Sari direct la conținut

Italia nu se opune excluderii Rusiei din Swift, Germania găsește noi justificări: Studenții ruși nu vor putea trimite bani bunicilor

HotNews.ro
Rusia și sistemul SWIFT, Foto: Paul Zinken / AFP / Profimedia Images
Rusia și sistemul SWIFT, Foto: Paul Zinken / AFP / Profimedia Images

Italia nu își va folosi dreptul de veto pentru a împiedica excluderea Rusiei din sistemul de plăți interbancare SWIFT, a anunțat vineri ministrul de externe Luigi Di Maio, citat de Reuters.

„Nu există un veto”, le-a spus el reporterilor de la Bruxelles, unde se află în vizită, când a fost întrebat cu privire la subiect.

Amintim că Italia este una din țările membre ale Uniunii Europene care inițial și-a exprimat opoziția față de această măsură, Roma fiind puternic dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia.

Di Maio a precizat de asemenea că Roma va continua să lucreze îndeaproape cu partenerii din Uniunea Europeană în ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

Comentariile sale vin după ce mai devreme în cursul zilei de vineri președintele Parlamentului European Roberta Metsola a cerut excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.

„Este corect ca UE să adopte sancțiuni masive, fără precedent și severe împotriva Rusiei. Avem nevoie de mai mult și trebuie să fie mai extinse, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și sancțiuni individuale dure”, a scris Roberta Metsola pe Twitter.

Excluderea Rusiei din sistemul de plăți interbancare divizează Uniunea Europeană

Însă subiectul rămâne în continuare unul care provoacă disensiuni în cadrul blocului comunitar.

Guvernul german şi-a reiterat vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, aşa cum ceruseră oficiali ucraineni şi din alte ţări după invazia rusă în Ucraina.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

El a precizat de asemenea că Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, afirmând că „am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a spus el.

Germania găsește noi justificări pentru a nu exclude Rusia din SWIFT

Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a vorbit din nou despre această măsură vineri seara, afirmând că sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus vor afecta mai puternic guvernul președintelui Vladimir Putin decât excluderea din SWIFT.

Ea a spus într-un interviu acordat ARD de asemenea că excluderea Rusiei din SWIFT ar face imposibilă susținerea din străinătate a unor ONG-uri din care apără drepturile omului și că studenții ruși din străinătate nu vor mai putea să trimită bani bunicilor lor.

„Sabia care pare mai dură nu este mereu cea mai isteață”, a afirmat Baerbock, adăugând că „nu doar oligarhii efectuează tranzacții financiare…Sabia mai ascuțită în momentul de față este sancționarea băncilor (n.r. prin alte măsuri). Obligațiunile [emise de guvernul rus] nu mai pot fi vândute în străinătate.

Pe același subiect:

Urmărește ultimele evoluții ale Războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro