Sari direct la conținut

​​INTERVIU  Monica Macovei: MCV-ul poate fi o garantie pe justitie si anticoruptie daca intram in Schengen. Daca va fi ridicat, mi-e teama de clasa politica

HotNews.ro
Monica Macovei, Foto: Hotnews
Monica Macovei, Foto: Hotnews

„Pastrarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in cazul Romaniei este chiar o garantie in plus pentru Olanda si alte state, daca au dubii, ca noi vom progresa in ceea ce priveste reforma in justitie si lupta anticoruptie”, a declarat fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, intr-un interviu pentru HotNews.ro. „Mi-e teama de clasa politica daca MCV-ul va fi ridicat. In general, as spune ca sunt oameni in toate partidele politice care ar vrea sa scape de MCV. (…) E posibil ca fara MCV, DNA sa nu fi existat. Mai ales sa ne gandim la situatia in care sunt anchetati sau judecati politicieni. Ei nu stau degeaba. Incearca sa schimbe legi, sa desfiinteze institutii”, a spus Macovei.

Reporter: Ne apropiem in vara de un raport general pe MCV de la 5 ani de cand acest mecanism functioneaza. Pozitia Guvernului este ca a venit momentul ca acest mecanism sa fie ridicat, in timp ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si alti ambasadori straini la Bucuresti sustin ca MCV-ul ar mai trebui pastrat. Dvs cum vedeti aceasta problema a ridicarii MCV-ului?

Monica Macovei: Vreau ca MCV-ul sa fie pastrat pana cand ne realizam toate cerintele din el si, mai ales, pentru a continua, pentru a fi siguri ca aceste progrese inregistrate in mod real in ultimii ani vor continua.Sunt convinsa ca datorita MCV-ului avem procese mai rapide in cazurile cu politicieni. Am inceput sa avem si solutii de inchisoare, nu numai de suspendare. E posibil ca fara MCV, DNA sa nu fi existat.

Mai ales sa ne gandim la situatia in care sunt anchetati sau judecati politicieni. Ei nu stau degeaba. Incearca sa schimbe legi, sa desfiinteze institutii. Nimeni nu sta degeaba ca sa fie arestat si anchetat. Daca are puterea in mana, incearca sa schimbe.Pentru aceasta siguranta, pentru ca aceste progrese reale facute de unii judecatori si procurori sa continue, [n.r. eu] sunt pentru pastrarea MCV-ului. In acelasi timp, vreau sa intram in Schengen si de asta am sustinut mereu ca nu trebuie legat MCV-ul de Schengen. Pastrarea MCV-ului este chiar o garantie in plus pentru Olanda si alte state, daca au dubii, ca noi vom progresa in ceea ce priveste reforma in justitie si lupta anticoruptie.

Rep: Deci credeti ca se poate pastra si MCV-ul si intrarea in Schengen?

Monica Macovei: Da. Ele nu sunt legate. Dimpotriva. Pastrarea MCV-ului le-ar da si mai mare certitudine ca progresele continua. Iar acei politicieni care vor ca lupta anticoruptie sa continue, cum e de exemplu presedintele tarii, au un sprijin in MCV.

Rep: Si totusi cum explicati faptul ca Guvernul, reprezentat in mare parte de partidul din care dvs. faceti parte, se pozitioneaza pentru ridicarea MCV-ului si nu merge pe ideea aceasta de a pastra MCV-ul ca o garantie?

Monica Macovei: Nu inteleg de ce au adoptat aceasta strategie. Ea e veche de doi ani de zile. Eu am aceasta discutie cu colegii mei pentru ca a fost un fel de ofensiva. La nivel international era o mobilizare diplomatica in vederea ridicarii MCV-ului. Eu ii inteleg pe diplomati ca ei negociaza pe diverse domenii si la negocieri daca partea adversa iti arunca MCV-ul in fata, te deranjeaza, dar asa cum a spus si ambasadorul Germaniei recent, el [n.r. MCV-ul] are mai multe beneficii. Iar pentru mine cel mai important lucru este ca aceste progrese sa continue pentru Romania. Politicienii care comit frauda sau acte de coruptie trebuie sa fie judecati si daca sunt gasiti vinovati, sa ajunga la inchisoare. Cred ca asta este obiectivul principal si acesta este testul justitiei, cu politicieni, nu cu oameni obisnuiti. Eu zic ca nici nu ar avea sustinere populara ridicarea MCV-ului. Cred ca lumea vrea mentinerea mecanismului.

Rep: Si daca totusi din vara MCV-ul va fi ridicat. Cum vedeti Romania dupa? Cat de sustenabile sunt reformele care s-au facut in justitie?

Monica Macovei: Probabil ca, in mare parte, acei procurori si judecatori care au invatat libertatea si au vazut ca se poate sa cercetezi, sa judeci si politicieni de la putere vor ramane asa. Mi-e teama de clasa politica, mai ales daca ar veni o schimbare politica, pentru ca am auzit mai multe declaratii care imi sunau a razbunare din partea USL fata de judecatorii si procurorii care au „indraznit” sa cerceteze membri din partidele lor. Au aplaudat cand l-au arestat pe primarul PDL de Cluj, dar i-au amenintat si au zis ca sunt dosare politice cand a fost vorba de Constantin Nicolescu de la Arges sau alti membri de-ai lor. Mi-e teama de clasa politica. In general, as spune ca sunt oameni in toate partidele politice care ar vrea sa scape de MCV si de sustinerea pe care MCV-ul a dat-o DNA si judecatorilor curajosi care au arestat si au condamnat.

Rep: Se vorbeste ca in locul MCV-ului sa fie pus un sistem intern de monitorizare pe justitie…

Monica Macovei: Intern? Cine sa faca parte din acest sistem?

Reporter: Ar putea exista un astfel de mecanism?

Monica Macovei: Eu din discutiile pe care le aud aici (n.r. Parlamentul European), o varianta ar fi, daca nu ramane MCV-ul in aceasta forma pentru Romania si Bulgaria, sa se extinda la inca cateva tari si poate si la inca unul-doua domenii. Dar nu la toata Uniunea Europeana si nu la orice. Sigur ca avem si acel mecanism care inseamna raportare la Comisie pe toate statele membre…

Rep: Acea rezolutie anticoruptie trecuta prin Parlament pentru intreaga Uniune?

Monica Macovei: Da. Este un mecanism al comisiei, dar nu are cum sa inlocuiasca efectiv acest MCV, pentru ca el inseamna misiuni de vizite in tara, de stat de vorba cu oameni si verificari concrete. Ala [n.r. rezolutia anticoruptie] va fi un mecanism de raportare pe toate statele membre, pe anumite domenii. Primul e coruptia in achizitiile publice.

Rep: Cand vom vedea primele rapoarte?

Monica Macovei: Primul raport e in 2013. Eu am cerut unul mai repede, dar nu stiu daca va fi timp sa se faca.

Repet, pentru tarile care mai au dubii cu privire la faptul ca lupta impotriva coruptiei e ireversibila sau reforma justitiei sau reactia politicienilor, mentinerea MCV-ului este o dovada, o garantie. Eu asa vad lucrurile. Dimpotriva, spunand: „Intram in Schengen si mentinem MCV-ul ca o garantie. Voi puteti in continuare sa vedeti ce facem. Veniti, lucrati cu noi ca e Cooperare si Verificare”.

Rep: In legatura cu primaria Capitalei, ati luat vreo decizie privind o posibila candidatura la postul de primar general?

Monica Macovei: Nu.

Rep: La nivelul Capitalei sunt multe discutii…

Monica Macovei: Da. Sunt cred ca prea multe discutii. Cred ca trebuie sa se anunte o decizie si atat.

Romania a declansat o ofensiva la nivel diplomatic si institutional pentru a obtine din vara ridicarea sau „regandirea” Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instrumentul care de la aderarea tarii noastre in UE a fortat reformele din justitie. MCV-ul a fost folosit drept pretext de Olanda pentru a bloca accesul Romaniei in spatiul Schengen, iar ridicarea MCV-ului ar insemna un castig al politicii de la Bucuresti obtinut intr-un an electoral.

Pe langa aprecierile pozitive din ultimele rapoarte utilizate ca argumente pentru ridicarea mecanismului guvernul anunta noi masuri pentru „atingerea obiectivelor in cadrul MCV”. Pe de alta parte, semnalul de la Bruxelles si din partea unor cancelarii occidentale este clar: prea devreme sa discutam, meritele MCV sunt mai mari decat inconvenientele, mecanismul trebuie mentinut.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro