Italia: Biserica şi coronavirusul
Coronavirusul „adaptează” regulile unei instituții care de peste două mii de ani exprimă simbolurile credinței prin ritualuri. Pentru a preveni o ulterioară răspândire a infecţiei cu virusul Covid-19, eparhia Bolzano-Bressanone a decis să modifice puţin modul de oficiere a Sfintei Liturghii, oferind Sfânta Împărtășanie în mână şi nu în gură, eliminând gestul de schimbare a semnului păcii şi renunţând să mai folosească agheasmatarul, potrivit Rador care preia Rainews.
Episcopul Ivo Muser și vicarul general Eugen Runggaldier precizează că deocamdată nu există niciun motiv de suspendare a liturghiilor. Ca societate civilă – subliniază Eparhia – suntem chemați să trăim această fază de atenție și prudență cu un sentiment de responsabilitate, fără alarmă falsă și temeri nejustificate.
Măsuri identice au fost solicitate şi de arhiepiscopul Latina și Terracina, Monseniorul Mariano Crociata, care le-a cerut preoților parohiei, cu efect imediat, „să scoată apa sfinţită din aghesmatarul așezat la intrările bisericilor” și „în timpul liturghiilor, atunci când se prevede, să-i invite pe credincioși să-şi schimbe semnul păcii printr-o simplă închinăciune și să primească Sfânta Împărtășanie în mână”.
În Bazilica Sant’Antonio, din Padova, unul dintre cele mai venerate lăcașuri de cult din Italia, episcopul a decis ca până la terminarea ”carantinei” nu va mai fi celebrată Sfânta Liturghie, iar credincioşii nu vor putea veni să se spovedească şi nici să primească binecuvntarea.