Sari direct la conținut

Kemal Kilicdaroglu, cu șanse de a-l detrona pe Erdogan, poartă vestă de oțel înainte de alegerile prezidențiale / Ar fi primit informații că ar putea fi ținta unui atac

HotNews.ro
Kemal Kilicdaroglu ar purta vesta de otel in urma unor informatii ca ar putea fi expus unui atac, Foto: Veysel Altun / AFP / Profimedia
Kemal Kilicdaroglu ar purta vesta de otel in urma unor informatii ca ar putea fi expus unui atac, Foto: Veysel Altun / AFP / Profimedia

Kemal Kilicdaroglu, principalul adversar al președintelui turc Tayyip Erdogan, a purtat vineri o vestă de oțel pentru un miting electoral, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale de duminică, după ce a primit „informații că ar putea fi atacat”, a spus o sursă din partidul său, Partidul Republican al Poporului, relatează Reuters.

Imaginile au arătat, de asemenea, că agenții de securitate ai lui Kilicdaroglu purtau puști de asalt și se aflau pe scenă cu el în timp ce ținea discursul, o premieră în timpul campaniei sale electorale.

O sursă din Partidul Republican al Poporului (CHP), condus de Kilicdaroglu, a declarat că principalul lider al opoziției, în vârstă de 74 de ani, a purtat vesta de oțel și că securitatea a fost intensificată după ce a primit informații că ar putea fi expus unui atac.

Sursa nu a detaliat.

Kilicdaroglu, care are un avantaj redus față de Erdogan în sondaje, își ținea discursul în orașul Samsun de pe coasta Mării Negre.

Într-un interviu acordat vineri Reuters, el a spus că este încrezător în victorie. Kiliçdaroglu primite să se rupă de epoca președintelui Erdogan dacă va fi ales.

„Voi aduce legea și justiția în această țară. Voi aduce pacea”, a declarat el săptămâna trecută.

Cine este Kiliçdaroglu, candidatul opoziției turce la prezidențiale

Opozantul numărul unu al președintelui în exercițiu, un bărbat cu o figură zveltă și o mustață albă și subțire, pozează în „Domnul Curat” al politicii turcești, denunțând de ani de zile corupția pe care o consideră că este o cangrenă ce a cuprins vârful statului.

El promite că va continua să își plătească facturile de apă și electricitate în calitate de președinte și că se va întoarce în istoricul palat prezidențial Çankaya, în loc să se mute în somptuosul palat de 1.100 de camere pe care Erdogan l-a construit pe un deal împădurit și protejat din Ankara.

„El este ca noi. El îi înțelege pe oameni”, a declarat entuziasmată Aleyna Erdem, în vârstă de 20 de ani, o suporteră a lui Kiliçdaroglu, la un miting electoral din Istanbul, notează AFP.

Kemal Kiliçdaroglu promite, de asemenea, să nu confiște puterea după ce va „restabili democrația” și că va limita puterile președintelui. El spune că va preda ștafeta și se va retrage pentru a avea grijă de nepoții săi, spune el. „Nu sunt un om ambițios”, a declarat el în aprilie pentru revista Time.

De când a preluat președinția CHP, fondat de părintele Turciei moderne Mustafa Kemal Atatürk, el a transformat linia partidului, schimbând imaginea sa foarte laică. La sfârșitul anului 2022, el a propus o lege pentru a garanta dreptul femeilor turce de a purta vălul pe cap, inițiativă apreciată de electoratul conservator.

Kiliçdaroglu, născut într-o familie modestă din provincia istoric rebelă Dersim (redenumită Tunceli, în estul Anatoliei), cu o majoritate kurdă și alevi, încearcă în paralel să-i atragă pe kurzi, dintre care mulți îl numesc cu afecțiune „Piro”, un cuvânt kurd care desemnează un bunic sau un lider religios alevi.

Președintele Erdogan îl numește „Bay Kemal” („domnul Kemal”), folosind termenul „bay” rezervat în mod tradițional străinilor pentru a-l ironiza. De la începutul campaniei, șeful statului l-a redenumit „Bay Bay Kemal” (pronunțat „Bye Bye Kemal”), susținând că turcii îl vor „îngropa” cu votul lor în seara zilei de 14 mai, în ciuda faptului că mai multe sondaje îl plasează pe Kiliçdaroglu în poziția de favorit.

Un sondaj recent a estimat sprijinul pentru Erdogan la 43,7% în timp ce Kilicdaroglu este cotat cu 49,3% din intenția de vot. Acest sondaj a fost realizat înainte ca un important candidat la prezidențialele de duminică să se retragă din cursă, ceea ce – teoretic – înseamnă un vot anti-Erdogan mai puțin fărâmițat și o șansă în plus pentru Kilicdaroglu, care are chiar șansa să câștige din primul tur.

Kilicdaroglu acuză Rusia că recurge la „deepfakes”

Kemal Kilicdaroglu a acuzat joi Rusia că a recurs la „deepfakes” în campania electorală turcă.

Aceste acuzaţii formulate de Kemal Kilicdaroglu au intervenit la câteva ore după ce un alt candidat, Muharrem Ince, s-a retras din cursă după ce a fost ţinta unei campanii de calomnie online.

„Dragi prieteni ruşi”, a postat Kemal Kilicdaroglu pe Twitter, „sunteţi la originea montajelor, conspiraţiilor, falsurilor şi înregistrărilor care au fost dezvăluite ieri în această ţară”.

„Dacă doriţi prietenia noastră după 15 mai, nu vă atingeţi de statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării şi a prieteniei”, a mai scris el.

„Sunt Kemal, vin!”

Economist de formație, numit în fruntea puternicei Agenții Sociale din Turcia în anii 1990, a fost mult timp considerat incapabil să câștige alegerile. Dar dubla victorie în 2019 a candidaților CHP la alegerile municipale din Istanbul și Ankara, un eșec fără precedent pentru Recep Tayyip Erdogan și partidul său, i se datorează în mare parte.

Cu acest succes, liderul CHP a reușit în acest an să unească în spatele său șase formațiuni de opoziție și să obțină sprijinul principalului partid prokurd.

De asemenea, el știe alături de cine să apară în public: primarii foarte populari ai CHP din Istanbul și Ankara, Ekrem Imamoglu și Mansur Yavas, pe care vrea să îi numească vicepreședinți, participă la aproape toate deplasările sale de campanie.

Candidatului opoziției la prezidențiale, al cărui punct culminant a fost marșul de 420 km pe care l-a condus în 2017 între Ankara și Istanbul pentru a denunța încarcerarea unui membru al partidului său, îi place să pledeze pentru răbdare.

Unul dintre afișele de campanie ale lui Kiliçdaroglu promite susținătorilor săi că vine sfârșitul unei lungi așteptări: „Sunt Kemal, vin!”.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro