Sari direct la conținut

La initiativa PNL si PSD, deputatii au dat drumul vanatorii in rezervatiile naturale protejate

HotNews.ro

Deputatii au votat astazi cu 205 voturi pentru, 5 abtineri si nici un vot impotriva, un proiect de lege al vanatorii initiat de patru deputati PSD si unul de la PNL, similar cu cel respins saptamana trecuta, prin care se permite vanatoarea in rezervatiile naturale si se ofera despagubiri pentru pagubele produse agricultorilor de animalele salbatice. Noua initiativa legislativa are doar numarul de inregistrare schimbat. Vechiul proiect a fost intors spre reexaminare de seful statului pe motiv ca Romania risca sa fie actionata in justitie de catre Comisia Europeana pentru ca prevederile legii incalca regulile comunitare. Noul proiect de lege mai asteapta promulgarea pentru a intra in vigoare.

“Vanatorii au acces in rezervatiile naturale, dar nu pot vana in zonele strict protejate din aceste rezervatii. Noi am reglementat prin lege, in colaborare cu Ministerul Mediului si al Agriculturii ce specii pot fi vanate si in ce perioada”, a explicat unul dintre initiatori, liberalul Gheorghe Gabor.

In lege este specificat ca vanatoarea este permisa in anumite perioade ale anului si la anumite specii salbatice chiar si cele protejate prin lege.

“Speciile respective sunt trecute in anexele legii. De exemplu, ursul este ocrotit prin lege insa, anual se face o cota de recoltare care permite vanarea acestei specii in limitele si numarul impus de catre Ministerul Mediului”, a explicat Gheorghe Gabor. Legea mai prevede ca un proprietar care detine 51% din fondul de vanatoare poate decide singur carei asociatii poate sa inchirieze terenul. In aceste conditii administratorii fondurilor de vanatoare, pot incheia contracte fara licitatie.

Liber la vanatoare in Delta Dunarii

Gheorghe Gabor a explicat ca numai daca un proprietar detine 51% dintr-un fond de vanatoare poate negocia un contract si ca este putin probabil sa existe astfel de cazuri.

Initiatorii sustin ca este o lege buna, imbunatatita fata de prima varianta, care tine cont si de proprietarul fondului de vanatoare, despagubeste si pe cei care le sunt atacate culturile de catre animalele salbatice, dar ca este o lege buna si pentru vanatori care au acces la o paleta mai larga de specii.

Noul proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic este semnat de patru deputati PSD si un deputat PNL (Florin Iordache, Eugen Nicolicea, George Baesu, Dumitru Bentu si liberalul Gheorghe Gabor).

Ca un exemplu de aplicare a legii in rezervatia Delta Dunarii: in ciuda faptului ca intreaga Delta constituie patrimoniu natural mondial UNESCO, prevederile initiativei exclud vanatoarea doar pe 50.000 ha din cele 680.000 ha, cat cuprinde Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Basescu: Romania risca declansarea procedurii de infringement

Proiectul de lege a starnit numeroase proteste din partea organizatiilor ecologiste. Initial, legea a fost adoptata de ambele Camere ale Parlamentului insa a fost retrimisa la reexaminare de catre presedintele Traian Basescu.

Pana in 2007 vanarea carnivorelor mari, cum sunt ursul, lupul, rasul se facea pe baza unei cote acordate de Ministerul Mediului dupa o evaluare a numarului de exemplare facuta de Agentiile de Protectia Mediului. Romania, in calitate de membra a UE trebuie sa adopte reglementarile UE care interzic vanarea acestor specii, din cauza efectivelor extrem de reduse in rezervatiile din Europa.

Seful statului a intors proiectul de lege in Parlament, cu o serie de observatii. Proiectul votat astazi de deputati este identic cu cel intors spre revizuire. Iata principalele obiectii aduse de Traian Basescu:

  • Legea modifica acte normative care au transpus deja in mod corect si integral prevederile Directivei Habitatae 92/43 CEE si ale directivei Pasari 79/409 CEE si care deja au fost notificate Comisiei Europene, astfel ca intrarea sa in vigoare va duce la o implementare partiala a Directivelor Europene.
  • Utilizarea de termen precum „zone de protectie stricta” sau „zone cu protectie integrala ale ariilor nationale protejate”, care nu sunt definiti corespunzator si nu isi gasesc corespondenta in legislatia specifica din domeniu, vor da nastere posibilitatii ca vanatoarea sa se realizeze, cel putin partial, pe suprafata ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora. 
  • Excluderea suprafetelor rezervatiilor stiintifice, a suprafetelor parcurilor nationale, suprafetele siturilor patrimoniului natural universal si suprafetelor strict protejate din cadrul zonelor de importanta internationala din perimietrele ce nu se includ in fondurile de vanatoare este inadmisibila, contravenind reglementarilor internationale si scopurilor pentru care aceste zone au fost create.
  • Pe langa impactul devastator pentru mediu si pentru biodiversitatea tarii noastre si a patrimoniului mondial, aspectele mentionate incalca acquis-ul comunitar, acquis transpus in legislatia nationala, ceea ce poate duce la declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement prevazuta la articolul 226-228 din Tratatul CE .
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro