Sari direct la conținut

La Cluj mocneste scandalul statuilor bilingve

HotNews.ro

Scandalul placutelor bilingve de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj are toate sansele sa se transforme in razboiul statuilor.

Comitetul de Initiativa Bolyai solicita Universitatii Babes Bolyai ca, pe langa busturile regelui Ferdinand si al reginei Maria, amplasate deja la nivelul I al cladirii, sa fie instalate la nivelul II si busturile imparatului Franz Josef si al imparatesei Elisabeta.

Lehel Kovacs, presedintele Comitetului de Initiativa Bolyai, care militeaza deshis pentru separarea universitatii maghiare de cea romana, spune ca ar fi un gest in spiritul dreptatii si echitatii: “Universitatea Babes Bolyai a fost contopita din doua universitati: Babes, care a avut drept parinte Universitatea Ferdinand I, si Universitatea Bolyai, care a avut drept parinte Universitatea Franz Iosef. De aici, dorim dezvelirea busturilor.

Comitetul de Initiativa Bolyai (CIB) reia, intr-un comunicat, si problema instalarii de placute bilingve la UBB. Chestiunea trebuia rezolvata pana la 1 iulie 2007, spune cei de la CIB, termen limita stabilit de fostul ministru de externe, Mihai Razvan Ungureanu, in dialogul cu autoritatile ungare.

Si celebra scrisoare din 14 iunie, in care ministerul ungar de externe isi exprima ingrijorarea privind anchetele penale impotriva unor lideri UDMR din Romania, continea si un pasaj referitor la UBB.

“Fostul ministru roman de externe a promis ca la data de 1 iulie 2007 vor fi amplasate placute in limba maghiara in cadrul Universitatii Babes Bolyai” se arata in scrisoare, care mai preciza ca partea ungara asteapta progrese in legatura cu problemele de la UBB.

Astazi, Comitetul de Initiativa Bolyai vorbeste despre un nou termen limita – 31 august – pentru amplasarea placutelor bilingve. Cei de la CIB au fost acuzati de-a lungul timpului ca fac jocurilor radicalilor din UDMR, insa reprezentantii CIB spun ca isi cer drepturile:

“Eu nu cred ca cererea drepturilor este ceva radical. Ba chiar, dupa cum am vazut, si la Targu Mures am cerut aceste lucruri, si acolo intr-adevar conducerea Universitatii a fost mult, mult mai deschisa, si doua din cele zece puncte ale noastre au fost puse in practica. Dar, la Cluj, absolut nimic nu s-a intimplat.

Dupa 1 septembrie o sa montam noi placutele bilingve, la fel cum si anul trecut am inceput montarea lor. Si anul acesta vom trece la montarea placutelor”, spune Lehel Kovacs.

In schimb, conducerea Universitatii Babes Bolyai afirma ca problema multiculturalismului a facut pasi inainte prin montarea unor afisaje electornice care deruleaza informatii despre activitatea institutiei inclusiv in limba maghiara.

Reprezetantii CIB afirma insa ca este prea putin si dau ca exemplu Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures care, spune ei, afiseaza pe cladirea principala numele universitatii in trei limbi si a inceput montarea de placute bilingve.

Asa numitul scandal al “placutelor bilingve” s-a acutizat la Cluj in toamna anului trecut. In noiembrie 2006, doi dintre membri Comitetului de Initiativa Bolyai, Hantz Peter si Lehel Kovacs, au fost exclusi din UBB iar cazul lor a ajuns in instanta, fiind in curs de judecata.

Cei doi, lectori la facultatile de fizica respective matematica, incercasera sa monteze pe cont propriu placute bilingve in cladirile Universitatii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro