Sari direct la conținut

Județele cu cele mai mari importuri / Unde ne descurcăm cel mai bine la export și de unde importă România masiv

HotNews.ro
Deficit comercial, Foto: Anonymous / AP / Profimedia
Deficit comercial, Foto: Anonymous / AP / Profimedia

Țările în care România exportă cel mai mult sunt Germania, Italia și Ungaria, arată datele Statisticii pentru anul 2022. Importăm foarte mult din Ungaria și Bulgaria, iar cel mai mare deficit comercial îl avem cu China. Dacă ne uităm pe județe, Capitala ia o treime din importuri, fiind urmată de Ilfov, Timiș, Argeș și Prahova.

Harta (puteți mări/micșora dimensiunea). Plimbându-vă cu mouse-ul peste județe veți vedea valoarea importurilor și ponderea lor în total importurile României (date valabile pentru ianuarie 2023)

Mai jos, clasamentul pe județe privind importurile (baza de calcul- ianuarie 2023)

Dacă ne uităm la un an întreg (am luat anul 2022, pentru care există date), țările unde România are cele mai mari exporturi sunt cele de mai jos:

De asemenea, cele mai multe mărfuri *ca valoare nu neapărat ca volum) le aducem din Germania, Italia, Bulgaria, Ungaria, Polonia și China.

Deficitul comercial cel mai mare îl avem în relația cu chinezii, iar pe locul al doilea sunt vecinii bulgari.

În lume există o dezbatere despre relația dintre deficitele comerciale și pierderea de locuri de muncă. Unii economiști americani susțin că deficitul comercial al SUA și delocalizarea businessurilor sunt de vină pentru pierderea locurilor de muncă din SUA.

Alții sugerează că schimburile comerciale internaționale au dus la pierderea a milioane de locuri de muncă. Un alt studiu a constatat că SUA au pierdut 3,7 milioane de locuri de muncă din cauza comerțului în creștere cu China.

Cu toate acestea, unii economiști spun că povestea pierderii locurilor de muncă este neclară, întrucât ignoră cererea și locurile de muncă generate de exportatori.

Relația dintre deficitele comerciale și pierderile de locuri de muncă este complexă și cu mai multe fațete și există perspective diferite asupra problemei. Economiștii cu care HotNews a discutat marți au confirmat că e dificil de găsit o corelație clară între nivelul deficitului comercial și pierderea locurilor de muncă în România.

O analiză a UE arată că numărul de locuri de muncă susținute direct sau indirect de exporturile europene este în creștere. Acestea au crescut de la 21,7 milioane în 2000 la 36 de milioane. Fiecare miliard de euro provenit din exporturile UE susține în medie 13.000 de locuri de muncă.

Ponderea lucrătorilor cu înaltă calificare în totalul de locuri de muncă asociate exportului este în creștere, iar locurile de muncă legate de export sunt în medie cu 12% mai bine plătite decât alte locuri de muncă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro