Sari direct la conținut

Interviu cu Adrian Negru, Director General Raiffeisen Asset Management „Nu există prea devreme când vine vorba de acumularea pentru pensie”

Smile Media
Adrian Negru, Foto: Raiffeisen Bank
Adrian Negru, Foto: Raiffeisen Bank

În cadrul unui interviu, Adrian Negru, Director General al Raiffeisen Asset Management, oferă cheia unei planificări financiare de succes și dezvăluie secretele performanței din spatele Fondului de Pensii Raiffeisen Acumulare. Cu o experiență solidă de 15 ani și un randament de 187,9%, fondul a devenit preferatul a jumătate dintre românii care fac pasul decisiv în construirea unui viitor financiar sigur. De la importanța începerii economisirii cât mai devreme, până la beneficiile clarității financiare și avantajele fiscale, Adrian Negru ne-a oferit detalii despre cum să abordăm acumularea pentru pensie. Descoperă ce motive stau în spatele succesului Fondului Raiffeisen Acumulare și cum poți lua decizii informate pentru a-ți asigura stabilitatea financiară pe termen lung.

Când ar trebui să începem să economisim pentru o pensie privată?

Adrian Negru, Director General al Raiffeisen Asset Management: Răspunsul simplu ar fi cât mai repede posibil sau, ca să parafrazam un mesaj des uzitat în aceste zile, nu exista prea devreme când vine vorba de acumularea pentru pensie. Răspunsul ceva mai complex ar fi că, de îndată ce veniturile reușesc să acopere nevoile imediate, ar fi bine să ne gândim să începem economisirea pentru pensie. Motivul pentru care e important să facem asta, timpul, unul dintre cei mai buni aliați când vine vorba de economisire sau investiții, în general. Începând devreme, timpul va potența semnificativ orice sumă economisită, dacă alegem să amânam momentul de început va trebui să compensăm această amânare printr-un efort financiar mult mai ridicat, dacă amânăm prea mult, există riscul real ca (aproape) orice efort financiar am fi dispuși să facem să nu mai fie suficient pentru a compensa lucrurile nefăcute la timpul lor.

Sunt persoane care cred că nu e cazul să înceapă să economisească încă de pe acum și aleg să investească banii în altceva. Cum i-ați sfătui să își ia decizia corectă? Care este, de fapt, decizia corectă din punct de vedere financiar?

Adrian Negru: Cât timp investesc cu succes sumele economisite în altceva nu văd nicio problemă, nu consider că un fond de pensii sau unul de investiții, reprezintă singura metodă de a-ți pune finanțele în ordine pe termen lung. Un fond de pensii însă aduce câteva lucruri importante: claritate și disciplină în ceea ce privește destinația sumelor economisite. De foarte multe ori, diferența între un obiectiv îndeplinit și unul ratat este dată de consecvența cu care am făcut lucrurile. Un fond de pensie, prin felul în care este construit, se asigură că sumele economisite acolo nu vor putea fi deturnate altui scop decât cel stabilit inițial. Performanța în sine a fondului de pensii, datorată în cea mai mare parte echipei noastre care administrează fondul, este pe de-o parte remarcabilă când o comparăm cu orice alternativă de investiții și, poate, la fel de important, a trecut testul timpului în cei 15 ani de existență. Nu în ultimul rând, merită menționat și avantajul fiscal, contribuțiile în fondul de pensii sunt deductibile în limita a 400 EUR/an pentru fiecare participant, la această sumă poate adăuga și angajatorul încă 400 EUR/an, de asemenea, deductibili fiscal. Revenind la prima parte a întrebării, situația mai des întâlnită e aceea în care oamenii aleg să cheltuiască banii pe altceva, considerând că au suficient de mult timp să se ocupe și de economisire mai târziu. Răspunsul poate fi redus la o expresie celebră „alegeri dificile, viață ușoară, alegeri ușoare, viață grea.” E important să admitem că cineva la 20-30 de ani este mai degrabă tentat de alte moduri de a-și cheltui banii și decizia de a economisi pentru pensie vine ca una mai degrabă dificilă, dar o dată luată, înscrie acea persoană pe un drum către un viitor mult mai sigur financiar.

Explicați-ne, vă rog, ce se întâmplă cu banii care sunt depuși într-un fond de pensii?

Adrian Negru: Odată ajunși în fond, banii sunt investiți integral în clasele de active descrise în prospectul fondului. În cazul fondului Raiffeisen Acumulare principalele două clase de active în care investim sunt titlurile de stat și acțiunile românești. Este important de precizat că ambele clase de active au generat, și au potențial să genereze în continuare, randamente notabile. Ultimul an, ca și precedentul de altfel, au fost ani complicați (și) prin prisma condițiilor de piață, cu toate acestea, expunerea pe active românești a reușit să izoleze într-o bună măsură fondul de aceste evenimente.

Care este suma și perioada minimă de cotizare pentru o pensie privată?

Adrian Negru: Suma minimă cu care se poate începe economisirea pentru pensie este 100 RON, valoarea deținerii personale este însă direct proporțională cu valoarea contribuției, drept urmare indicat este să ne uităm la valori mai ridicate ale contribuției. Probabil un reper mai bun ar fi nivelul deductibil fiscal pentru fiecare dintre noi, 400 EUR/an sau aproximativ 165 RON/lună, luând în calcul chiar contribuții mult mai ridicate dacă veniturile disponibile o permit. În ceea ce privește perioada minimă, deși în legislație există o prevedere care menționează 90 de contribuții minime, aceeași legislație permite celor care au un număr mai mic de contribuții să aibă acces la activul lor personal fără restricții.

Ce se întâmplă cu banii investiți dacă un client nu mai dorește să cotizeze sau dorește să își schimbe furnizorul?

Adrian Negru: Sumele acumulate până la acel moment, contribuțiile proprii și randamentul acumulat, rămân investite în fond, produc același randament ca pentru oricare alt participant și vor fi disponibile la împlinirea vârstei de 60 de ani, sau în celelalte condiții prevăzute de lege. Dacă după o anumită perioadă de timp se dorește reluarea contribuțiilor, acest lucru se poate face fără niciun fel de penalizare.

Ce este Fondul de Pensii Raiffeisen Acumulare și cum se diferențiază acesta față de alte produse de pe piață?

Adrian Negru: Este un fond de pensii facultative cu grad de risc mediu, care a investit constant în active românești, atât în ceea ce privește partea de titluri de stat, cât și de acțiuni și a reușit astfel să-și răsplătească participanții cu un randament remarcabil, încă de la lansarea sa din 2008. Randamentul cumulat este de 187,9% și cel anual de 7,14%.

Totodată, fondul a primit de 4 ori premiul pentru cel mai performant fond de pensii private Pilonul III din ultimii 10 ani, în cadrul Galei BVB Awards, organizat de Bursa de Valori București.

Unul din doi români, care a decis anul acesta să participe la un fond de pensie facultativă, a ales Fondul de Pensii Raiffeisen Acumulare. Care credeți că a fost motivul?

Adrian Negru: Cred că motivele sunt multiple, pe de-o parte vorbim de o conștientizare din ce în ce mai largă în rândul oamenilor ca e nevoie de pași concreți din partea fiecăruia dintre noi pentru a ne putea păstra nivelul de trai odată cu încetarea vieții active profesional. În acest proces de conștientizare un rol hotărâtor l-au avut colegii noștri din agențiile băncii care într-un efort continuu, 1 la 1, au vorbit și au explicat probabil către sute de mii de oameni toate aceste detalii. Odată conștientizată nevoia în rândul participanților, îmi place să cred că performanța și istoricul Raiffeisen Acumulare au reprezentat și ele elemente notabile în această veritabilă poveste de succes a ultimului an.

Articol susținut de Raiffeisen Bank România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro