problema e, de fapt, serioasa.
Alegerile pentru succesorul lui Traian Basescu la primaria Capitalei amenintau sa fie o corvoada democratica plicticoasa si sacaitoare. Caci vom fi a treia oara chemati la urne in mai putin de un an. Brusc, insa, plictiseala s-a inviorat, gratie unei surprize care i-a lasat cu gura cascata pe multi.
Inclusiv pe destui ardeleni din PSD, care nu-si mai revin din perplexitate, daca am inteles bine ce-a zis d-l Dancu la un post de televiziune. Dupa ce a cautat indelung un candidat care sa corespunda idelor sale despre cum ar trebui sa arate un primar general al Capitalei in 2005, Organizatia PSD din Bucuresti l-a gasit pana la urma.
L-a gasit in persoana unui multiplu detinator de „celebritati“, dintre care aceea de cel mai ridicol vorbitor de limba romana dintre facatorii de politica de pe malurile Dambovitei i-a asigurat lui Marian Vanghelie o reputatie solida si printre semidocti, intrucat acestia se simt in preajma lui aproape „intelectuali“.
La conferinta de presa organizata pentru lansarea candidaturii lui Marian Vanghelie s-a ras copios, se pare. Si intuiesc de ce. Dar ma bate gandul ca, in asemenea imprejurari, rasul este o capcana, deloc straina de inclinatia noastra de a da prioritate bancurilor in orice situatie, evitand astfel problemele serioase.
Jurnalistii, aflu, isi dadeau coate si chicoteau de cate ori Vanghelie deschidea gura, vorbind de „sume infirme“ sau inovand gramatical, in loc sa-l roage pe Dan Ioan Popescu sa explice ce-a vrut sa spuna cand, prezentandu-l pe protejatul sau (bietul Mischie n-a avut protectori!), s-a referit la „o schimbare de perceptie pe care noi (cei din PSD) o dorim vizavi de electoratul bucurestean“.
A vrut sa sugereze, cumva, ca Vanghelie este modelul, tipul ideal de bucurestean, asa cum il vede PSD? Sau ca, de fapt, asta meritam noi, bucurestenii, un primar general ca Vanghelie, deoarece nu ne mai gasim in fostul „mic Paris“, ci intr-un oras unde mahalaua, cu exceptia celei administrative, s-a mutat in centru? Daca e vorba doar de „vanghelizarea“ PSD e, fireste, treaba celor din PSD.
In fond, nici nu e prea greu de atins acest obiectiv. Dar daca Vanghelie este modelul de bucurestean care ne e propus de PSD, putem considera asta o insulta. „Am avut un candidat cu studii, Mircea Geoana, si a pierdut alegerile din primul tur“, s-a explicat ulterior d-l Popescu. Hopa! Pai din pricina studiilor a pierdut Geoana in fata lui Basescu? Dar lucrurile incep sa se lamureasca.
De vreme ce studiile traditionale nu mai au azi trecere, „succesul“ bazandu-se pe alte parghii, de ce n-ar fi mai-marele Capitalei cineva cu „studii“ de barbugiu, care a dovedit ca poseda si indemanarea de a parveni?
O singura scuza ar avea PSD pentru aceasta insulta. Ca nu mai e interesat sa cucereasca primaria Capitalei fiind convins ca, oricum, n-o poate obtine. Mai ales ca singurul care ar fi putut sa aiba, eventual, sanse, doctorul Sorin Oprescu, nu mai e dispus sa joace rol de „mazeta“.
Asa ca, in gluma sau in bataie de joc, PSD ne-a oferit candidatura unui personaj pe care l-a dat afara, in urma cu un an, deoarece sifona imaginea partidului, si l-a reprimit, apoi.
La ora cand scriu acest comentariu, se discuta aprins, se pare, in sediul din Kiseleff, pe tema „ce-ar fi sa-l inlocuim pe Vanghelie?“. Si nu ma mir. E adevarat ca niciodata, dupa ’89, PSD n-a reusit sa cucereasca simpatia bucurestenilor. Si e de presupus ca nici la scrutinul din aprilie traditia nu va fi intrerupta. Dar, indiferent de rezultatul lor, aceste alegeri raman importante.
Mai intai, fiindca ele vor fi un test. Dupa aproape patru luni de guvernare „semi-portocalie“, se va vedea pe ce ar putea conta si Alianta, si PSD in caz ca se va ajunge, totusi, la alegeri legislative anticipate. Apoi, fiindca o infrangere onorabila ar fi pentru PSD un semnal pozitiv: ca-si revine din degringolada provocata de socul incasat in decembrie trecut.
In aceste conditii, nu s-ar putea explica decat in trei feluri scoaterea din palarie a unui individ ca Vanghelie:
1) e un gest pervers, sinucigas;
2) toti „granzii“ din PSD sunt ocupati cu alte griji in acest moment;
3) n-o fi Vanghelie reprezentativ pentru Bucuresti (cum cred cei care confunda „miticii“ lui Caragiale cu pegra), dar e reprezentativ, in multe privinte, pentru PSD.
Si totusi, ar mai exista o ipoteza: ca PSD a vrut sa arunce in deriziune alegerile de la Capitala si sa-l puna pe Adriean Videanu intr-o situatie ingrata. Invingandu-l pe Vanghelie, ar obtine, evident, o victorie fara glorie. Dar daca ar pierde (din cauza voturilor date la „misto“ si a mobilizarii lumii interlope), s-ar face de rasul targului.