Irlanda de Nord: Sub presiunea unioniștilor, Londra promite progrese rapide
Secretarul britanic de externe Liz Truss și-a arătat hotărârea de a face „progrese semnificative” rapid în negocierile cu UE privind aranjamentele post-Brexit din Irlanda de Nord, în fața presiunii tot mai mari din partea unioniștilor, scrie AFP.
Dacă Londra și Bruxelles-ul și-au intensificat discuțiile în această problemă spinoasă, unioniștii, care văd în protocolul nord-irlandez o amenințare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit, cer o soluție rapidă.
După o întâlnire la Belfast cu Liz Truss, care a preluat recent dosarul, premierul nord-irlandez Paul Givan (unionist, DUP), al cărui partid amenință că va da jos administrația locală, a cerut progrese rapide și a stabilit termenul limită pentru 21 februarie, data următoarei reuniuni a comitetului mixt al UE cu Regatul Unit pentru punerea în aplicare a acordului Brexit.
„Ceea ce îmi doresc este un acord care să funcționeze pentru toată lumea. Facem progrese. Avem discuții constructive” cu UE, a asigurat Liz Truss.
Menit să prevină restabilirea unei granițe fizice cu Irlanda vecină care ar risca să slăbească pacea încheiată în 1998 într-o regiune cu un trecut sângeros, protocolul nord-irlandez menține provincia britanică în piața unică europeană și uniunea vamală.
Prevăzând controale vamale și fitosanitare pentru mărfurile din Marea Britanie, textul este responsabil pentru dificultățile de aprovizionare.
Tonul pașnic al celor mai recente schimburi dintre europeni și britanici poate da speranță pentru un rezultat negociat, mai degrabă decât un eșec sinonim cu riscul unui război comercial.
Dar pentru un Boris Johnson slăbit chiar și în propria sa tabără din cauza scandalului petrecerilor din Downing Street în izolare, relațiile cu UE sunt un subiect unificator. În fața Parlamentului, Johnson a descris miercuri drept „nebun și neplăcut” modul în care UE pune în aplicare protocolul.