Sari direct la conținut

Laserul de la Magurele. Constructia ELI-NP incepe in aprilie, proiectul de aproape 300 de milioane de euro a fost depus la Bruxelles

HotNews.ro
Foto proiect ELI-NP Magurele, Foto: ELI-NP.ro
Foto proiect ELI-NP Magurele, Foto: ELI-NP.ro

Proiectul celui mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele, a fost depus la Comisia Europeana. „In aprilie se estimeaza inceperea implementarii proiectului in Romania”, au declarat pentru HotNews.ro surse autorizate. Proiectul laserului si al centrului de cercetare paneuropeana din Romania intra astfel in ultima etapa, avand acum nevoie doar de semnatura finala a comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, pentru a fi inceputa construirea laserului.

UPDATE: Informatia a fost confirmata si de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care a declarat pentru HotNews.ro ca „astazi s-a finalizat procedura de depunere a proiectului la Bruxelles”.

Proiectul ELI-NP are ca obiect dezvoltarea celui mai puternic laser din lume si crearea unui centru de cercetare paneuropeana in Romania, la Magurele. Acesta va fi primul de asemenea proportii si complexitate din Europa, rezultatele tehnologiei dezvoltate putand avea aplicatii intr-o mare varietate de domenii precum medicina, fizica nucleara, electronica, tehnologia informatiilor, produse farmaceutice, tehnologia reciclarii reziduurilor etc.

Pe scurt, etapele parcurse pana acum de ELI-NP:

  • Decembrie 2009 – Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie
  • Decembrie 2010 – Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
  • Ianuarie 2011 –  proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este „o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana” – Nicolae Zamfir

  • Februarie 2011 – a fost primita o prima evaluare a proiectului, iar in martie JASPERS a remis evaluarea finala, „extrem de pozitiva”
  • 1 iunie 2011Guvernul a aprobat un memorandum prin care cerea identificarea de surse de finantare pentru ELI-NP si realocarea de bani europeni de la alte programe europene catre proiectul celui mai mare laser din lume
  • 22 decembrie 2011 – Guvernul a decis includerea integrala in bugetul Ministerului Educatiei a sumelor necesare finantarii proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Executivul anunta atunci ca beneficiarul acestui proiect este Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei (IFIN-HH), iar finantarea se va realiza din fonduri europene. Doua saptamani mai tarziu, ministrul Daniel Funeriu declara ca proiectul ELI-NPa primit finantare europeana.
  • In aprilie 2012 este planificata demararea constructiei
  • Constructia are ca termen de finalizare 2015

Foto proiect – Cladirea ELI-NP din Magurele

In octombrie 2011, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat ca „valoarea proiectului e de 293 de milioane de eurosi va fi realizat in doua etape, pana la sfarsitul lui 2015. Suma care urmeaza sa fie cheltuita din actualul buget al UE este 183 milioane de euro”. Potrivit acestuia, prima etapa este pana la sfarsitul lui 2015, care inseamna finantarea din bugetul european actual, iar a doua etapa in urmatorii 2 ani, cu o finantare din bugetul 2014-2020.

Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si managerul proiectului ELI in Romania, explica in iunie anul trecut pentru HotNews.ro ca, din valoarea totala a proiectului, „cofinantarea nationala este de 17%„. Ulterior, „bugetul de stat va suporta o treime din costurile de intretinere, o treime va fi suportata de la Bruxelles, o alta treime din proiecte private sau de la useri industriali sau de high-tech„, preciza acesta.

Zamfir a explicat ca proiectul romanesc este limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar „tot ceea ce implica aceste instrumente, laserul si fasciculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate„.

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.

Laborator de cercetare stiintifica pentru folosirea laserilor / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu

Proiectul din Romania se cifreaza la 293 de milioane de euro, din fonduri europene. Aplicatiile experimentelor planificate pe platforma de la Magurele merg de la terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Proiectul consta in obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi.

Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Cehia a primit din aprilie 2011 aprobarea Comisiei Europene, Ungaria este in urma Romaniei

Cehia a primit unda verde din partea Comisiei Europene pentru construirea pilonului de la Praga al proiectului Extreme Light Infrastructure inca din luna aprilie 2011. Mai exact, pe 20 aprilie 2011 comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, a semnat documentul prin care aproba demararea constructiei din Praga, parte a proiectului ELI.

Foto proiect – ELI Cehia / Sursa: eli-beams.eu

Dupa primirea aprobarii din partea Comisiei Europene, Cehia s-a confruntat, insa, cu alte probleme. In jurul proiectului s-a declansat un adevarat scandal, legat de pretul terenului pe care va fi construit centrul de cercetare. Dupa ce doua evaluari au stabilit preturi diferite (diferenta dintre evaluari este de aproximativ 4 milioane de euro), oficialii au solicitat o a treia evaluare, realizata de o universitate economica. Terenul pe care urmeaza sa fie construit pilonul ceh al proiectului de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) se afla la marginea capitalei Cehiei si apartine bisericii.

In ce priveste partea de proiect care urmeaza sa fie construita in Ungaria, aceasta este in urma Romaniei pentru ca autoritatile de la Budapesta au intarziat in luarea unei decizii privitoare la locul unde va fi ridicata infrastructura. „Cred ca ei au luat acum o decizie ferma si recupereaza”, declara in iunie 2011 Adrian Curaj, membru al Comitetului International de Avizare ELI-NP.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro