INTERVIU Psihotrop, un d’Artagnan al rimelor pe loc: Decat sa fiu un artist de plastic, mai bine sunt unul sarcastic/ La battle-uri e un fel de “Fight Club”, numai ca juliturile nu sunt pe fata, ci pe suflet
Poate ati vazut sau ati auzit de fenomenul de “battle” sau de “freestyle”. Cam ceea ce facea Eminem in filmul “8 Mile”. Atunci cand cei mai buni raperi se intrec in rime. De cele mai multe ori rimele sunt dure si sunt considerate niste arme. Cu asta se ocupa si Psihotrop, un MC care face rimele pe loc si a castigat numeroase batalii, uneori chiar si-n fata unor raperi cu notorietate. Are doar 18 ani, vine din Constanta si se dueleaza mai ceva ca D’ Artagnan cand vine vorba de rima libera. Inca de cand era foarte mic a studiat lexicul si a fost atras de exercitii cu sinonime, antonime sau paronime, iar jocurile de cuvinte sunt ceva normal la el in familie, de aici si deschiderea catre limba romana. Psihotrop spune ca cel mai de temut adversar al lui este chiar mama sa, cu care face deseori freestyle prin casa.
De la ce vine Psihotrop?
Exista niste medicamente cu actiune asupra psihicului care se numesc medicamente psihotrope. Adica mesajul pe care il transmit eu poate sa-ti atace psihicul, dar in acelasi timp sa fie ca un medicament, sa te vindece cumva. In plus, trop inseamna figura de stil, psiho se refera la nebunie. Si asa am ajuns sa fiu eu o figura de stil nebuna.
Cateva lucruri esentiale despre tine…
Sunt prea tanar ca sa fiu batran. Sunt din Constanta, vin de la un liceu, ma intorc tot acolo, si incerc tot timpul sa fiu un om mai bun, atata tot.
Ce faci ca sa fii un om mai bun?
Mananc legume si citesc. Ultima carte pe care am citit-o a fost „Fight Club”. Si la battle-uri e tot un „fight club”, numai ca e fara julituri pe fata, doar pe suflet.
Cand ai urcat prima oara pe scena unui battle?
Pe 15 mai 2013. Imi amintesc foarte bine. Eram in clasa a 8-a atunci si a fost mai mult o initiere. Nu stiam cu ce se mananca un battle, eram foarte timid. Mai fusesem pe scena o singura data pana atunci, la o serbare prin clasa a doua. N-aveam deloc experienta scenica si totusi in ciuda furcilor care mi-au stat in cale, am scos-o la capat. Am simtit ca pot continua in domeniul asta.
Cum te pregatesti inainte de un battle?
Incerc sa fiu cat mai relaxat si sa fiu concentrat pe ceea ce trebuie sa fac. Insa la battle-uri nu cred ca trebuie sa fii pregatit, ci mai degraba sa fii in forma, sa simti ca in orice situatie o sa fii pus, ai o rima potrivita la indemana. De obicei, ma antrenez cu o saptamana inainte, adica incerc sa-mi intru in mana si sa fiu cat mai fluid.
Cum faci asta? Care-i procedeul?
Dau rime prin casa sau pe afara, prin oras. Sunt atent la miscarile oamenilor, ii observ si incerc sa fac cate o rima, sa o caricaturizez. Cred ca despre asta e vorba: sa fii atent la ce se intampla in jurul tau si sa gandesti in rime.
Iti studiezi adversarii inainte de un battle?
Noi,cei care participam la battle-uri, ne cam stim intre noi. Deci nu pot sa spun ca ma pregatesc, pur si simplu merg la un battle si vad acolo despre ce e vorba. Important e sa te adaptezi contextului si sa fii in concordanta cu atmosfera de acolo. Pentru ca daca mergi pregatit cu o rima despre cum lui X ii plac puii de dalmatieni, iar el apare pe scena mangaind o pisica birmaneza, nu prea mai stii ce sa faci.
Cum reusești sa fii atent la ce zic adversarii tai si sa vii cu niste rime intr-un timp foarte scurt?
Se zice ca primul dintre cei doi oponenti pe care il incearca un sentiment, ia lucrurile prea personal, pierde. Eu incerc sa ma detasez pe cat posibil, insa daca sunt pe scena cu un amic, iar el incepe sa ma atace folosindu-se de lucruri personale care ne privesc, s-ar putea ca la sfarsitul battle-ului sa nu mai fim asa prieteni. Insa nu se intampla de multe ori sa fiu afectat, imi dau seama ca e doar o competitie si incerc sa ma concentrez cat pot eu de bine la a castiga, la a-i intoarce rimele respectivului si la a ma axa pe ceea ce e liric pe scena, nu pe frustrarile mele sau ale lui. Sunt multi MC care vin la battle-uri ca sa-si manifeste si sa-si reverse frustrarile pe scena, ceea ce e cam gresit.
Ai fost pus in situatii in care sa nu-ti mai vina rimele?
Rareori. Imi dau frau liber imaginatiei si o duc cat de departe pot. Sunt momente in care te mai pierzi, dar incerci sa te repliezi.
Ce adversari te-au pus in dificultate pe scena?
Nu pot sa spun ca am intampinat greutati pe scena, insa mi-a placut mult sa dau live cu Macanache si Oliniutza. Ei o dau bine pe loc si imi place stilul lor.
* ce zice Macanache: „Psihotrop e un MC polivalent pa vers,
Cu o minte și gandire proaspata
Foarte natural pa scena sau in saifare
Si atuul sau primordial e varsta si anturajul corect,
O placere sa fac fristailuri alaturi de el. ”
* ce zice Oliniutza: „Psiho e un adversar pe măsura si la propriu si la figurat
Imi place ca ne completam In punch-uri
In rest…de baiat, numai de bine!”
Care-i cel mai frecvent lucru pe care-l auzi in battle-uri la adresa ta?
Din fericire, nu mi s-a format un tipar dupa care sa fiu atacat, dar toti au ideile astea universale despre mame, despre gagici, foarte multe referinte sexuale. Dar mi se par inutile atunci cand ajung sa devina obsedante. Nu am fost atacat cu ceva anume. Pana la urma urmei toata lumea cauta sa-si denigreze adversarul in battle-uri si cauta o pozitie cat mai favorabila. Multi fac in asa fel incat sa prinda cat mai bine la public si incearca sa atace carierea adversarului.
Cu ce muzica ai crescut?
N-am avut niste repere. La mine in familie nu se asculta muzica atat de fin, ai mei nu sunt ascultatori rafinati. Ascultam ce era la moda, dar m-a plesnit hip-hop-ul. In prima faza mi s-a parut amuzant, dupa care am inteles ca exista si un mesaj. Am dat de niste MC complexi, am descoperit niste trupe. Se poate spune ca am crescut cu muzica hip-hop, dar am inceput sa-mi dezvolt cumva aria, iar acum ascult mai multe genuri. De exemplu ultimele albume pe care le-am ascultat pe telefon sunt de la Red Hot Chili Peppers, am ascultat si The Pina Colada Song, Tyler, The Creator. Incerc sa fiu cat mai variat si sa studiez muzica.
Ce zic ai tai despre asta? I-ai invitat la vreun battle?
Nu i-am chemat la niciun battle. Nu neaparat ca mi-ar fi rusine, dar ar trebui sa fiu mult mai atent, nu stiu daca as fi la fel de relaxat. Ai mei ma sustin acum, desi la inceput erau reticenti. Ma tot intrebau unde merg, ce fac acolo :”Te duci sa bei, sa te droghezi, ce faci acolo copileeee, nu vezi ce mic esti?” Intre timp au realizat despre ce e vorba, le-am aratat niste filmari, au vazut si ei ca nu merg la battle-uri ca sa injur, ci sa atac un adversar, sa-mi valorific tehnica si abilitatile lirice.
De unde deschiderea pentru rima libera?
Cred ca mi se trage si din familie cumva. Suntem mai sugubeti. Am crescut intr-un mediu in care se faceau mereu jocuri de cuvinte. De cand eram foarte mic mi-a placut sa studiez lexicul. La scoala eram cel mai bun cand venea vorba de exercitii cu sinonime, antonime, paronime. Cred ca asa se justifica apetenta catre cuvinte si limba romana.
Cand te mai cearta mama ta, ii raspunzi in rime?
Mai fac cu mama freestyle, dar nu prea-mi place sa fac asta cu ea pentru ca se descurca si ma cam face. Nu prea are flow, dar sunt sigur ca daca s-ar antrena ar face fata. Ma gandeam la un moment dat sa o inscriu la un battle, dar m-a dojenit: „Mai, sunt femeie batrana, cum sa ma trimiti acolo?” In general e draguta cand face rime, imi face complimente de cele mai multe ori, iar eu ii multumesc.
Care-i directia spre care se indreapta fenomenul de battle in Romania?
De exemplu, acum 10 ani nivelul competitional era mai scazut in sensul ca nu toata lumea avea flow, nu pica pe beat, unii se mai pierdeau, se fastaceau. Acum e mai multa libertate. O fi si datorita faptului ca a trecut side-effectul comunismului. Fenomenul a crescut, MC-ii sunt mai tehnici, mai lirici. In schimb, numarul celor care vin la battle-uri a mai scazut. Inainte lumea huiduia la battle-uri. Nu zic ca e ok sa huidui, dar in momentul in care cineva se pierdea pe scena, intervenea publicul. Iar la urmtorul battle mergi mai pregatit. Cu toate acestea, fenomenul a evoluat, rima pe loc iese in fata.
Tu mai canti si cu Subcarpati, cu AFO, cum ai ajuns in „familia” Subcarpati?
Aforic a organizat un battle anul trecut, in mai, pe care l-am castigat. Vara trecuta Cred ca sunt Extraterestru si Subcarpati au avut un concert si asa ne-am intersectat. Am facut o sesiune de freestyle, a iesit bine si pur si simplu ne-am legat. Cumva, imi sunt ca niste mentori, dar suntem si prieteni. Mereu e o atmosfera foarte faina cand sunt alaturi de ei, plus ca sunt niste profesionisti de la care am ce invata.
Vrei sa traiesti din muzica?
As vrea sa traiesc din asta, insa nu stiu cu exactitate ce presupune lucrul asta. Am vazut artisti care au vrut sa traiasca din muzica si din pacate si-au schimbat directia. Ideal ar fi sa ajung sa castig din muzica fara sa trebuiasca sa-mi alterez mesajul pe care vreau sa-l transmit. Decat sa fiu un artist de plastic, mai bine sunt un artist sarcastic.
Care e mesajul pe care incerci sa-l transmiti prin muzica ta?
Mi-as dori ca oamenii sa fie cat mai constienti de ei insisi, fara sa-si mai piarda timpul cu tot soiul de lucruri inutile. Sa evolueze. Imi place sa intalnesc oameni de la care am ce invata, iar ei la randul lor sa invete ceva de la mine. Incerc sa gasesc voluptatea vietii, dar la varsta mea nu prea o gasesc si asta ma face sa ma simt un pic „defect”, dar o fi doar o problema adolescentina.
Cum esti la scoala?
Nu-s prea cuminte, le raspund profesorilor. Unii se mai supara, altii apreciaza ca ma implic. Mi-ar placea sa invat ceva la scoala, dar ni se preda o materie stufoasa si alambicata si nu stiu cat o sa ma ajute in viata. Dar sunt un elev ok.
La anul ai bacu’. Stii la ce facultate vrei sa dai?
Sincer, nu stiu daca vreau sa urmez o facultate. Sunt foarte reticient in ceea ce priveste sistemul de invatamant, mi se pare ca nu ofera sufieciente alternative, nu sustine tineretul. Nu am o tinta clara momentan. Poate UNATC.
Tot faci naveta Constanta-Bucuresti. Care-i feelingul pe care ti-l dau garile?
Ma simt ca un alergator de performanta fiindca mereu ajung pe ultima suta de metri. M-am obisnuit cu garile, sunt foarte interesante. In Gara de Nord din Bucuresti sunt o gramada de personaje, de la oameni la costum, pana la tot felul de aurolaci care chiar canta, fac rime. L-am auzit o data pe unul zicand „vad atata rautate in spate”.
Imagine: Sebastian Rotaru / Montaj: Nitsch-Petioky Balazs / Realizat cu echipament Nikon
Puteți sa-l ascultati live pe Psihotrop joi, 21 aprilie, in Club A, la Freestyle Show, primul spectacol care promoveaza arta de a improviza muzica si rimele pe loc. Pe scena vor mai urca AFO, Oliniutza, DASH si Pietonu.
*HotNews.ro promoveaza cultura underground din Romania. Daca ai auzit, vazut sau citit ceva interesant, da-ne de stire, iar noi dam mai departe!