Sari direct la conținut

Laserul de la Magurele: Institutul de Cercetare pentru Fizica si Inginerie Nucleara a semnat contractul de 66 milioane euro pentru realizarea Sistemului Fascicul Gamma

HotNews.ro
Laserul de la Magurele, Foto: ELI-NP.ro
Laserul de la Magurele, Foto: ELI-NP.ro

Institutul de Cercetare pentru Fizica si Inginerie Nucleara a semnat la Roma contractul care va permite realizarea Sistemului Fascicul Gamma pentru laserul de la Magurele. Aceasta este una dintre componentele de maxima importanta ale proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Contractul, in valoare de 66 de milioane de euro, a fost semnat cu reprezentantii Consortiului EuroGammaS, care cuprinde 7 institutii si companii europene din domeniu. Nicolae Zamfir, director general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara si manager al proiectului ELI in Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca la licitatie a fost depusa o singura oferta, care insa reuneste firme din toata Europa. Potrivit acestuia, suma cu care a fost atribuit contractul este cu 9% mai mare decat estimarea initiala.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH) a semnat miercuri, 19 martie, la Roma, contractul care va permite realizarea Sistemului Fascicul Gamma, anunta Ministerul Educatiei. Contractul a fost semnat cu reprezentantii Consortiului EuroGammaS, care cuprinde urmatoarele institutii si companii europene:

  • Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Italia) – liderul consortiului
  • Universita degli Studi di Roma „La Sapienza” (Italia)
  • Centre National de la Recherche Scientifique (Franta)
  • ALSTOM S.A.S. (Franta)
  • ACP Systems S.A.S.U. (Franta)
  • COMEB Srl (Italia)
  • ScandiNova Systems (Suedia)

Nicolae Zamfir

Nicolae Zamfir

Foto: Agerpres

Nicolae Zamfir, director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN HH) si manager al proiectului ELI in Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca explicatia existentei unei singure oferte sta in complexitatea proiectului de la Magurele, unde va fi pus in functiune cel mai puternic laser din lume. “Este un proiect extrem de complex, iar la nivel european s-au unit toate tarile” pentru realizarea Sistemului Fascicul Gamma, a afirmat Zamfir.

Potrivit acestuia, suma de 66 de milioane de euro, cu cat a fost atribuit contractul, este cu 9% mai mare decat estimarea initiala. “Am inceput deja lucrul, iar colegii au ramas la Roma pentru a finaliza planul de lucru”, a precizat pentru HotNews.ro managerul proiectului ELI in Romania.

Livrarile vor incepe in urmatoarele luni. In octombrie 2015 consortiul castigator trebuie sa predea prima parte a Sistemului Fascicul Gamma, iar contractul se termina in 54 de luni, deci in octombrie 2018”, a explicat Nicolae Zamfir.

Directorul IFIN-HH a declarat ca exista insa probleme la construirea cladirii care va gazdui laserul de la Magurele.Ridicarea constructiei este in termen, dar e o problema de livrare a unor echipamente care difera de oferta initiala. Deocamdata, aici e punctul in discutie. Ori constructorul demonstreaza ca aceste echipamente au acelasi efect in final, ori vin cu ce a aparut in oferta initiala, ca noi nu putem accepta decat daca scopul constructiei e indeplinit”, a declarat Zamfir.

Acesta a precizat ca problemele aparute tin de sistemul de amortizare. “Sper sa depasim punctele critice care sunt acum la constructie ca sa o terminam. Oricum exista un buffer de 6 luni si in momentul acesta nu exista nicio intarziere, suntem in timp. Dar depinde de modul de rezolvare a acestei probleme”, a adaugat managerul ELI-NP.

Constructia trebuie finalizata pana in martie 2015, moment din care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita.

Reprezentare grafica a unui experiment / Sursa: extreme-light-infrastructure.eu

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a declarat ca „prin semnarea acestui contract, ELI-NP se apropie decisiv de realizare. Importanta proiectului pentru cercetarea si economia romaneasca este considerabila si trebuie apreciata ca atare: ELI creeaza conditiile pentru dezvoltarea cercetarii romanesti si permite obtinerea in Romania a unor rezultate relevante pentru stiinta si tehnologia globale”.

Sursa de radiatii Gamma, realizata in cadrul proiectului de la Magurele, va avea numeroase aplicatii, care variaza de la folosirea de tehnici radiomedicale la tratarea deseurilor radioactive.

Amintim ca in urma cu un an Asocierea Strabag SRL, ED Zublin AG si Strabag Sp.z.o.o (Strabag Polonia) a castigat licitatia pentru construirea cladirii laserului de la Magurele. Licitatia publica de atribuire a lucrarii de constructie a cladirii ce va gazdui proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a debutat la 1 august 2012, iar pe langa asocierea declarata castigatoare au mai depus oferte asocierile: Astaldi SPA + SC Comnord S.A + S.C AstalRom S.A. + SC ASA Geoexchange Contractor SRL / Hochtief Solutions AG + SC Bog’art SRL + SC Edas Exim SRL / si Bouygues Batiment International + Bouygues Travaux Publics + Bouygues Romania SRL + ETDE + UTI Grup S.A.

Costul total al proiectului ELI-NP se ridica la 356 milioane EUR, din care contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20%

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”. Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN – European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Amintim ca in luna septembrie 2012 Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat finantarea proiectului ELI-NP – cel mai puternic laser din lume care va fi construit la Magurele. Este vorba despre finantarea pentru prima parte a proiectului, de 180 de milioane de euro, urmand ca restul de bani pana la 356 de milioane de euro cat costa proiectul integral sa fie eliberati in urmatorul exercitiu financiar european multianual, care incepe din 2014.

Foto proiect – Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Etapele parcurse pana acum in proiectul ELI-NP:

  • februarie 2013: Au inceput angajarile la ELI-NP. Detalii aici
  • 13 decembrie 2012: A fost lansata licitatia publica pentru marile echipamente ale ELI-NP (Sistemul Fascicul Gama de Mare Intensitate – 8.12.2012 – si Sistemul Laser de Mare Putere – 13.12.2012. (Detalii aici)
  • 12 decembrie 2012: Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN HH) au semnat contractul de finantare a proiectului ELI-NP (Detalii aici)
  • 18 septembrie 2012: Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a primei parti din proiectul ELI de la Magurele (Detalii aici)
  • August 2012: Se deschide licitatia pentru achizitia serviciilor de constructie pentru cladirile prevazute de proiect, a serviciilor de supraveghere a lucrarilor si a dirigentiei de santier. Pana la aceasta data s-au investit in acest proiect circa 5 milioane de euro, sumele corespunzatoare Proiectului Tehnic putand fi rambursati de la Comisia Europeana
  • Aprilie 2013: O asociere condusa de Strabag a castigat licitatia pentru construirea cladirii in care va fi montat laserul
  • Valoarea totala estimata a contractului este de 270.166.334 RON (peste 60 de milioane de euro) pentru „Lucrari de constructii a infrastructurii de cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) ce vizeaza executia unui ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita desfasurata de cca. 31500 mp, care include cladiri cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice, protectie la vibratii, camere curate etc.) destinate instalarii echipamentelor de cercetare”. Durata contractului este de 22  luni incepand de la data atribuirii contractului.
  • Urmeaza ca in 2015 sa se termine constructia cladirii si sa inceapa montarea echipamentelor mari

Cum va arata cladirea din Magurele care va gazdui cel mai puternic laser din lume

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro