Sari direct la conținut

Iohannis: Activitatea restaurantelor, hotelurilor și a serviciilor se va relua gradual / Sprijinul pentru șomajul tehnic, menținut după 14 mai / Alte măsuri anunțate pentru economie

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Pericolul COVID nu a trecut și nu există elemente care să ne arate că virusul va dispărea de la sine într-un orizont de timp apropiat, motiv pentru care redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului și a serviciilor se va face gradual, a declarat marți președintele Klaus Iohannis. El a mai spus că șomajul tehnic și schemele de ajutor de stat vor fi menținute și după 14 mai, când încetează starea de urgență.

Iohannis a făcut aceste declarații după o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, spunând că au discutat despre eforturile companiilor din România de a se adapta situației de criză pe care o traversăm, dar și despre cum vede mediul de afaceri reluarea activităților și relansarea economiei.

Președintele a spus că în perioada următoare eforturile autorităților se vor concentra pe redeschiderea graduală a sectoarelor economice care s-au aflat sub incidența restricțiilor și că împreună cu partenerii de dialog social vor fi găsite măsurile necesare astfel încât reluarea activităților economice să se facă în condiții de siguranță pentru toți angajații.

  • „Din păcate, pericolul nu a trecut și nu există elemente care să ne arate că virusul va dispărea de la sine într-un orizont de timp apropiat. Din acest motiv, redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului și a serviciilor se va realiza gradual, cu respectarea unor măsuri clare de protecție sanitară.
  • După cum bine știți, pachetul măsurilor economice adoptate de România în perioada stării de urgență s-a concentrat pe menținerea locurilor de muncă și pe susținerea sectoarelor economice cele mai afectate.
  • Vom păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vom introduce și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.
  • De asemenea, vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate Întreprinderilor Mici și Mijlocii, dar vom avea în vedere scheme de sprijin și pentru companiile mari care au fost afectate de criză și al căror aport este esențial pentru relansarea economiei”, a declarat Iohannis.

El a spus că un obiectiv fundamental al planului de relansare economică este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură, de la cea energetică, la cea de transport și de sănătate.

„Vorbim practic de un proiect de reconstrucție a României. Produsele românești de calitate reprezintă, la rândul lor, o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice de interes strategic, cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică, dar și sanitară. De asemenea, modernizarea și digitalizarea administrației care, atenție, au început deja de acum, vor continua la fel de puternic”, a mai spus Iohannis, care le-a transmis companiilor și investitorilor că „România va ieși cu bine din această criză”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro