Sari direct la conținut

Jocul Rusiei de-a harta South Stream in Balcani: Moscova incearca sa blocheze proiectul Nabucco, intorcand Romania impotriva Bulgariei – analistul Vladimir Socor

HotNews.ro

Tacticile Rusiei de schimbare permanenta a traseului South Stream urmaresc blocarea gazoductului Nabucco. Moscova spera ca, prin publicitatea artificiala facuta in jurul South Stream, sa descurajeze implicarea investitorilor privati sau chiar (scenariul ideal pentru Gazprom) sa blocheze definitiv finantarea europeana pentru acest proiect, scrie analistul Vladimir Socor, in cotidianul Georgian Daily.

Orchestrarea discutiilor la nivel inalt in jurul South Stream serveste de asemenea drept amenintare la adresa Ucrainei. Supraestimand viabilitatea South Stream, Kievul se teme ca gazoductele sale ar putea deveni inutile. Pentru a evita un astfel de scenariu, guvernul Ucrainei ar putea sa cedeze in cele din urma sistemul de tranzit al gazelor catre Gazprom, crede Vladimir Socor.

El subliniaza ca discutiile despre variantele traseului South Stream pot fi purtate la infinit dar nu servesc decat la intoarcerea tarilor din Balcani una impotriva celeilalte, alimentand artificial interesul pentru acest proiect, intimidand Ucraina si justificand in acest fel amanarea inceperii lucrarilor. Toate acestea ascund de fapt incapacitatea Rusiei de a oferi gaze si finantare pentru acest proiect.

Vladimir Socor noteaza ca ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, cu un ton de „auto-felicitare”, faptul ca a convins Gazprom sa includa Romania in acest proiect.

El considera insa ca este vorba mai degraba de un joc al Moscovei, care schimba in mod constant traseul South Stream dar intarzie, in acelasi timp, inceperea lucrarilor.

La doar doua zile dupa discutiile referitoare la includerea Romaniei, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, „i-a facut cu ochiul Bulgariei„, la Forumul Economic de la St. Petersburg. In cadrul unei intalniri cu directori din industria petrolului si gazelor naturale, Medvedev a solicitat Bulgariei sa urgenteze si sa incheie negocierile cu Gazprom pentru South Stream. Medvedev a citat o intelegere verbala referitoare la includerea Macedoniei in acest proiect, via Bulgaria.

Intr-adevar, in 17-18 iunie, presedintele Macedoniei si vice-premierul tarii au discutat cu presedintele Medvedev si cu seful Gazprom, Aleksei Miller, despre posibilitatea extinderii South Stream din Bulgaria spre Macedonia. Cele doua parti au convenit sa creeze un grup de lucru care va pregati un studiu de fezabilitate. Gazprom urmeaza sa trimita o echipa de experti care va analiza traseul conductei, iar proiectul include si alimentarea cu gaze naturale a oraselor din Macedonia. In schimb, nu se vorbeste nimic de vreo finantare din partea Gazprom. Macedonia tocmai a recuperat 60 de milioane de dolari in contul unei datorii din era sovietica si acum urmeaza sa investeasca acesti bani, plus alti 15 milioane, in proiectul Gazprom, in valoare totala de 300 milioane dolari.

Tot la summitul de la St. Petersburg, Gazprom a promis sefului companiei nationale de gaze din Serbia, Dusan Bajatovic, ca va definitiva studiul de fezabilitate pentru sectiunea sarba a South Stream pana in septembrie. Acest lucru este posibil daca se ia in calcul o ruta prin Bulgaria, in conditiile in care fezabilitatea unei conducte care sa intre in Serbia din Romania nu poate fi deocamdata luata in discutie, in conditiile in care nu s-a determinat inca un traseu romanesc.

Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a propus si Bosniei Hertegovina o conducta. La fel s-a intamplat in timpul discutiilor purtate de Vladimir Putin si Jadranka Kosor, cand s-a promis o conducta prin Croatia.

In concluzie, toate declaratiile Rusiei referitoare la Bulgaria, Macedonia, Serbia si Bosnia-Herzegovina sunt incompatibile cu promisiunea de redirectionare a traseului prin Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro