Sari direct la conținut

Investigație ARD: Companii germane participă la reconstrucția Mariupolului pentru Rusia

HotNews.ro
Vladimir Putin în vizită la Mariupol, Foto: POOL Russian TV / AP / Profimedia
Vladimir Putin în vizită la Mariupol, Foto: POOL Russian TV / AP / Profimedia

Companii din Germania participă la reconstrucția Mariupolului, oraș ucrainean distrus de trupele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina, arată o investigație realizată de programul de știri Tagesschau al televiziunii germane ARD.

Investigația citată de portalul de știri Delphi notează că concluziile sale se bazează pe surse deschise, precum informațiile publicate pe site-urile lor de companiile de construcții și alte documente accesibile publicului, precum și fotografii și înregistrări video făcute în orașul-port capturat de forțele rusești în mai 2022, după un asediu care a făcut înconjorul presei internaționale.

Jurnaliștii de la ARD arată în special că multe șantiere din Mariupol folosesc ciment produs de Knauf, o companie multinațională germană cu sediul în micul oraș Iphofen din Bavaria. Knauf are peste 150 de fabrici în întreaga lume.

Potrivit ARD, Knauf are în prezent până la 4.000 de angajați în Rusia și realizează o cifră de afaceri de miliarde de dolari pe piața rusă.

Contactată de televiziunea germană pentru a comenta informațiile, Knauf a declarat că condamnă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și că respectă toate sancțiunile UE împotriva Moscovei.

Compania a mai afirmat că produsele Knauf fabricate în Rusia sunt destinate „exclusiv pieței ruse”. Jurnaliștii de la ARD notează însă că nu au primit răspunsuri la lista extinsă de întrebări transmisă de redacția companiei.

Companiile germane cu lucrări în Mariupol, suspectate că încalcă dreptul internațional

Roderich Kiesewetter, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, a condamnat participarea companiilor germane la lucrările de construcții din orașul ocupat, afirmând că acestea beneficiază de pe urma războiului, ceea ce încalcă dreptul internațional.

„În cazul Knauf, acest lucru este foarte evident, deoarece cimentează cu adevărat pentru autoritățile ruse din regiunile ocupate, inclusiv pentru cele din Mariupol”, a declarat acesta.

În plus, în fotografiile și videoclipurile de pe șantierele din Mariupol, jurnaliștii ARD au observat blocuri de beton în folie de ambalare verde cu numele WKB Systems, o companie germană din landul Renania de Nord-Westfalia.

Printre altele, această companie echipează fabrici pentru producția de blocuri de beton. Principalul acționar al companiei este un antreprenor rus numit Viktor Budarin.

„Datele vamale obținute de Tagesschau arată că WKB Systems GmbH furnizează de câțiva ani fabrici întregi pentru producerea unor astfel de blocuri de beton uneia dintre companiile rusești ale lui Budarin. Se pare că este aceeași companie ale cărei produse sunt folosite de Rusia pentru a-și consolida puterea în Mariupol”, spune ancheta.

Jurnaliștii germani precizează că Budarin nu se află pe lista de sancțiuni a UE. WKB Systems nu a răspuns solicitărilor de comentarii ale reporterilor.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat personalul Mariupolul în luna martie a anului trecut, mass-media rusă transmițând că el s-a deplasat în oraș pentru a inspecta lucrările de reconstrucție.

Ucraina susține că peste 25.000 de civili au fost uciși în timpul asedierii orașului de către forțele rusești și că alte 50.000 de persoane au fost deportate după capturarea sa.

Urmărește ultimele evoluții din a 771-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro