Sari direct la conținut

Karoly Borbely catre Viviane Reding: Ordonanta nu afecteaza independenta arbitrului telecom, care nu se confunda cu lipsa raspunderii personalului

HotNews.ro

Ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely, a raspuns vineri cererii comisarului european Viviane Reding privind motivele atat ale restructurarii vechii autoritati de reglementare cat si cele privind demiterea sefului acesteia. In scrisoarea adresata, Borbely sustine ca decizia reorganizarii institutiei a fost corecta, avand la baza considerente urgente, de largire a competentelor acesteia. In privinta demiterii lui Dan Georgescu, ministerul atrage atentia ca independenta institutiei nu inseamna lipsa raspunderilor administrative constatate. Scrisorii i-au fost anexate atat Ordonanata, cat si rapoartele de control la ANRCTI.

Motivul Ordonantei de Urgenta: Largirea competentelor arbitrului telecom si asupra internetului

„Va asigur ca decizia privind reorganizarea autoritatii de reglementare a fost corecta si obiectiva, avand la baza considerente care reclama urgenta. Principalul scop al reorganizarii nu a fost acela de a diminua competenta, atributiile sau organizarea interna a institutiei, ci, dimpotriva, s-a urmarit consolidarea autoritatii, prin extinderea competentei noii autoritati si asupra internetului care inregistreaza o dezvoltare rapida in Romania”, spune Karoly Borbely.

Motivul demiterii sefului ANRCTI: Georgescu a gestionat eronat fondurile si functiile administrative

„(…) Nu trebuie facuta nicio confuzie intre independenta institutionala si lipsa raspunderii administrative in indeplinirea sarcinilor de serviciu. Independenta nu trebuie sa ofere protectie impotriva raspunderii. Cazul demiterii presedintelui fostei autoritati este un exemplu relevant in acest sens. Astfel, veti gasi informatiile detaliate solicitate in extrasele rapoartelor de audit intocmite de catre structurile de audit ale Cancelariei Primului-ministru al Romaniei precum si ale autoritatii, transmise in anexa. Dupa cum veti observa, acestea indica in mod amanuntit, gestionarea eronata a fondurilor si a functiilor administrative..”, explica ministrul comunicatiilor.

Posibilitatea unei noi proceduri de infringement doar peste circa cinci-sase luni

Constantin Teodorescu, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, a declarat cu o zi in urma pentru HotNews.ro ca un raspuns din partea Comisiei Europene la aceasta scrisoare este asteptat saptamana viitoare. Oficialii romani nu vad motive de ingrijorare, posibilitatea deschiderii unei proceduri de infringement putand fi luata in calcul abia peste sase luni de zile.

„O Ordonanta data de Guvern nu se considera lege definitiva decat cand e aprobata de Parlament. Cand se vorbeste de infringement vorbim de fapt despre neconcordanta intre legislatia europeana si legislatia stabila si definitiva romaneasca. Infringement ar putea fi astfel doar daca peste 5-6 luni de zile, tinand cont ca sunt si alegeri, Parlamentul aproba o lege care nu este in concordanta cu cea europeana”, a precizat Constantin Teodorescu.

Comisarul European, Viviane Reding, a amenintat vinerea trecuta cu masuri legale daca independenta arbitrului telecom din Romania nu este mentinuta. Printr-o scrisoare de urgenta trimisa Ministerului Comunicatiilor, Comisia Europeana a dat termen limita data de 26 septembrie pentru a primi din partea autoritatilor romane explicatii atat in privinta infiintarii in regim de urgenta a unei noi autoritati in domeniu cat si asupra motivelor demiterii fostului presedinte, Dan Georgescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro