INTERVIU cu Omu Gnom: Rapul e pe maini bune/ Muzica underground va rasturna mainstreamul pentru ca lumea vrea lucruri reale, vrea sa simta
Omu Gnom, zis si Daniel, este un nume sonor in undergroundul din Romania. Are 33 de ani, din care pe ultimii 15 i-a dedicat muzicii. Scrie, canta, se ocupa singur de imaginea sa si cateodata este numit si “domn’ profesor” pentru ca tine cursuri de scris, ritm si teorie lirica. Altfel spus, te invata sa faci rap. Daca n-ar fi fost muzica, ar fi facut parte dintr-un partid politic extremist, spune el, pentru ca politica il scoate din sarite, insa muzica, cainele, iubita si razele de soare il fac fericit. Artistul se recomanda a fi o carte buna de rasfoit pentru cine vrea sa asculte o muzica din suflet cu un mesaj puternic.
Esti om sau gnom? Sau nu te-ai putut hotari?
Sunt si om si gnom intr-un fel. Toti oamenii incearca sa fie oameni, pe cat pot. Si gnom sunt la fel, pe cat de mult pot.
Gnomul e o fiinta care sta sub pamant si pazeste bogatii ascunse. Tu ce bogatii aperi si de cine?
Apar comorile care tin de bun simt. Stilul meu spre asta se duce daca se poate spune asa si sa educe in general oameni. Bunul simt si a incerca sa fim oameni cu totii. Ma numeam Gnom si dupa aia mi-am pus numele Omu Gnom. Gnomul e o fiinta care pazeste comorile din underground, muzical, asa o vad eu. Cumva oamenii si-au ascuns chestia asta a lor, de la potentialul de a fi oameni buni, la potentialul de a fi artisti si traim intr-o perioada destul de tulbure in care multi vor sa faca omul sa nu mai fie om, iar una dintre misiunile mele e sa trezesc oamenii la realitate, la ceea ce se intampla cu adevarat. In plus, incerc constant sa ma schimb pe mine in bine si lumea din jur, atat cat pot.
Iti place mai mult sub pamant, underground, sau in aer liber?
Imi plac ambele in egala masura. Imi place in aer liber cand e soare, imi place sub pamant in general.
Ce faci cand nu canti?
Cand nu cant imi pregatesc spatiul sa pot sa cant. Eu ma ocup de tot ceea ce inseamna Omul Gnom. De la Social Media, marketing, Pr, booking. Fac beat-uri, imi place foarte mult sa fac instrumentale, ma relaxeaza foarte mult, ma linisteste sufleteste.
Tu-ti faci singur instrumentalele?
Da, in proportie de 90%. Ma consider un macelar, imi place foarte mult sa samplez. Asa mi-am definit stilul. Daca imi place un anumit sunet dintr-o piesa, il ciopartesc pana reusesc sa-i dau o forma foarte buna.
Daca nu faceai muzica, ce crezi ca-ai fi facut?
E posibil sa fi facut ori jurnalism, ori politica. Insa politica intr-un partid extremist, clar. Nu cred ca as fi putut sa stau la masa parlamentarilor si sa ciugulesc tot felul de lucruri in timp ce altii mor de foame.
Ai niste piese care-ti dau un „vibe” foarte bun, de pace, fericire. Si unele in care vorbesti despre generalitatile din Romania, politica, societate. Astea, ultimele, se nasc din furie, din nervi, din ce? Care e sentimentul?
Cred ca dintr-o frustrare ca nu se intampla nimic. Cred ca se contureaza deja a doua generatie de oameni care tot asteapta sa se intample ceva.
Te-ai simtit vreodata ca un predicator?
Nu stiu daca pot sa spun eu lucrul acesta. Cred ca e important felul in care ma percepe lumea. Incerc sa dau mai departe ceea ce am invatat eu de cand sunt pe pamant. Prin piese, prin tot ce fac. Cum sunt eu ca om si anumite stari pe care le am intr-un anumit moment, le dau mai departe. La fel e si cu politica, tezaurul, furia asta de care ai zis si tu, incerc sa o dau mai departe intr-un mod argumentat. Incerc sa ajut, cam asta-i toata schema mea.
Reusesti sa faci asta?
Am primit feedback pozitiv. Am primit niste mesaje ca am schimbat vieti, iar asta este extraordinar. Nu vreau sa ma laud cu asta, dar e o chestie foarte buna. Imi place ca mesajul sa ajunga undeva si sa razbata. Cum a fost cu piesa Limpede care a ajuns atat la oameni de cultura, istorici si altii care au ajuns sa aprecieze muzica asta. Am avut discutii cu o sumedenie de oameni si multi mi-au zis bai, a aratat in sfarsit cineva si partea asta. Asta incerc sa fac. Sa explic.
Cat de simplu e cuvantul simplu si ce insemnatate are pentru tine?
Este cel mai greu cuvant. E foarte greu sa fie simplu. Am si un vers care zice ca e complicat sa fie simplu. Cred ca in general lucrurile sunt super simple, e posibil ca atunci cand o sa fim un pic mai inaintati in varsta sa ne dam cu pumni in cap sau sa radem de cum trebuia sa rezolvam anumite probleme.
Zi-mi de tine. De unde vii, unde ai copilarit, prin ce copaci te-ai cocotat…
Am copilarit, nu pot sa spun dupa blocuri, ci printre blocuri, in Drumul taberei. In bucuresti, in jungla asta de beton, de asfalt.
Si-n videoclipurile tale tot apare jungla asta de beton, cum ai numit-o tu.
Imi place foarte mult sa ma plimb prin Bucuresti, am avut o perioada in care am mers foarte mult pe jos si mi-am dat seama ca Bucurestiul are o arhitectura extraordinara ce trebuie pusa in evidenta. Sunt o gramada de zone faine, mai ales in zonele dintre cartiere si centru.
Cum arata undergroundul romanesc in 2016 fata de acum 5 sau 10 ani, de exemplu?
E intr-o continua dezvoltare. Sunt niste oameni care sunt super bine acolo si fac treaba foarte buna. Undergroundul la noi are mai multe nivele. Eu sunt underground, nu sunt mainstream, dar sunt unii mult mai underground ca mine si ca stil si ca sound. Observ ca nisa asta creste, iar asta-i tare. Undergroundul o sa rastoarne mainstreamul la un moment dat pentru ca lumea o sa-si dea seama ca mainstreamul asta e prea fake. Oamenii vor ceva real, vor sa simta.
Tu pana unde ai fi dispus sa mergi pentru muzica? Ma refer aici la compromisuri, ca tot vorbeai de mainstream.
Nu stiu daca as face vreodata un compromis. Am niste principii. Unul este sa nu mai stau de vorba cu oameni care nu-mi plac, care-mi fac rau, sa nu mai am legatura cu lucruri care nu-mi plac, iar asta se aplica si-n muzica. Daca ceva nu-mi place, nu ma bag.
Cum se naste o piesa de-ale tale? Ce o starneste?
Depinde de multe lucruri. Daca am o idee pe care o pun pe foaie, depinde de instrumental, daca eu imi fac instrumentalul, depinde ce energie are, ce vibe are, ce atmosfera se creeaza in jurul ei. Depinde foarte mult de ceea ce vrei sa transmiti. Melodiile trebuie sa aiba un mesaj, chit ca e cum e la noi in comunitate, ego rap, despre miscare in general.
Care-i mesajul tau?
Mesajul meu e destul de variat. De la social-politic, uneori filosofic, pana la uplifting. Incerc sa fac piese motivationale, mai mult sau mai putin. Am piese despre rap, despre mine, dar mai rar, si piese despre ce se intampla in lume in general si incerc sa ating mai multe nivele de cunoastere. De la cunoasterea ta, ca om, la cunoasterea , sa zicem, spirituala, pana la cunoasterea realitatii, a ceea ce se intampla in jur.
Am auzit in piesele tale indemnul catre carte. Tu ce citesti?
Oamenii au nevoie de indemnuri in general, asa cum si eu am. Uneori imi spun si mie, bai nu uita cutare lucru. Pentru ca oamenii la un moment dat citesc, ori nu mai citesc. Acum citesc o carte impreuna cu prietena mea, fiecare cate un capitol, cu voce tare. E in engleza cartea si asa ne mai exersam si engleza. Citim The Sword of Truth, de Terry Goodkind. O carte despre magie care are o aplicabilitate extraordinara in societate si asta ma face sa spun oamenilor ca orice citesc, la un moment dat daca vor avea experienta necesara in gandire si in viata, isi vor da seama ca lectura ii ajuta.
Asa, care ti-e cultura. In afara de citit. La ce filme te uiti, ce muzica asculti?
Imi plac filmele fucked up, documentarele imi plac mult. M-am uitat recent la niste documentare despre Basarabia. Si Piata Universitatii e un documentar de vazut, cu taieturi despre ceea ce s-a intamplat la mineriade.
E rapu’ pe maini bune?
E si cred ca o sa tot fie. Am tot intalnit oameni care vor sa faca asta si le place foarte mult. Rapu e pe maini bune.
Cum e cu muzica rap? Trebuie sa o ai in tine, harazita de la Dumnezeu, ori se fura pe parcurs, prin exercitiu?
Trebuie sa ai cumva o inclinatie spre scris, sa ai o schema si dupa iti dai seama pe parcurs cum stau lucrurile.
Cum e cu banii din muzica? Se simt?
E greut cu banii din muzica. Reusesc sa-mi fac salariul. Insa nu stii precis daca intr-o anumita luna iti ies sau nu banii. Uneori vin oameni la show, uneori cumpara materiale promotionale, alteori nu. Insa nu ma plang si le sunt recunoscator tuturor care vin la concerte si sutin muzica. Pentru ca fara asta, noi, artistii n-am mai exista. Prin faptul ca vin la concerte, ne fac pe noi sa continuam si sa facem asta bine.
Tii si un curs de scris, ritm si teorie lirica? Ai avut parte de surprinze din partea celor care se vin la cursuri? Te-a lasat vreunul masca?
Am avut 11 elevi prima data, din care 7 au ramas in joc. Am ramas uimit de faptul ca ei au crescut. Am avut si doua fete, din care una chiar s-a tinut de treaba. Acum am tot 11oameni, iar dintre ei sunt unii rasariti si chiar se simte ca-si doresc sa faca asta. Primul lucru pe care tre sa-l faci cand te apuci de rap este sa vrei sa faci asta. Si in general cand vrei sa faci orice lucru. Te hotarasti ca asta vrei sa faci si apoi vezi care sunt etapele.
Iti place Romania?
Da.
Esti patriot?
Da.
Te-ai gandit vreodata sa pleci din tara?
Nu. Am prieteni in afara, as face asta doar in contextul in care as pleca, sa zic asa, in misiune. Sa fac bani, daca e cazul. Eu am calatorit in afara tarii doar de doua ori si mi-am dat seama de o chestie economica mai mult. Am fost in Barcelona si in Londra si mi-a fost de ajuns ca sa-mi dau seama cum sta treaba. La ei paritatea e diferita, daca ai pune un leu egal un euro, o lira, iti dai seama ca salariile sunt destul de mari si toata lumea isi permite sa manance. La noi sunt foarte mici si lumea nu-si permite sa manance.
Mai esti activist?
Nu stiu daca am fost vreodata activist cum trebuie, insa tot timpul m-am implicat in ceea ce am simtit eu ca merita. De fiecare data am fost acolo. Am fost de la protestele din 2012 in care nu prea m-am implicat, mi s-au parut ciudate. De la Rosia Montana nu cred ca am lipsit de la multe proteste.
Ce te scoate din sarite?
Politica si tot ce tine de politica. Tot ce tine de mascarada asta, noi facem tot, si cat de prosti sint oamenii ca pun botul. Ma termina lucrul asta.
Ce te face fericit?
Muzica, cainele, prietena, soarele si o carte buna.
Imagine si Montaj: Nitsch-Petioky Balazs / Realizat cu echipament Nikon
Pe 14 mai Omu Gnom lanseza un material nou sub numele de „Criminal Liric In Serie” Vol. 1, in club Fabrica din București.
*HotNews.ro promoveaza cultura underground din Romania. Daca ai auzit, vazut sau citit ceva interesant, da-ne de stire, iar noi dam mai departe!
INTERVIU De ce raperul Macanache nu va zice niciodata: „Stimabile, te voi lovi cu aceste falange peste mandibula”