Julian Assange a evitat din nou extrădarea în SUA după ce justiția britanică nu a fost convinsă de asigurările procurorilor americani, dar procesul continuă
Lupta fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, pentru a evita extrădarea în Statele Unite a primit un impuls uriaş luni, când Înalta Curte din Londra a decis că asigurările SUA privind cazul său nu au fost satisfăcătoare şi că acesta va avea parte de o audiere completă a apelului, relatează Reuters și News.ro.
În martie, Înalta Curte i-a acordat provizoriu lui Assange, în vârstă de 52 de ani, permisiunea de a face apel din trei motive. Dar a oferit totodată Statelor Unite posibilitatea de a da asigurări satisfăcătoare că nu vor solicita pedeapsa cu moartea şi că îi vor permite să se bazeze pe dreptul la libertatea de exprimare prevăzut de Primul Amendament, în cadrul unui proces.
Într-o scurtă hotărâre, doi judecători de la Înalta Curte au declarat luni că argumentele SUA nu au fost suficiente şi au spus că vor permite ca apelul să continue, pentru a asculta argumentul lui Assange conform căruia ar putea fi discriminat atunci când va fi judecat în SUA pentru spionaj, pentru că, fiind născut în Australia, este cetăţean străin şi ar putea să nu beneficieze de Primul Amendament.
Sute de protestatari s-au adunat în faţa tribunalului înainte de această decizie-cheie, o mare victorie după 13 ani de lupte juridice. Vestea a fost întâmpinată în afara tribunalului cu un ropot de aplauze şi urale.
“We spent a long time hearing the United States putting lipstick on a pig but the judges did not buy it” – @Stella_Assange reacting to the breaking news of the courts granting #JulianAssange the right to appeal his extradition
Livestream: https://t.co/tOe9QXtAdC
Donate here:… pic.twitter.com/lc0siJjYyS
— Free Assange – #FreeAssange (@FreeAssangeNews) May 20, 2024
Echipa de avocaţi a lui Assange declarase că, dacă pierdea, putea fi într-un avion peste Atlantic în 24 de ore. Edward Fitzgerald, unul dintre avocații săi, le-a spus judecătorilor că nu ar trebui să accepte asigurările date de procurorii americani că Assange, născut în Australia, se poate baza pe drepturile şi protecţia acordate de Primul Amendament, întrucât instanţele americane nu ar fi obligate să facă acest lucru.
„Noi spunem că aceasta este o asigurare vădit inadecvată”, a declarat el în faţa instanţei. Statele Unite au declarat, în schimb, că garanţia privind Primul Amendament este suficientă. James Lewis, care reprezintă autorităţile americane, a declarat că Assange nu va fi discriminat din cauza naţionalităţii sale în niciun proces sau audiere în SUA.
Pe de altă parte, Fitzgerald a acceptat o asigurare separată că Assange nu va fi condamnat la pedeapsa cu moartea, spunând că SUA au oferit o „promisiune fără echivoc de a nu-l acuza de nicio infracţiune capitală”.
Julian Assange se luptă de ani de zile pentru a evita extrădarea în SUA
Echipa de avocaţi a lui Asaange a fost bucuroasă după ce s-a luat decizia. Fitzgerald a declarat că ar putea trece luni de zile până când apelul va fi audiat. Julian Assange este urmărit penal în Statele Unite pentru scurgeri de documente militare şi diplomatice clasificate începând din 2010.
Guvernul britanic a fost de acord cu extrădarea sa în 2022, dar Assange a făcut apel.
În conformitate cu legea americană privind spionajul, el ar putea fi condamnat la câteva decenii de închisoare.
Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra timp de şapte ani, când au început problemele sale juridice, înainte de a fi încarcerat în 2019 pentru că nu a respectat condiţiile eliberării sale condiţionate. Anul trecut, el a fost iniţial refuzat de justiţie în încercarea sa de a face apel împotriva extrădării sale.