Sari direct la conținut

Judecătorul Marius Cristian Epure, care deține un teren retrocedat de Radu Mazăre, l-a achitat definitiv pe fostul primar, după ce în primă instanță luase 6 ani de închisoare

HotNews.ro
Radu Mazare (foto arhiva), Foto: Agerpres
Radu Mazare (foto arhiva), Foto: Agerpres

Unul dintre judecătorii care l-au achitat definitiv luni pe Radu Mazăre într-un dosar DNA în care fusese condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate de închisoare pentru că ar fi vândut la preţ subevaluat mai multe terenuri din Mamaia este Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, care, potrivit cotidianului info-sud-est.ro, și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care Mazăre a fost condamnat definitiv, într-un alt dosar, la 9 ani de închisoare cu executare.

Marius Cristian Epure și judecătoarea Adriana Ispas au stabilit că, „deși Radu Mazăre a vândut terenuri în centrul stațiunii Mamaia cu prețuri de 5 ori mai mici decât piața imobiliară și grila notarilor publici, fapta pentru care procurorii DNA l-au trimis în judecată și pentru care fostul primar a fost condamnat la 6 ani și jumătate în primă instanță ”nu este prevăzută în legea penală”, potrivit sursei citate.

Epure, considerat un apropiat al Liei Savonea, s-a mai aflat în atenția presei când s-a opus protestelor magistraților împotriva modificării Legilor Justiției, ocazie cu care a intrat în conflict cu o bună parte din judecătorii Curții de Apel Constanța.

În octombrie 2019, șapte membri ai CSM cereau plenului revocarea din funcție a Liei Savonea, pentru „modul defectuos” în care a condus instituția. Printre argumente, cazul lui Epure:

  • „Doamna preşedinte a refuzat în mod inexplicabil să includă pe ordinea de zi a Secţiei pentru judecători cererea Adunării generale a judecătorilor Curţii de apel Constanţa de revocare a domnului judecător Marius Cristian Epure din funcţia de preşedinte al acestei instanţe. Astfel, deşi demersul legal al judecătorilor de la Curtea de apel Constanţa a fost adoptat la data de 9 aprilie 2019, nici după 6 luni de la această dată Secţia nu a dezbătut propunerea, iar judecătorul a cărei revocare se solicită candidează pentru demnitatea de judecător al instanţei supreme, impunându-se, aşadar, cu necesitate – fapt ignorat de Preşedintele Consiliului – lămurirea exactă a situaţiei acestuia”, se arăta în solicitarea de revocare.

Potrivit info-sud-est.ro, Marius Cristian Epure este judecător din anul 2001 și a ajuns președintele Curții de Apel Constanța în decembrie 2018. Pe plan local a luat mai multe decizii controversate:

  • A eliberat trei traficanți de droguri care au fost prinși de DIICOT cu 10 kilograme de cocaină și care, ulterior, au fost condamnați definitiv la pedepse cuprinse între 11 și 13 ani.
  • A acceptat cererea de revizuire a sentințelor într-un dosar în care mai mulți evazioniști fuseseră condamnați definitiv pentru returnare ilegală de TVA. Ulterior, în aceeași speță, inculpații au fost din nou condamnați.
  • A eliberat din arest principalul suspect în cazul unui triplu asasinat. În anul 2008, albanezul Shyti Blenis a ucis părinții unei fetițe iar pe copilă a îngropat-o de vie. Judecătorul Epure l-a eliberat pe suspect din arest, i-a dat voie să părăsească țara și a întors dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Un an mai târziu, Shyti Blenis a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la închisoare pe viață.

Marius Cristian Epure și-a construit în 2009 o vilă într-un cartier rezidențial din Constanța, cu o suprafață de 245 mp. Terenul apare în Dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.

În 2008, potrivit ziarului Ziua de Constanța, judecătorul a cumpărat un teren de 500 de mp de la Octavian Alexandru Șerban, cel care apare în dosarul Retrocedărilor drept ”interpus pentru transmiterea de proprietăţi imobiliare deposedate şi dobânditor de terenuri provenite din infracţiuni”. Procurorii l-au trimis în judecată alături de Radu Mazăre și alți 35 de inculpați, însă Șerban a fost achitat. Alexandru Octavian Șerban cumpărase terenul de la Mariana Leșe care fusese împroprietărită direct de Mazăre. Leșe a fost la rândul ei trimisă în judecată dar, între timp, a decedat. Judecătorul Epure a fost al treilea cumpărător al terenului din cartierul respectiv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro