Sari direct la conținut

INTERVIU Alexandru Ghita, 2K Telecom: Intentionam sa lansam servicii de internet mobil 4G/LTE din 2014 sau putin mai devreme daca obtinem aprobare

HotNews.ro
Alexandru Ghita, seful 2K Telecom, Foto: Arhiva personala
Alexandru Ghita, seful 2K Telecom, Foto: Arhiva personala

2K Telecom, unul dintre cei cinci participanti la licitatia 4G din aceasta vara, intentioneaza sa lanseze servicii de internet mobil in tehnologia LTE/4G, care permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps, incepand din 2014 sau putin mai devreme daca va obtine acordul autoritatii de reglementare ANCOM, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Alexandru Ghita, fratele omului de afaceri Sebastian Ghita si directorul general al companiei. Operatorul si-a dezvoltat deja o retea WiMax (o tehnologie concurenta care a pierdut insa lupta cu LTE), care acopera integral orasul Ploiesti, iar pana la sfarsitul acestui an vrea sa acopere si peste 95% din Bucuresti, in urma unor investitii de 12 milioane euro.

  • Reporter: Domnule Alexandru Ghita, ce licente ati castigat mai exact la licitatia 4G din acest an si care sunt planurile privind lansarea serviciilor de internet 4G in Romania?

​Standardul LTE (Long Term Evolution), numit adesea impropriu 4G, dat fiind ca nu intruneste in proportie de 100% standardele impuse de International Telecommunication Union, a fost propus pentru prima data in anul 2004 de catre operatorul japonez NTT DoCoMO ca punct de pornire pentru dezvoltarea unui standard international pentru retelele de telefonie mobila de generatia a patra. Noul standard este o evolutie a actualei tehnologii UMTS, folosita la scara larga pentru implementarea de retele 3G, si va permite obtinerea de viteze de transfer de pana la 100Mb/s download si 50Mb/s upload, la o latenta mai mica de 10 milisecunde.

Standardul WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) reprezinta o dezvoltare a retelelor de tip Wi-Fi, folosite pentru a accesa Internetul fara fir acasa, la birou sau in locatiile publice. La nivel mondial, WiMAX pare insa sa fi pierdut lupta cu LTE, in privinta operatorilor care o adopta si a terminalelor produse.

Implementarea tehnologiei LTE este adoptata la scara larga de marii operatori de telefonie mobila in contextul volumului tot mai mare de date care tranziteaza retelele. Tehnologia permite viteze mai mari de transfer a datelor de pana la 100 mbps, o mai buna eficienta a spectrului, dar si furnizarea unor aplicatii si servicii mai avansate precum televiziune pe mobil.

Alexandru Ghita: In urma licitatiei am castigat 2 licente in banda de 2,6 GHz pentru spectrul nepereche peste care se poate implementa tehnologie WiMAX sau LTE. In momentul de fata avem deja implementata tehnologia WiMax in banda de 3,5 GHz, echipamentele pe care le avem suportand si upgrade-ul catre tehnologii LTE. Pentru aceasta este nevoie de un upgrade de soft care se face la echipamentele actuale.

Incercam sa construim o infrastructura 4G dedicata internetului broadband atat in zonele oraselor mari cat si in zonele rurale venind cu un model de business nou – wholesale, adica vom construi infrastructura respectiva si vom oferi servicii tuturor operatorilor dornici de a revinde servicii 4G catre clientul final. Ne vom axa pe construirea infrastructurii si a retelei si orice partener fie ca vorbim de cineva din zona de retail fie ca vorbim de un operator de telecomunicatii poate cumpara de la noi serviciile respective si sa le impacheteze cum doreste si sa scoata produse sub brand propriu.

  • Reporter: Ce puteti sa ne spuneti despre reteaua WiMAX pe care ati dezvoltat-o pana acum?

Alexandru Ghita: In prezent avem o retea WiMAX cu 400 de site-uri care sunt on air, practic functioneaza. Avem o acoperire totala in Ploiesti, iar in Bucuresti, in cateva luni, vom avea acoperire in proportie de peste 95%, iar celelalte site-uri sunt in marile orase din tara sau in orase mai mici in functie de clientii tintiti. In Ploiesti sunt in jur de 25 de site-uri cu echipamente de transmisiuni si receptie radio, iar in Bucuresti vor fi circa 180 de site-uri in momentul lansarii – pana la sfarsitul acestui an. Acum nu avem acoperire uniforma in Bucuresti.

Construim de un an si jumatate aceasta retea WiMax, iar pana acum am investit peste 12 milioane euro. Costa destul de mult echipamentele. Cu un an si ceva in urma am inceput construirea retelei si am oferit servicii pe terminale fixe. Pe masura ce se acopera suprafata unui oras putem sa oferim si servicii de internet mobil.

  • Reporter: Cat costa astfel de servicii de internet si cati clienti aveti in prezent?

Alexandru Ghita: Un astfel de serviciu costa circa 12 euro pe luna (Operatorul vinde servicii sub marca Idilis). Acum avem in jur de 200 de clienti in Ploiesti, dar am dat drumul la zona de mobilitate acum circa 2 luni. Pentru mobilitate WiMAX avem doua terminale: un stick USB si un modem care se conecteaza la reteaua WiMax si genereaza un hotspot in jurul lui, la care se pot conecta mai multe echipamente indiferent ca vorbim de smartphone, tableta sau PC. Denumirea oficiala este internet nomadic, sub care avem licenta WiMax de la ANCOM. In principiu nu avem acoperire in toata tara, ci doar in Ploiesti.

  • Reporter: Daca tot oferiti internet mobil prin reteaua WiMAX, de ce investiti intr-o alta tehnologie? De ce aveti nevoie de LTE?

Alexandru Ghita: WiMAX desi a fost o tehnologie inovativa nefiind sprijinita de marii operatori nu a atins volumele necesare pentru lansarea produselor in masa, de aceea nu exista nici smartphone-uri. Eu am un prototip de smartphone la birou cu care pot sa ma conectez la reteaua WiMAX, dar e un prototip si este foarte foarte scump si nu ne-ar pemite niciodata sa lansam un serviciu eficient dpdv al costurilor in piata. Tehnologia LTE fiind sustinuta de marii operatorii ne asteptam sa atinga volumele necesare si sa scada destul de mult preturile la terminale, principala probela fiind data de preturile terminalelor. Orice smartphone costa minim 200 de euro si cand inmultesti cu 100.000 vezi ca de fapt investitia in terminale este mult mai mare decat cea in retea.

In privinta planurilor de dezvoltare LTE, la inceput vom lansa numai servicii de date mobile, din 2014. Avem practic infrastructura. Vom incerca sa vorbim cu ANCOM daca s-ar putea devansa putin termenul.

Actionariatul 2K Telecom

2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita – 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghita), Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu – 24,83%. La sfarsitul anului trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 59,9 milioane lei.

  • Orange si Vodafone au anuntat deja cand vor lansa servicii 4G/LTE in Romania

In cadrul licitatiei de telefonie mobila care s-a incheiat luna trecuta, s-a vandut 85% din spectrul licitat, pentru care cei cinci operatori participanti – Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telecom – vor plati 682,13 milioane euro pentru taxele de licenta.

2K Telecom a castigat 2 blocuri de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD), valabile pentru perioada 2014 – 2029 si pentru care va achita suma de 6.601.000 euro, reprezentand taxa de licenta. Taxele de licenta a caror valoare cumulata se ridica la 682.136.036 euro, urmeaza a fi achitate esalonat, in functie de blocurile de frecvente aferente, pana la data de 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013.

Jean-Francois Fallacher, seful Orange Romania, a anuntat la sfarsitul lunii trecuta ca operatorul va lansa primele servicii prin tehnologia LTE/4G pana la sfarsitul acestui an, pentru inceput in Bucuresti. De asemenea, Inaki Berroeta, seful Vodafone Romania, a subliniat ca Vodafone va fi in masura sa lanseze servicii 4G la inceputul anului 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro