Sari direct la conținut

Invatamintele cazului Adrian Severin

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

A trecut o saptamana de la declansarea scandalului Severin si putem incerca sa tragem cateva invataminte.

Romania a suferit si sufera enorm din cauza coruptiei si clientelismului politic.

  • S-a vandut majoritatea activelor economiei comuniste si ne-am ales cu 150 km de autostrada.
  • Infrastructura, educatia si sanatatea sunt la pamant, in ciuda cresterii economice din perioada 2005-2008.
  • Traversam criza economica mondiala cu sacrificii mari.
  • Trei milioane de romani au ales drumul strainatatii sa agoniseasca cele necesare traiului, pentru ei si familiile lor.
  • Activitatea din ultimul timp a procurorilor ne arata dimensiunea uriasa a coruptiei, infractionalitatii economice si evaziunii fiscale.
  • Partidele politice nu sunt straine de fenomenle de coruptie, pentru ca nu pot justifica zecile de milioane de euro pe care le cheltuie in campanii electorale.

Cazul Adrian Severin a obligat principalii actori din clasa politica si societatea civila sa ia pozitie fata de fenomenul coruptiei, reverberat acum intr-un megascandal european.

Adrian Nastase sustine ca partidul nu trebuie sa cada in “capcana” care ii este intinsa atunci cand se cere demiterea colegului sau europarlamentar. Mai mult, Nastase spune ca Victor Ponta a cazut prada presiunii publice atunci cand a anuntat ca PSD va merge pana la excluderea lui Severin din partid. In opinia lui Adrian Nastase, PSD are, ca partid, o datorie fata de membrii sai, fata de “soldatii partidului”.

Traian Basescu: “”Este o confirmare că avem corupţie la nivel politic, dar, dacă instanţele noastre nu reuşesc s-o facă, iată că ne demonstrează nişte ziarişti britanici că avem corupţie la cel mai înalt nivel politic”, a declarat şeful statului despre cazul Adrian Severin, într-un interviu acordat, miercuri seara, pentru Realitatea TV”.

Traian Basescu amesteca iarasi planurile. Una este actiunea si activitatea instantelor, care pot dura si 6-7 ani si alta actiunea mass-mediei, a societatii civile, care ridica „suspiciuni” asupra activitatii unui om politic. Nu este prima oara cand procedeaza astfel. In ultimul interviu de la TVR, Traian Basescu a spus: „“Nu poti sa transformi partidul in instanta, nici nu poti sa frangi cariere numai pentru ca exista o suspiciune”. “Trebuie asteptata sentinta, inainte sa judeci intern. Cred ca asta este solutia corecta”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu : “Regret, este vorba de un om politic cu o carieră importantă şi e păcat că acest episod e legat de un om cu nume şi cu carieră importantă în politica românească”.

Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD: „Probabil că s-ar impune să demisioneze din Parlamentul European. Așa ar fi mai bine ținând cont și de poziția grupului socialist din Parlalmentul European”

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro