Sari direct la conținut

„Kamala vrea să scape de vaci”. Noul unghi de atac al lui Trump

HotNews.ro
Donald Trump , Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia
Donald Trump Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

„Kamala Harris vrea să vă interzică aparatele de gătit pe gaz și să vă împiedice să mâncați carne roșie”: strategia lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă privind schimbările climatice este simplă, să folosească dezinformarea pentru a stârni spaima rivalei sale democrate, scrie AFP.

Valurile de căldură și uraganele s-au succedat în timpul campaniei electorale din această vară, dar au lăsat puțin loc problemelor climatice, în dauna jignirilor și atacurilor.

După retragerea din cursă a președintelui Joe Biden, Donald Trump a trebuit să găsească noi unghiuri de atac, iar unul dintre acestea este preluarea de informații false despre politicile climatice ale democraților, alimentând dezinformarea online.

„Kamala a cerut reducerea consumului de carne roșie pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat candidatul republican la sfârșitul lunii iulie, în cadrul unei reuniuni în Minnesota.

„Vrea să scape de vaci (…) Îmi imaginez că, la un moment dat, va ataca și oamenii”, a adăugat el, făcându-se ecoul adepților teoriei conspirației care o acuză pe democrată că vrea să «reducă populația» de la  gafa făcută anul trecut, când a vrut să spună «reducerea poluării».

„Vicepreședintele” lui Donald Trump, J.D. Vance, i-a urmat exemplul la Atlanta, la începutul lunii august, acuzând-o pe Kamala Harris că are un plan de interzicere a sobelor de gătit cu gaz.

De Ziua Recunoștinței 2023, o fotografie cu Kamala Harris și soțul ei, acasă, în fața unei mașini de gătit cu gaz, le-a dat de gândit ultraconservatorilor pe rețelele sociale. Idem când vicepreședintele a declarat în 2019 că „îi place să mănânce un cheeseburger din când în când”.

„Tactică dovedită”

Candidata nu a spus niciodată că vrea să desființeze benzinăriile sau să reducă consumul de carne roșie, deși este în favoarea modificării recomandărilor nutriționale.

„O tactică dovedită în politică este denaturarea pozițiilor adversarului pentru a le face extreme și inacceptabile”, explică Edward Maibach, de la Centrul pentru comunicarea privind schimbările climatice de la Universitatea George Mason.

De asemenea, cei doi republicani se opun poziției democraților cu privire la fracturarea hidraulică, o tehnică utilizată în special de industria petrolului și a gazelor.

După ce s-a pronunțat împotriva acestei practici în timpul campaniei prezidențiale din 2020, Kamala Harris a evitat recent întrebările pe această temă.

Dar, în general, activiștii de mediu sunt mai favorabili pozițiilor sale, considerate mai la stânga decât cele ale lui Joe Biden, care a promovat Inflation Reduction Act (IRA), un vast program de promovare a tranziției energetice. Aceștia apreciază, de asemenea, acțiunile sale împotriva marilor companii petroliere, pe vremea când era procuror general al Californiei.

Contactată de AFP, Lauren Hitt, purtătoarea de cuvânt a lui Kamala Harris, nu a răspuns atacurilor republicanilor, dar a precizat că Harris dorește „un viitor în care toți americanii respiră aer curat, beau apă curată și au acces la o sursă de energie sigură și accesibilă”.

Pentru League of Conservation Voters, care militează în favoarea mediului, campania de dezinformare desfășurată de echipa republicană este o „tactică ridicolă de intimidare” menită să submineze „progresele în domeniul climei”.

Donald Trump a promis, dacă va fi reales, să extragă petrol „cu orice preț” și pune în mod regulat la îndoială amenințările reprezentate de schimbările climatice.

„Cea mai mare amenințare nu este încălzirea globală, oceanele crescând cu abia câțiva milimetri în următorii 400 de ani”, i-a răspuns el lui Elon Musk în timpul unui schimb de replici în care patronul X, Tesla și SpaceX tocmai evocase posibilitatea unui viitor «mai durabil», în special datorită energiei solare, fără a «demoniza» industria petrolieră pentru toate acestea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro