Sari direct la conținut

INVESTIGATIE Politia Bucuresti a reziliat contractul cu Total Post Services, dupa ce firma a fost sanctionata cu suspendarea activitatii pentru ca a oferit servicii rezervate Postei

HotNews.ro
Amenzi la serviciile postale, Foto: AGERPRES
Amenzi la serviciile postale, Foto: AGERPRES

Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a reziliat contractul incheiat in 2010 pe o perioada de 4 ani pentru distribuirea corespondentei cu firma Total Post Services, firma care a fost sanctionata luna trecuta cu amenda de 100.000 de lei si cu suspendarea pentru 3 luni a dreptului de a presta servicii postale pentru incalcarea pentru a treia oara a drepturilor rezervate Postei Romane, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Politiei Romane. Directia de politie isi trimite acum corespondenta prin Posta Romana, cu care are incheiat un contract pana in decembrie 2012.

Informatia pe scurt:

  • Politia Bucuresti a reziliat contractul de distributie a corespondentei incheiat in iulie 2010 cu Total Post Services dupa ce firma a fost sanctionata luna trecuta pentru incalcarea drepturilor rezervate Postei Romane. Contractul era pe o perioada de 4 ani
  • Total Post Services are contracte incheiate si cu mai multe Directii Generale Regionale de Finante Publice
  • Total Post Mail Services, o firma mai recenta al carei actionar majoritar este firma care detine Total Post Services, a castigat recent in defavoarea postei Romane un contract cu Directia Generala de Finante Publice din Prahova.
  • Oficialii din Prahova sustin ca nu este nici o ilegalitate pentru ca este vorba de prestarea unor servicii pe care Posta nu are monopol
  • ANCOM spune ca Total Post Services nu a platit nici una din cele trei amenzi primite pana acum/Toate sunt contestate in instanta

Firma a primit aceste sanctiuni luna trecuta din partea autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) pentru ca a facut trimiteri de corespondenta in greutate de pana la 50 de grame la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere, incalcand astfel un drept exclusiv pe care Posta Romana l-a castigat prin licitatie si care expira la sfarsitul acestui an.

  • „Contractul incheiat in prezent intre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si C.N. Posta Romana este valabil pana la 31.12. 2012. Referitor la acordul-cadru incheiat in iulie 2010 intre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si SC Total Post Services, acesta a fost reziliat datorita suspendarii, chiar temporare, a activitatii prestatorului. Total Post Services asigura pentru DGPMB distribuirea corespondentei ordinare (nesecreta), ponderea cea mai mare fiind reprezentata de trimiterile de tip ‘recomandata'”, se arata in raspunsul Politiei Romane.

HotNews.ro a facut aceasta solicitare in conditiile in care datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) arata ca pe 12 iulie 2010, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a atribuit prin licitatie catre firma Total Post Services un contract de servicii postale de distribuire a corespondentei pentru o perioada de 48 de luni. Valoarea contractului a depasit 1,81 milioane lei (fara TVA).

Informatia despre atribuirea acestui contract firmei Total Post Services de catre Politia Romana a fost postata pe 28 iulie 2010 pe blogul lui Vali Petcu (Zoso).

Datele din SEAP mai arata ca Total Post Services mai are contracte si cu Directiile de Finante din Arges (castigat pe 29 noiembrie 2011 pe o perioada de 3 ani) si Constanta (atribuit pe 13 mai 2011 – perioada de timp nespecificata), dar HotNews.ro nu a solicitat informatii pentru a vedea daca serviciile intra in sfera de monopol a Postei sau daca acestea au suferit intre timp modificari.

  • Total Post Mail Services, firma care are acelasi actionar majoritar cu Total Post Services, a castigat recent un contract cu Directia Generala a Finantelor Prahova

Tot datele din SEAP mai indica faptul ca o alta Directie Generala de Finante Publice, respectiv cea din Prahova, a atribuit prin licitatie pe 28 mai 2012 catre firma Total Post Mail Services un contract de servicii postale de distribuire a corespondentei pentru o perioada de 3 ani. Valoarea contractului depaseste 5,1 milioane lei (fara TVA).

Exista vreo legatura intre Total Post Servces si Total Post Mail Services? Datele de la Registrul Comertului spun ca da.

  • Total Post Services este detinuta integral de catre o firma cu sediul in Olanda – Zoto Investments BV.
  • Total Post Mail Services are ca actionari pe Zoto Investments BV – 99% si pe Marius Petroiu – 1%. Firma a fost infiintata in toamna anului 2010, iar in vara acestui an si-a schimbat sediul social.

HotNews.ro a contactat reprezentantii Total Post Mail Services pentru detalii privind actionariatul si pentru a afla daca in noul contract castigat cu Directia Generala de Finante Publice din Prahova vor presta servicii care sunt rezervate Postei Romane. Pana la publicarea acestui articol nu am primit un raspuns.

Lamuriri au venit insa de la Directia Generala de Finante Publice din Prahova care a precizat ca a incheiat un contract acord-cadru pentru o perioada de 36 de luni avand ca obiect ‘servicii postale de distribuire a corespondentei’ al carui criteriu de atribuire a fost ‘pretul cel mai scazut pentru trimiterile postale cu confirmare de primire, cu greutate intre 0-20 de grame (lei/bucata, fara TVA) (…) exclusiv pentru trimiteri de corespondenta cu confirmare de primire’.

  • „Posta Romana beneficiaza pana la data de 31.12.2012, de dreptul exclusiv de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 de grame si al caror tarif este mai mic de 2 lei. Aceste trimiteri de corespondenta sunt trimiteri postale simple fara confirmare de primire, pentru cele cu confirmare de primire a caror greutate este mai mica de 50 de grame CN Posta Romana percepe un tarif mai mare de 2 lei. Consideram ca DGFP Prahova nu a savarsit o ilegalitate incheiind contractul acord-cadru deoarece trimiterile postale rezervate Postei Romane nu fac obiectul acestuia”, a declarat directorul executiv al DGFP Prahova Petre Daniel Cristian.

Acesta a mai spus ca in cadrul licitatiei, cea de-a doua oferta primita a fost a Postei Romanecare a oferit un tarif mai mare decat al Total Post Mail Services si ca Directia pe care o conduce a incheiat un contract cu Total Post mail Services si nu cu firma amendata de ANCOM.

  • Total Post Services nu a platit nici o amenda pana acum/Toate sanctiunile sunt contestate in instanta

Amenda de 100.000 de lei primita luna trecuta de firma Total Post Services a fost cea de-a treia amenda aplicata acestei companii pentru incalcarea acelorasi prevederi legale. Firma a mai fost amendata cu 10.000 lei in luna octombrie 2011 si cu 50.000 de lei in luna mai din acest an. Si totusi, pana la acest moment catre bugetul de stat nu a plecat nici un ban.

  • „Sumele provenite din amenzile contraventionale aplicate de ANCOM se fac venit integral la bugetul de stat, iar urmarirea executarii acestora revine in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), dupa expirarea termenului prevazut in instiintarea de plata sau, in cazul in care contravenientul a introdus actiune in instanta, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care s-a solutionat actiunea. Precizam ca Total Post Services a atacat toate actele de sanctionare contraventionala emise de Autoritate, asadar executarea sanctiunilor este suspendata pana la solutionarea irevocabila a cauzelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Marinescu a mai spus ca firma „a contestat in instanta de judecata decizia de suspendare a dreptului de a furniza toate categoriile de servicii postale pentru care compania este autorizata, pe o perioada de 3 luni, procesul aflandu-se pe rolul instantei in acest moment, cu prim termen de judecata stabilit pentru data de 11 octombrie 2012”.

Totusi, fiind vorba de o sanctiune administrativa si nu contraventionala, Total Post Services are obligatia sa nu mai presteze aceste servicii pana la pronuntarea unei decizii in instanta.

  • „Chiar daca ar exista o legatura la nivel de actionariat intre cei doi furnizori, avand in vedere ca sunt persoane juridice distincte, autorizate la ANCOM pentru prestarea de servicii postale, monitorizarea desfasurarii activitatii in vederea respectarii obligatiilor legale se realizeaza pentru fiecare societate in parte, iar eventualele fapte savarsite cu incalcarea prevederilor legale de oricare dintre cele doua persoane juridice vor fi sanctionate”, a mai precizat Catalin Marinescu, referitor la legatura de actionariat dintre cele doua firme.

Despre Posta Romana

Posta Romana, companie la care statul detine 75% din actiuni iar Fondul Proprietatea are 25% din actiuni, a inregistrat anul trecut o pierdere neta de peste 43,1 milioane euro (182,9 milioane lei), in crestere cu 50,1%, conform datelor de la Ministerul de Finante.

Posta Romana a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 298,4 milioane euro (1,26 miliarde lei), in scadere cu 8,7% fata de anul 2010. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de peste 131,4 milioane euro (556,9 milioane lei) in crestere cu 4,3%. Numarul mediu de salariati s-a ridicat la 32.124 de persoane in 2011 (in 2010, acest numar a fost de 34.731 salariati). Compania nu a mai inregistrat profit din anul 2008.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro