Sari direct la conținut

„Jah bless”: Jamaica anunță că vrea să îi dea papucii regelui Charles cu două zile înainte de încoronare

HotNews.ro
Regele Charles intr-o vizita in Jamaica in 2008, cand era mostenitor al tronului, Foto: Hussein Anwar / Sipa Press / Profimedia Images
Regele Charles intr-o vizita in Jamaica in 2008, cand era mostenitor al tronului, Foto: Hussein Anwar / Sipa Press / Profimedia Images

Jamaica, ţară membră a Commonwealth, vrea să se desprindă de coroana britanică şi să devină rapid o republică, a declarat joi ministrul jamaican pentru afaceri juridice şi constituţionale, Marlene Malahoo Forte, pentru postul britanic Sky News, citat de AFP și Agerpres.

„A sosit momentul. Jamaica în mâinile jamaicanilor”, a declarat Marlene Malahoo Forte, precizând că guvernul de la Kingston are în vedere organizarea unui referendum cu privire la această chestiune începând din 2024.

Anunţul survine cu două zile înainte de încoronarea regelui Charles al III-lea – suveran al Jamaicăi şi a altor 14 state din întreaga lume – care va avea loc în cadrul unei ceremonii fastuoase la Londra.

„Mulţi jamaicani au nutrit o afecţiune călduroasă pentru regina Elisabeta a II-a”, a mai spus Malahoo Forte, amintind că regina se afla deja pe tron când Jamaica a devenit un stat independent, în 1962.

„Însă ei nu se identifică cu regele Charles. El este cât se poate de străin pentru noi”, a adăugat ea.

Guvernul jamaican spune că asociază monarhia cu comerțul cu sclavi

Menţionând relaţia „complexă” dintre cele două ţări, ministrul jamaican a declarat că a deveni o republică înseamnă „a lua rămas bun de la o formă de guvernare care este legată de un trecut dureros de colonizare şi comerţ cu sclavi”.

În timpul unei călătorii a prinţului William în Caraibe la începutul anului 2022, premierul jamaican Andrew Holness a declarat că tranziţia ţării sale la un regim republican este „inevitabilă”.

Turneul lui William şi al soţiei sale, Kate, a fost marcat de proteste, iar cuplului i s-a solicitat să-şi ceară scuze pentru trecutul marcat de comerţul cu sclavi al Regatului Unit.

Familia regală britanică nu şi-a cerut niciodată scuze în mod oficial, regele Charles limitându-se să numească sclavia o „atrocitate teribilă”, în timp ce William şi-a exprimat „tristeţea profundă”.

În noiembrie 2021 Barbados a devenit ultima țară din Commonwealth care a renunțat la monarhul britanic ca șef al statului, devenind o republică și alegându-și un președinte.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro