Sari direct la conținut

Iulian Fota conferentiaza pe tema 'Razbunarea istoriei. Romania si sfarsitul vacantei', la TNB

HotNews.ro
Iulian Fota, Foto: TNB
Iulian Fota, Foto: TNB

Conferinţa cu tema ‘Răzbunarea istoriei. România și sfârșitul vacanței’, sustinuta de Iulian Fota este dedicată transformărilor prin care trece sistemul internațional, insistând asupra consecințelor pe care acestea le pot avea asupra României. Ideea centrală este de „sfârșit al vacanței”, teorie explicativă dezvoltată de Iulian Fota în ultimii ani si care va fi prezentata duminica 14 februarie 2016, de la ora 11.00, in cadrul Conferintelor Teatrului National, gazduita de Sala Atelier a TNB.

Iulian Fota este conferențiar universitar la Academia Națională de Informații și doctor în ştiinţe politice.

Între 2009-2014, Iulian Fota a fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate națională şi șef al Departamentului de Securitate Națională din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

În trecut, a mai deţinut si alte funcţii de conducere, precum director al Colegiului Naţional de Apărare (2005-2009) sau șef al Secţiunii „Apărare” din cadrul Misiunii României la NATO, Bruxelles, Belgia (2008-2001) . Între 2004-2010, a făcut parte din grupul de experţi „TEAM EUROPE”, grup al Comisiei Europene destinat popularizării principalelor politici europene în noile state membre, iar în perioada 2007-2008 a fost membru al Balkan Task Force, grup de evaluare strategică organizat de Institutul de Studii de Securitate al UE de la Paris. Între 2006-2009, a deţinut funcţia de co-director al unui proiect de cercetare din cadrul Programului NATO „Science for Peace”. Din 2015, a fost invitat să facă parte din consiliul director al CEPA- Center for European Policy Analysis, principalul think tank american dedicat Europei Centrale. În această calitate, în 2015 a coordonat raportul unei echipe româno-americane de experți, intitulat „High Tide – Romanian Security on Europe’s Frontline”.

A contribuit la mai multe lucrări colective realizate de: Institutul de studii de apărare și istorie militară, România; Academia Națională de Informații, România; Colegiul NATO de la Roma, Italia; Centrul pentru control democratic al forțelor armate, Elveția; Centrul pentru studii europene de securitate, Olanda. A publicat numeroase articole pe teme precum securitatea națională, securitatea internațională, relații internaționale, în ziarele sau revistele Foreign Policy România, Adevărul, Dilema Veche, Curentul, România Liberă, Ziua, 22, Q Magazine, Timpolis Între 1993-1997, a contribuit la înființarea și afirmarea unor organizații neguvernamentale precum Fundația EURISC, Fundația Colegiului Național de Apărare sau Centrul de Studii NATO din cadrul SNSPA. Inițiator și co-organizator al unora dintre primele seminarii și stagii de pregătire pe problematica relațiilor civil-militar, a studiilor de securitate sau a integrării euro-atlantice. Decorat cu Steaua României, în grad de Ofițer; Ordinul Coroanei, în grad de Mare Ofițer (Belgia); Ordinul Național pentru Merit, în grad de Comandor (Polonia); Marea Cruce a Ordinului Suveran de Malta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro