Sari direct la conținut

Iran: bărbat executat pentru uciderea unui soldat în timpul protestelor din 2022

HotNews.ro
Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralității, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralității, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Un bărbat a fost executat marți în Iran, după ce a fost condamnat la moarte pentru uciderea unui soldat în timpul mișcării de protest declanșate de moartea Mahsei Amini în 2022, a anunțat organul de presă al justiției, citat de AFP.

„Gholamreza Rassaï a fost executat în această dimineață (marți) în închisoarea Kermanshah”, în vestul Iranului, pentru „înjunghierea mortală a unui colonel al Gardienilor Revoluției (armata ideologică a țării, n.r.) în timpul manifestațiilor ilegale din noiembrie 2022”, a relatat Mizan Online.

La 27 noiembrie 2022, agenția de presă Tasnim a raportat moartea colonelului, descris drept „șeful serviciilor de informații din comitatul Sahneh”, în provincia Kermanshah.

Regiunea Kermanshah, predominant kurdă, a fost la momentul respectiv unul dintre epicentrele mișcării de protest declanșate de moartea în detenție, în septembrie, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă arestată pentru nerespectarea codului vestimentar strict al Iranului.

Gholamreza Rezaï a fost condamnat la moarte în octombrie 2023 de către tribunalul penal din Kermanshah, în conformitate cu legea represaliilor, utilizată în Iran în cazurile de crimă și legată de dorința familiei victimei de a vedea aplicată pedeapsa cu moartea, potrivit Mizan Online.

Uniunea Europeană a condamnat marți seara execuția acestuia prin intermediul purtătorului de cuvânt al șefului diplomației sale, Josep Borrell.

„UE condamnă în termenii cei mai fermi utilizarea pedepsei cu moartea ca răspuns la disidența internă”, a scris purtătorul de cuvânt într-o declarație.

„Este, de asemenea, imperativ ca autoritățile iraniene să respecte dreptul inculpaților la un proces echitabil”, a adăugat acesta, reiterând opoziția fermă a UE față de utilizarea pedepsei capitale „în toate circumstanțele”.

Zece bărbați au fost spânzurați până acum după ce au fost condamnați în legătură cu mișcarea de protest care a urmat morții Mahsei Amini.

Mai multe sute de persoane, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost ucise și mii au fost arestate în timpul acestei mișcări, descrisă de autorități drept „revolte” orchestrate de țările occidentale.

Marți, o curte de apel a redus la jumătate pedeapsa de trei ani de închisoare aplicată cântărețului popular Shervin Hajipour, al cărui cântec „Baraye” devenise imnul protestelor.

INTERVIURILE HotNews.ro