Sari direct la conținut

Internetul este principala sursa de informare a institutiilor si a companiilor privind directivele UE

HotNews.ro

Internetul joaca un rol decisiv atat la nivelul institutiilor cat si al companiilor, in privinta informarii asupra directivelor europene. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de IMAS la solicitarea PricewaterhouseCoopers, care a incercat sa surprinda gradul de pregatire al institutiilor si companiilor din Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Studiul a fost realizat in perioada septembrie – octombrie 2005 si cuprinde o sectiune dedicata institutiilor, in cadrul careia au fost intervievate 61 institutii (consilii judetene, primarii, agentii de dezvoltare regionala), respectiv o sectiune dedicata companiilor pentru care 446 societati comerciale cu mai mult de 100 de angajati au furnizat informatii.

Studiul analizeaza atat la nivelul institutiilor cat si al companiilor, gradul de informare privind directivele Uniunii Europene, efectele aderarii si stadiul pregatirii pentru implementarea acestor directive precum si perceptia asupra Fondurilor Structurale si Fondului de Coeziune.

Gradul de informare privind directivele Uniunii Europene

La nivelul institutiilor, doar 16% dintre respondenti declara ca sunt complet informati, in privinta directivelor Uniunii Europene aplicabile sectorului lor de activitate, 45% dintre acestia recunoscand faptul ca sunt partial informati. Principalele surse de informare ale institutiilor sunt Guvernul, ministerele, diversele articole de pe Internet, publicatiile UE si firmele de consultanta.

Spre deosebire de institutii, la nivelul companiilor, 20% dintre respondenti declara ca sunt complet informati in ceea ce priveste directivele Uniunii, comparativ cu 72% care au precizat ca sunt partial informati. Principalele surse de informare ale companiilor sunt, mass-media, diversele articole de pe Internet, Camera de Comert si Industrie si publicatiile UE.

In randul surselor care ofera cea mai buna calitate a informatiilor in privinta directivelor UE, la nivelul institutiilor, pozitia de top este detinuta de publicatiile on-line ale UE.

In ceea ce priveste companiile, acestea au apreciat ca cea mai buna sursa, diversele articole de pe Internet (22% dintre respondenti), pe pozitia imediat urmatoare clasandu-se publicatiile on-line ale Uniunii Europene.

In privinta prevederilor legislatiilor europene, institutiile se tem cel mai mult de prevederile care privesc mediul, urmand apoi cele referitoare la dezvoltarea regionala si la taxe si impozite.

Directivele care privesc mediul sunt principala grija si la nivelul companiilor, pe o scala de la 0% la 30%, 27% dintre respondenti considerand ca aceste directive vor afecta companiile proprii.

Efectele aderarii si stadiul pregatirii pentru implementarea directivelor Uniunii Europene

La nivelul institutiilor, 40% dintre respondenti considera ca implementarea directivelor UE va avea atat efecte pozitive cat si negative, un procent de 20% considerand ca va avea numai efecte pozitive.

Pe de alta parte, in randul companiilor, 68% dintre respondenti cred ca implementarea directivelor va avea efecte atat pozitive cat si negative, 21% dintre acestia considerand ca vor fi numai efecte pozitive.

In privinta problemelor pe care companiile cred ca le vor intampina in procesul de armonizare a directivelor europene, cele mai ridicate pozitii sunt ocupate de protectia mediului, legislatia muncii si asigurarile sociale, precum si regulile concurentei.

Spre deosebire de companii, la nivelul institutiilor, principalele probleme sunt personalul adecvat, pregatirea institutionala si protectia mediului.

In randul institutiilor, se considera ca cele mai importante efecte pozitive vor fi imbunatatirea disciplinei financiare, cresterea nivelului investitiilor straine, accesul la surse alternative de finantare (fonduri de post-aderare) si sporirea numarului de furnizori de servicii.

La nivelul companiilor, insa, respondentii considera ca principalele efecte benefice asupra activitatii societatilor, vor fi accesul la surse alternative de finantare (fonduri de post-aderare), cresterea nivelului investitiilor straine precum si intensificarea concurentei.

Situatia este foarte ingrijoratoare, cand vine vorba despre estimarea costurilor de pregatire a implementarii directivelor europene. In randul companiilor, 77% dintre respondenti nu au realizat o estimare a costurilor. Nivelul este usor scazut la nivelul institutiilor, unde doar 45% dintre respondenti au declarat ca nu s-au facut estimari asupra costurilor.

Perceptia asupra Fondurilor Structurale si Fondului de Coeziune

In aceasta privinta, in randul institutiilor, 58% dintre respondenti au precizat ca institutia lor a facut o cerere pentru a obtine finantare din partea UE, 56% dintre acestia declarand ca in urma cererii depuse au obtinut finantarea.

La nivelul companiilor insa situatia este sumbra, doar 27% dintre respondenti declarand ca au depus o cerere de finantare. In urma depunerii cererii, 17% au obtinut aceasta finantare, iar 10% nu.

Internetul joaca un rol deosebit de important atat in activitatea de informare a institutiilor cat si a companiilor.

Referitor la sursele de informare in privinta Fondurilor structurale si Fondului de Coeziune, la nivelul companiilor diversele articole de pe Internet reprezinta principala sursa de obtinere a datelor.

Interetul este principala sursa de informare si la nivelul institutiilor, pe pozitiile urmatoare clasandu-se Guvernul, ministerele, publicatiile UE si sursele UE on-line.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro