Intreprinderile sociale la norma, cadoul de Sarbatori pentru ONG
„Conform Ghidului Solicitantului – Conditii Specifice pentru cererile de propuneri de proiecte de tip grant nr. 112 „Dezvoltarea economiei sociale” pentru implementarea Programului operational sectorial „Dezvoltarea resurselor umane 2007 – 2013” (Ordinul nr. 1683/6.12.2010) un loc de munca se va putea crea doar cu cateva mii de lei, o incredibila performanta economica care numai in viziunea Autoritatii de Managemnet Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) este realizabila. Se pare ca aceasta abordare are rolul de a mai spala din pacatele comise in anii precedenti cand se aprobau proiecte strategice pe Economie Sociala care constau in studii , cercetari, analize, conferinte, seminarii si zero locuri de munca nou infiintate in intreprinderile sociale.
Normal ca acum, cand a ajuns cutitul la os si ne intreaba UE de indicatori, AMPOSDRU vrea sa recupereze deficitul si impune ca intr-un proiect de tip grant sa infiintezi 5 intreprinderi sociale si sa creezi minim 31 de locuri de munca (asta daca vrei sa mergi pe punctajul care iti poate asigura calificarea printre castigatori).
Daca stam un pic stramb si ne gandim drept la suma maxima (care este undeva spre 500 000 Euro/proiect) s-ar putea sa mearga (ar spune unii) dar nu va merge pentru ca banii pentru bunuri, materiale, dotari, masini, unelte necesare derularii procesului de productie, furnizarii de servicii sunt putini, chiar foarte putini, in jur de 60 000 Euro , cheltuieli de tip FEDR. Printr-o aritmetica simpla daca impartim 60 000 Euro la 31 de beneficiari (viitorii angajati ai intreprinderii sociale) rezulta ca un loc de munca nou infiintat ne va costa aproximativ 2000 Euro.
Suma de 2000 de euro alocata pentru crearea unui loc de munca este infima in raport cu alte finantari europene care au ca scop dezvoltarea de microintreprinderi si crearea de locuri de munca suma. Exemple: „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”, Masura 312, PNDR – 25000 Euro investiti pentru crearea unui loc de munca; Sprijinirea dezvoltarii microantreprinderilor, Domeniul major de interventie 4.3, POR – 10000 Euro pentru crearea unui loc de munca.
Se stie ca, la nivel European, exista o preocupare constanta pentru dezvoltarea economiei sociale si , in special, a intreprinderilor sociale care au rolul de a asigura includerea pe piata muncii a reprezentantilor categoriilor defavorizate (persoane cu dizabilitati, tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, persoane de etnie roma, etc.) numai ca aceasta preocupare este extrem de costisitoare.
Crearea unui nou loc de munca intr-o intreprindere sociala din UE ajunge sa coste si 22000 Euro/an pentru ca persoanele care sunt beneficiarele acestor locuri de munca nu sunt apte ele insele sa participe pe piata formala a muncii si aceste locuri de munca sunt adaptate specificului lor.
Desigur in UE mai exista si intreprinderile sociale de tranzitie care au ca menire insertia pe piata muncii a persoanelor dezavantajate social care lucreaza intre 6 luni si 2 ani in intreprinderea sociala si in acest timp reusesc sa isi gaseasca un loc de munca pe piata competitiva a muncii. Insa si acestea sunt foarte costisitoare in comparativ cu locurile de munca care s-ar putea infiinta prin POSDRU, 6.1. Dezvoltarea Economiei Sociale.
Sa fie oare intreprinderea sociala acel panaceu pentru iesirea din criza economica? Sa facem de acum numai intreprinderi sociale pentru ca este mai ieftin? Ne costa oare, in realitate, un loc de munca din economia sociala mai putin decat unul din economia nationala?”
Articol preluat de peBlogul lui Merlin