Sari direct la conținut

La revedere, tabara draga! (de Andreea Pora)

Romania Libera

Spre deosebire de alti adulti, politicienii inca merg in tabara. Poate parea o chestie neserioasa, frivola, de marketing. O metoda de tocat banii din cotizatii si sponsorizari, o forma superficiala de socializare, un soi de team-building inaintea sesiunii, alegerilor, campaniilor care ii asteapta pe mai tinerii legiuitori si sefii lor de partid.

Dar nu-i deloc asa! Tabara de vara a devenit o veritabila institutie. Una dintre cele mai interesante, mai vii si mai importante din Romania. Vara de vara, acolo se trag sfori, se fac si se desfac aliante, se impartasesc si se regleaza ultimele comploturi, se nasc si se doboara lideri, se formeaza taberele si se negociaza functiile.

Anul acesta semnificatia taberelor de vara este mult mai profunda daca ne uitam la intamplarile si semnalele lansate acolo. Lui Mircea Geoana, de exemplu, i se pregateste ceva care seamana a debarcare.

Atacat de naravasul Ponta, acuzat de toate relele si esecurile partidului de un Iliescu neobisnuit de calm, avertizat de clujeni, asediat din toate partile de nemultumiti si sapat pe la spate de negociatori fara mila, scaunul lui Geoana pare ca sta pe nisipuri miscatoare.

Motiunea s-a transformat intr-un cartof fierbinte pe care, discret, dusmanii i l-au strecurat in buzunarul de la pantaloni si, in loc de prim-ministru, seful PSD ar putea sa se multumeasca cu vreun post de ambasador ramas neocupat. Asta doar daca il convinge pe Hrebenciuc sa i-l negocieze.

E drept ca tumultul contestarilor rasuna in special pe terasele hotelului din Mamaia al lui Nicusor Constantinescu, dar faptul ca acolo, intre o cafea si doua coniacuri, s-au pomenit numele lui Diaconescu si Ponta ca posibili inlocuitori la sefie si coincidenta ca cei doi au refuzat onoarea de a figura pe listele pentru PE arata ca tinerii i-au pus gand rau lui Geoana.

Semnale interesante au venit si dinspre Costinesti, acolo unde tinerii liberali rumegau de zor declaratiile mai-marilor. De unde pana acum doua saptamani se cautau de zor sportivi, cantareti si ratati pentru europarlamentare, ministrul Cioroianu a sunat trezirea la realitate: intregul cabinet ar putea ateriza acolo in urmatoarea luna. Ceea ce, oricum, inseamna mai mult decat nimic.

Asta daca negocierile Olteanu-Hrebenciuc esueaza. Ca masura de prevedere si incurajare, premierul a trecut rapid in revista masurile social-democrate pe care intentioneaza sa le ia si off the record a transmis promisiunea ca laurii vor fi impartiti frateste in viitor cu PSD-ul.

Pentru a aburi agenda politica si a da de lucru analistilor si politicienilor de serviciu la televiziuni, Tariceanu a relansat tema extrem de „populara” si lamurita deja de sondajele de opinie si partial de refendumul pentru suspendare: republica parlamentara. Urmeaza retragerea din Irak.

In ce priveste tabara de vara a femeilor PD, desi aici se poate spune ca emotiile au evoluat intr-o zona mai estival-frivola, dupa cum ii sta bine unui partid cu inca 40% in sondaje, surprizele politice n-au lipsit.

Traian Basescu – cine altul? – a spus ca sustine varianta de vot uninominal agreata de PSD, ceea ce i-a luat prin surprindere pe unii lideri, care apucasera sa se declare de partea Pro Democratia si nu stiau cum s-o dea intoarsa. Caci sefu-i sef si pana la alegeri nimeni nu indrazneste sa miste-n front.

Cat despre popor, un sondaj de opinie spune ca in proportie de 75% n-a plecat in nici o tabara.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro