Islanda permite submarinelor nucleare americane să se realimenteze în largul coastelor sale. Deşi este membră NATO, decizia este o premieră
Islanda a permis marţi pentru prima dată submarinelor nucleare americane să se realimenteze în largul coastelor sale, facilitând astfel o supraveghere sporită în Atlanticul de Nord, o zonă de contact cu submarinele ruseşti, relatează AFP și News.ro.
Deşi face parte din NATO, micuţul stat nordic refuzase anterior astfel de vizite, în numele opoziţiei sale faţă de energia şi armele nucleare.
„Această decizie a Ministerului de Externe face parte din politica guvernului islandez de a sprijini capacitatea de supraveghere şi de reacţie a aliaţilor în Atlanticul de Nord”, a precizat guvernul de la Reykjavik într-un comunicat.
Cu toate acestea, realimentarea nu va avea loc în porturile islandeze, ci „la câţiva kilometri în larg”.
O altă condiţie este ca submarinele în cauză să nu aibă la bord arme nucleare.
„Primul submarin va face o vizită în viitorul apropiat”, a precizat guvernul islandez.
Zona atlantică din jurul Islandei este cunoscută ca fiind o zonă strategică pentru submarine, unde se întâlnesc navele ruseşti care vin din Marea Barents şi submarinele occidentale care urcă din Marea Nordului sau din Statele Unite.
Ţară cu 370.000 de locuitori, Islanda este membru fondator al NATO, din 1949, dar se remarcă prin faptul că nu are armată. Ea are doar o unitate de pază de coastă.