Investitiile straine directe au depasit 1 miliard de euro
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, furnizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), valoarea este cu 60,11 la suta mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand volumul investitiilor straine directe a atins 727 milioane de euro, respectiv 897,4 milioane de dolari.
In ce priveste valoarea investitiilor straine directe inregistrate in luna iunie aceasta a fost de 402 milioane de euro, cea mai mare valoare inregistrata de la inceputul anului.
Aceasta evolutie se datoreaza privatizarii BCR (108,7 milioane de euro), precum si majorarilor de capital in valoare de 78 milioane euro ale companiilor Automobile Dacia, Michelin, Unilever, Santierul Naval Constanta, Industria Sarmei Campia Turzii, precizeaza Alexandru Popa, presedintele ARIS.
De mentionat ca, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, in prima jumatate a anului valoarea capitalului subscris la societatile cu participare straina la capital a fost cu 69 la suta mai mare decat aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, datele ONRC arata ca in perioada ianuarie-iunie 2004 valoarea capitalului social subscris de investitorii straini cu afaceri in Romania a fost de peste 658 de milioane de euro, fata de aproape 414 milioane de euro cat a fost anul trecut.
„Evolutia fluxului de investitii directe in primele 6 luni ale anului reflecta trendul ascendent pe care se afla Romania, imbunatatirea climatului investitional existent, precum si atractivitatea tarii noastre ca destinatie pentru investitorii straini”, ne-a declarat Alexandru Popa.
In plus, el spune ca finalizarea procesului de retrocedare a terenurilor a favorizat dezvoltarea proiectelor de tip greenfield, iar rezolvarea situatiei juridice a retelelor de utilitati in plan local, dezvoltarea parcurilor industriale din teritoriu, oferirea de facilitati investitorilor straini, cat si dezvoltarea capitalului autohton privat sunt alte elemente care au determinat aceasta
evolutie.
„Tendinta de crestere a fluxului de capital strain este de asteptat sa urmeze un curs ascendent si in a doua jumatate a anului, avand in vedere ca in aceasta perioada se vor cuantifica si efectele financiare ale privatizarii celor mai importante companii de stat din domeniul petrolului, distributiei de gaze si distributiei de energie electrica”, spune optimist Popa, adaugand ca, astfel, se va
intregi un cumul minim de conditii pentru functionarea economiei romanesti in parametrii unei economii de piata.