Iohannis: Imaginea foștilor deținuți politici trebuie apărată de "actele ultragiante de trivializare", așa cum e tentativa unor politicieni anchetați pentru corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politici
Președintele Klaus Iohannis spune că imaginea foștilor deținuți politici trebuie apărată de „actele ultragiante de trivializare”, așa cum este „tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politici”. De asemenea, președintele a spus că „responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului”.
Iohannis a transmis, marți, un mesaj la deschiderea lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, organizat la Constanța, în care le-a transmis acestora că reprezintă „cele mai înalte repere ale demnității, curajului și atașamentului față de țară”. El a spus că renașterea speranței și a spiritului civic în România postcomunistă și-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deținuților politici.
„Libertatea, așa cum o înțelegem noi astăzi, nu este un bun dat, ci este un drept câștigat cu multă suferință, cu sacrificiul suprem al vieții de către dumneavoastră și colegii dumneavoastră care au trecut prin închisorile și lagărele comunismului.
„Niciodată nu vom putea spune că am făcut îndeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste, dar efortul merită întotdeauna să fie susținut prin asumarea corectă a trecutului recent, condamnarea abuzurilor și crimelor din acea vreme, consolidarea democratică și întărirea instituțiilor statului. În același timp, cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic”, a arătat Klaus Iohannis.
Președintele a mai spus că „este imperios ca adevărul istoric să fie reconstituit, analizat și reintegrat în parcursul dezvoltării statului român”. „Generațiilor de azi și de mâine trebuie să li se spună, cu argumente și dovezi, că regimul comunist a însemnat răul absolut, un sistem crud care a banalizat suferința și moartea, a îngrădit drepturile, libertățile și a călcat în picioare demnitatea umană. Insist pe ideea că avem nevoie de mai multă educație cu privire la istoria comunismului, avem nevoie să păstrăm moștenirea trecutului nealterată și să o transmitem generațiilor viitoare pentru a garanta o societate democratică sănătoasă, ferită de idei și curente extremiste, xenofobe și populiste”, a afirmat Iohannis.
El a mai spus că în actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, a observat o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește „omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați”. „Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituțiile care au obligația de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului, precum și de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate. Găsesc aceste neajunsuri foarte dăunătoare pentru societatea noastră. Lipsa de implicare concretă din partea autorităților și eșecul unor instituții abilitate de stat să identifice criminalii și să îi sancționeze alimentează distorsionarea trecutului și banalizarea crimelor comise pe criterii politice”.
Șeful statului a mai afirmat că „România nu mai poate fi condusă după principiile regimului comunist, chiar dacă unii politicieni dovedesc că agățarea de putere, disprețul față de lege și demagogia sunt încă deprinderi la ordinea zilei”.