InterAgro: Repornim productia de ingrasaminte la Turnu Magurele si Slobozia, cu gaze de la OMV Petrom
Grupul InterAgro a anuntat ca reporneste productia la combinatele chimice Donau Chem Turnu Magurele si Chemgas Slobozia, incepand de joi, 14 august, datorita, printre altele, intelegerilor comerciale cu OMV Petrom pentru furnizarea de gaze naturale.
Decizia a fost luata in urma unui usor reviriment inregistrat pe piata internationala a ingrasamintelor, a precizat grupul industrial controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, potrivit Agerpres.
„Reluarea productiei este posibila si datorita intelegerilor comerciale care au fost incheiate cu singurul producator intern de gaze naturale cu care InterAgro colaboreaza de mai mult timp, OMV Petrom”, se precizeaza in comunicatul InterAgro.
Combinatul chimic din Turnu Magurele a fost oprit pentru revizie, in luna iulie, pe o perioada nedeterminata.
Omul de afaceri Ioan Nicolae a cumparat combinatul din Turnu Magurele in 2004. Obiectul de activitate al SC Donau Chem Turnu Magurele il reprezinta fabricarea si comercializarea de ingrasaminte minerale cu azot si a intermediarilor (amoniac, acid azotic) alaturi de productia de piese schimb si utilaje tehnologice. Fostul Combinatul din Turnu Magurele care, inainte de 1989 avea peste 3.000 de angajati, mai are acum 942 de salariati.
Chemgas Slobozia are ca obiect principal de activitate fabricarea si comercializarea ingrasamintelor azotoase. Combinatul chimic Slobozia a beneficiat din partea grupului InetrAgro de o infuzie de capital de 37 de milioane de euro pentru modernizarea, repornirea si functionarea platforme chimice aflate intr-o faza avansata de degradare datorita nefunctionarii.
In 6 august, Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Structura Centrala au extins masura sechestrului asigurator in cazul omului de afaceri Ioan Niculae, sotiei sale si altor persoane, functionari ai statului, suspectati ca, prin activitatea infractionala desfasurata, au creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 130 de milioane de euro, informeaza DIICOT.
Reamintim ca aceste persoane sunt urmarite penal pentru constituire de grup de criminalitate organizata, spalare de bani si abuz in serviciu pentru prejudicierea companiei Romgaz in legatura cu furnizarea de gaze naturale catre afacerile lui Ioan Niculae.
Magnatul a fost audiat in 6 ugust in dosarul Romgaz la DIICOT. Si fosta sa sotie a fost audiata. Ioan Niculae, care este urmarit penal pentru spalare de bani, este acuzat acum de sustragere de sub sechestru.