Sari direct la conținut

La o zi dupa ce Guvernul a anuntat ca va sesiza Parchetul pentru nereguli la CARE Romania, ASF anunta ca i-a aplicat acestui asigurator amenzi de 190.000 de lei si ca a sesizat organele de cercetare penala inca de acum aproape trei luni

HotNews.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a tinut sa arate miercuri, 23 aprilie, la o zi dupa ce Corpul de Control al premierului a anuntat ca va sesiza Parchetul general privind nereguli la firma de asigurari CARE Romania, ca si-a facut treaba ca autoritate de supraveghere. Astfel, ASF spune ca a informat Corpul de Control al premierului, in luna februarie 2014, asupra concluziilor unui control inopinat efectuat anul trecut la aceasta firma, si ca, in data de 28 ianuarie 2014, i-a aplicat amenzi de 190.000 de lei si a sesizat si organele de cercetare penala asupra unor fapte ce tin de activitatea de asigurare.

Iata mai jos comunicatul ASF:

„Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de concluziile Raportului Corpului de Control al Primului Ministru referitor la verificarile efectuate la CARE Romania SA.

ASF precizeaza ca, la randul ei, a informat Corpul de Control al Primului Ministru, in luna februarie 2014, asupra concluziilor controlului inopinat declansat la CARE Romania SA in luna octombrie 2013 si care a vizat perioada 2012 – 2013.

Controlul a verificat modul de functionare a sistemului de control intern, managementul riscului si auditul intern, modul de inregistrare si evidenta a dosarelor de dauna si de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a politelor si respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.

Controlul a constatat incalcari semnificative ale legislatiei asigurarilor: neinregistrarea in evidenta tehnica si contabila a societatii a unor polite emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat (care a permis expunerea societatii la riscuri prin incheierea de polite in afara limitelor de competenta).

Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, in data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei si a sesizat organele de cercetare penala asupra unor fapte care tin de activitatea de asigurare si care intrunesc, in opinia ASF, elemente de natura infractionala (verificarea acestor indicii tinand de alte institutii ale statului). Totodata, ASF a solicitat societatii un plan de masuri pentru remedierea aspectelor constatate (o parte dintre acestea fiind remediate in cursul controlului).

Precizam ca identificarea unor nereguli in privinta decontarilor dintre societate si conducerea CARE Romania SA tine in principal de controlul intern al societatii si de alte institutii ale statului,iar ASF a procedat, in cadrul controlului inopinat mentionat, la verificarea aspectelor care tin de supravegherea activitatii de asigurare-reasigurare desfasurata de societate.

Referitor la aceste aspecte, reafirmam ca ASF a identificat deficiente semnificative ale Consiliului de Supraveghere si ale Directoratului societatii (conducerea administrativa si executiva a societatii) in perioada anterioara lunii iulie 2013, luand masurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penala si retragerea aprobarii domnului Radu Frincu.

ASF a fost instiintata de catre Corpul de Control al Primului Ministru ca ‘domnul Frincu Radu a detinut functia de Presedinte al Directoratului CARE Romania SA desi nu a indeplinit o conditie obligatorie prevazuta de normele legale pentru ocuparea functiei de membru al directoratului unei societati de asigurari, si anume ‘sa aiba studii superioare’, intrucat nu a facut dovada absolvirii unor studii superioare’.

Precizam ca domnul Radu Frincu a obtinut, in data de 19 mai 2010, aprobarea din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pe baza documentelor depuse la dosar, care ar fi atestat ca are studii superioare.

Urmare a sesizarii Corpului de Control al Primului Ministru, ASF va verifica veridicitatea documentelor depuse la dosar si modul in care fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor a aprobat numirea domnului Radu Frincu in functia de Presedinte al Directoratului CARE Romania SA, pozitie pe care a detinut-o in perioada 19 mai 2010 – 8 iulie 2013.

Precizam ca domnul Radu Frincu nu mai face parte din conducerea societatii inca din iulie 2013 si nu detine in prezent vreo functie de conducere intr-o societate de asigurare autorizata de catre ASF”.

  • Ce nereguli a descoperit Corpul de Control al premierului la compania de asigurari-reasigurari Care Romania

Corpul de Control al primului-ministru a descoperit o serie de nereguli la Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania), o societate de stat la care actionar majoritar (93,78%) este Eximbank. Echipa de control a constatat printre altele ca Radu Francu, fostul presedinte al directoratului CARE Romania, nu a putut dovedi prin documente ca ar avea studii superioare. „Compania Care Romania a transmis Corpului de Control al primului-ministru documente privind situatia profesionala a presedintelui directoratului, Francu Radu, printre care nu au fost identificate inscrisuri care sa ateste absolvirea de catre Francu Radu a cursurilor unei institutii de invatamant superior”, se arata in raportul Corpului de Control facut public marti, 22 aprilie. (vezi documentul atasat)

Potrivit CV-ului, Francu ar fi urmat in perioada 1990-1995 cursurile Facultatii de Management IT din cadrul Universitatii Bucuresti, iar in perioada 2001-2003 pe cele ale Universitatii IDW Management Den Haag-Olanda.

Radu Francu a detinut functia de presedinte al Directoratului in perioada mai 2010-iulie 2013.

In raportul Corpului de Control se mai arata ca in perioada 2010-2013 cat a fost Francu presedinte al Directoratului, compania a inregistrat o pierdere cumulata de 23,4 milioane lei.

In aceasta perioada, Francu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a fost depusa declaratia de avere.

De asemenea, potrivit inscrisurilor transmise Corpului de Control, Radu Francu si Marius Constantin Banu, in calitate de presedinte, respectiv membru al directoratului, au utilizat sume importante din fondurile companiei, in valoare de 831 mii lei si 53 mii euro, in interes personal ori pentru persoane din afara companiei.

Cei doi au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate impreuna cu familia sau cu alte persoane in strainatate in valoare de 65,8 mii lei si 31,6 mii euro. Vacantele au fost la Roma, Ibiza, Nisa, Cannes, Disneyland -Paris, statiunea Ischgl (Austria), statiunea San Benedetto del Tronto (Italia).

Corpul de Control a mai constatat situatii incare cheltuielile aferente transportului intern si international aerian au fost efectuate pentru persoane care nu erau angajate la societate, adica pentru membri si prieteni ai familiei Francu. Aceste calatorii au costat 134,6 mii Lei.

La acestea se adauga si alte cheltuieli decontate: imbracamite din Milano, transport cu elicopterul la Monte Carlo, produse Louis Vuitton si articole de pescuit.

Guvernul va sesiza Parchetul General in privinta acestor nereguli.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro