Sari direct la conținut

Internetul mobil la jumatatea lui 2016: Mai mult de un sfert reprezinta conexiuni 4G, iar traficul mediu lunar per conexiune aproape ca s-a dublat

HotNews.ro
Internetul mobil la jumatatea lui 2016, Foto: ANCOM
Internetul mobil la jumatatea lui 2016, Foto: ANCOM

Numarul de conexiuni de internet 4G a ajuns la 3,7 milioane de conexiuni la jumatatea acestui an, reprezentand mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil in banda larga, a anuntat marti ANCOM (autoritatea de reglementare in comunicatii). Spre comparatie, in urma cu 12 luni, existau doar 1,4 milioane de conexiuni 4G. ‘In plus si traficul mediu lunar de internet mobil per conexiune aproape s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2015. Ma astept in continuare la cresteri sustinute in cazul utilizarii internetului mobil, cred ca traficul mediu pe conexiune de internet mobil va depasi 1 GB/luna pana la finalul anului’, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

  • Internetul mobil in Romania

95% a fost rata de penetrare a internetului mobil in Romania la jumatatea anului 2016, conform celor mai recente date statistice ale ANCOM privind piata de comunicatii electronice din Romania. La aceeasi data, internetul mobil de banda larga inregistra 14,8 milioane conexiuni, adica o penetrare de 75% la 100 locuitori (in crestere cu 10 p.p. fata de iunie 2015). Popularitatea abonamentelor de internet mobil de banda larga este in crestere: acestea au ajuns sa reprezinte 65% din totalul conexiunilor, in crestere anuala cu peste 28%, in timp ce conexiunile pe baza de cartele preplatite au scazut cu 3%, pana la 5,2 milioane. Traficul mediu lunar per conexiune aproape s-a dublat fata de primul semestru din 2015, de la 0,33 GB la 0,63 GB.

Cererea de servicii 4G isi continua avantul, atat din punct de vedere al numarului de utilizatori, cat si al traficului. Numarul de conexiuni 4G a ajuns la 3,7 milioane (fata de 1,4 milioane in urma cu 12 luni), ajungand astfel la mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil in banda larga. Abonamentele persoanelor fizice (in crestere cu 1,3 milioane fata de aceeasi perioada a anului trecut) au fost principala sursa de crestere a numarului de conexiuni de internet mobil 4G, in timp ce abonamentele 4G ale persoanelor juridice au crescut cu aproximativ 400.000. Merita mentionat si faptul ca aproape 94% din conexiunile 4G existente la jumatatea anului 2016 se utilizau prin intermediul telefoanelor mobile inteligente.

  • Telefonie mobila

Numarul de utilizatori activi de telefonie mobila din Romania stagneaza la 30 iunie 2016 la acelasi nivel ca la sfarsitul primului semestru din anul 2015 – 22,6 milioane de utilizatori. Este insa de remarcat faptul ca numarul de utilizatori pe baza de abonament a continuat sa creasca pana la 11,1 milioane, cu 9% anual, in timp ce numarul cartelelor preplatite active a scazut, ajungand la 11,5 milioane. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la 100 de locuitori a ajus la 114,3% la jumatatea anului 2016.

Chiar daca numarul de utilizatori a stagnat, traficul total efectuat de acestia a crescut cu 4% in primul semestru din 2016 fata de primul semestru din 2015, pana la aproape 36 de miliarde minute. Continua cresterea inregistrata in ultimii ani a traficului catre alte retele de telefonie mobila (+47%, pana la 9,9 miliarde minute) si cea a traficului catre retele fixe cu un plus de 5%, pana la 1,2 miliarde minute, in timp ce traficul in retelele mobile proprii scade cu 9%, in aceeasi perioada de referinta. Astfel, ponderea traficului in retele mobile proprii scade intr-un an cu 9 p.p pana la 63%, in timp ce ponderea traficului catre alte retele de telefonie mobila creste cu 8 p.p pana la 28%.

In medie, un utilizator roman vorbeste 4 ore si 21 de minute intr-o luna, cu 8 minute mai mult decat media inregistrata in primul semestru al anului 2015. Cel mai mult utilizeaza serviciile de voce abonatii persoane fizice care detin un abonament, acestia inregistrand un trafic mediu lunar de 5 ore si 49 de minute, urmati de persoanele juridice care detin un abonament – 4 ore si 12 minute, in timp ce utilizatorii de cartele preplatite consuma in medie lunar 3 ore si 26 de minute. Durata medie a unui apel de pe un terminal mobil in primele sase luni ale anului 2016 a crescut la 2 minute si 40 de secunde.

Pentru prima data in Romania, scade numarul de mesaje SMS ca urmare a utilizarii in crestere a internetului mobil, prin care se pot accesa inclusiv diverse aplicatii de mesagerie. Astfel, in primul semestru al acestui an au fost trimise peste 9,5 miliarde de mesaje SMS, cu aproape 6% mai putine fata aceeasi perioada a anului 2015, aproape 80% dintre acestea fiind trimise in propria retea. Astfel, in prima jumatate a anului, un utilizator a transmis in medie 69 de mesaje SMS pe luna.

  • Roaming

In ceea ce priveste serviciile de telefonie mobila in roaming, traficul de voce continua sa inregistreze si pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2016 o crestere semnificativa, de 37,5%, fata de aceeasi perioada a anului 2015, atingand aproape 685 de milioane de minute (din care 222 milioane au fost apeluri efectuate si 463 milioane apeluri primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere de aproximativ 9%, pana la 66 de milioane de mesaje, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Consumul serviciilor de date in roaming continua cresterile inregistrate in ultima perioada, atingand valoarea de 387 mii GB in prima jumatate a acestui an.

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru primul semestru al anului 2016 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro