Sari direct la conținut

Justiția britanică i-a aplicat o dublă lovitură oligarhului rus care s-a plâns că Occidentul a uitat de faptele sale bune

HotNews.ro
Mihail Fridman se plange ca nu isi mai permite traiul la Londra, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia
Mihail Fridman se plange ca nu isi mai permite traiul la Londra, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Justiția britanică a decis joi că oligarhul rus Mihail Fridman nu poate cheltui mii de lire sterline pe lună pentru întreținerea conacului său din Londra care conține o colecție de artă evaluată la 53,2 milioane de dolari și că nu se poate întoarce în Marea Britanie, relatează Reuters.

Decizia Înaltei Curți de la Londra vine după ce Fridman a dat în judecată OFSI, biroul financiar pentru sancțiuni al Marii Britanii, după ce acesta a refuzat să îi permită să cheltuie 30.000 de lire sterline lunar pentru a împiedica deteriorarea conacului Athlone House, proprietate pe care a cumpărat-o pentru 65 de milioane de lire sterline.

Oligarhul în vârstă de 59 de ani a cerut de asemenea să poată cheltui 1.850 de lire pe lună pe sistemul de comunicații al proprietății, afirmând că acesta reglează sistemul de securitate al conacului, precum și încălzirea, iluminatul, telefoanele și sisteme IT.

Oligarhul rus a invocat o proprietate „cu nevoi unice”

Avocații lui Fridman au argumentat că Athlone House este „o proprietate unică cu nevoi unice”, unele dintre acestea datorându-se colecției de artă pe care o găzduiește.

Fridman a vrut de asemenea să i se permită să plătească diferiți angajați, în afară de cei care îi asigură protecția. El a cerut să i se permită să angajeze un șofer, lucru pe care OFSI i l-a refuzat pe motiv că oligarhul poate lua mijloacele de transport în comun.

El a renunțat însă la această solicitare la scurt timp după ce a părăsit Marea Britanie pentru Israel înainte de o audiere care a avut loc săptămâna trecută.

OFSI a precizat că i-a permis deja lui Fridman să își plătească restanțele și să efectueze alte plăți unice în valoare de 1,4 milioane de lire sterline, plus plăți anuale viitoare de până la 760.000 de lire.

Judecătorul Pushpinder Saini a respins joi cazul înaintat de avocații lui Fridman împotriva OFSI, stabilind că deciziile biroului financiar au fost luate în conformitate cu legea.

Mihail Fridman nu se va putea întoarce la Londra

Avocații lui Fridman i-au spus judecătorului că clientul lor dorește să se întoarcă în Marea Britanie, dar Saini a notat în decizia sa că acest lucru „nu va fi posibil” deoarece el este supus unei interdicții de călătorie.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a salutat decizia de joi, afirmând că aceasta arată că „sistemul nostru de sancțiuni financiare funcționează”.

Fridman, a cărui avere este evaluată de Forbes la 12,8 miliarde de dolari, a fost inclus de Marea Britanie pe lista sa de sancțiuni în martie anul trecut, la mai puțin de o lună după declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

El a atras atenția opiniei publice internaționale după ce s-a plâns în urma impunerii sancțiunilor că Occidentul a uitat de faptele sale bune și că a ajuns să trăiască la Londra cu doar 2.500 de euro lunar. Ulterior el a descris situația ca fiind „practic” un arest la domiciliu.

Deși el a denunțat de mai multe ori declanșarea invaziei rusești, o investigație publicată de Radio Europa Liberă în luna mai a acestui an a arătat că diferitele sale companii din Rusia finanțează efortul de război al țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 610-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro