Sari direct la conținut

Italia deschide calea către un referendum pentru relaxarea condițiilor de obținere a cetățeniei, în ciuda opoziției premierului Giorgia Meloni

HotNews.ro
Giorgia Meloni, Foto: Vincenzo Izzo / Shutterstock Editorial / Profimedia
Giorgia Meloni, Foto: Vincenzo Izzo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grupurile pro-migranți și partidele de opoziție au strâns suficiente semnături pentru a declanșa un referendum pentru relaxarea legilor stricte de obținere a cetățeniei italiene pentru străini, au arătat marți datele guvernamentale, relatează Reuters.

Inițiatorii acțiunii doresc să reducă de la 10 la 5 ani perioada de rezidență necesară pentru a solicita cetățenia prin naturalizare și să permită beneficiarilor să transmită imediat noua naționalitate copiilor.

Un registru online organizat de Ministerul Justiției spunea că inițiatorii petiției au adunat cele 500.000 de semnături necesare pentru a declanșa un vot popular și pentru a ocoli parlamentul, unde blocajul politic a împiedicat eforturile de revizuire a legii cetățeniei din 1992.

Când ar putea fi organizat referendumul

Cererea organizării referendumului trebuie acum revizuită atât de Curtea Supremă, cât și de Curtea Constituțională. Dacă, așa cum era de așteptat, va depăși aceste obstacole, atunci un vot la nivel național ar avea loc probabil cândva în 2025.

Dacă referendumul va trece, aproximativ 2,5 milioane de străini ar putea obține cetățenia italiană, au spus inițiatorii, care includ organizațiile caritabile Oxfam Italia și ActionAid, și partidul +Europa și Partidul Socialist Italian.

Partidul lui Meloni s-a împotrivit, dar succesul sportivilor multiculturali din Italia la Jocurile Olimpice a modificat centrul de greutate

Partidele de dreapta Frații Italiei și Lega, aflate la guvernare, au respins ambele încercări anterioare de a relaxa legile privind obținerea cetățeniei, dar un alt partener de coaliție, Forza Italia, a indicat în mod neașteptat în această vară că va sprijini modificarea.

Dezbaterea de lungă durată a fost reînviată de succesul sportivilor multiculturali ai Italiei la Jocurile Olimpice de la Paris, care a aruncat din nou o lumină nefavorabilă asupra legilor care fac aproape imposibil pentru copiii rezidenților străini să obțină un pașaport italian.

Cerințele de cetățenie ale Italiei sunt unele dintre cele mai dure din Europa, potrivit Comisiei Europene, în timp ce țări precum Franța, Germania și Belgia acordă naționalitatea după doar cinci ani de reședință.

În Italia, străinii trebuie adesea să aștepte chiar și mai mult de 10 ani pentru un pașaport, din cauză că birocrația locală face ca o cerere să fie admisă sau respinsă după aproximativ 24 – 36 de luni, spune Comisia.

Cu rata natalității din Italia în scădere bruscă, economiștii susțin de mult că țara trebuie să atragă mai mulți străini pentru a-și stimula economia acum anemică, dar premierul Giorgia Meloni a spus că migrația nu este soluția la criza demografică.

Grupurile pro-migranți vor trebui acum să facă campanie masivă pentru a încuraja alegătorii să susțină inițiativa, referendumurile recente din Italia luptă în mod regulat să atragă prezența necesară de 50% pentru ca votul să fie valabil.

INTERVIURILE HotNews.ro