Sari direct la conținut

Laurentiu Ciurel, greu de clintit din functie: Refuza sa-si dea demisia de la Complexul Energetic Oltenia, insa ministrul spune ca nu tolereaza lipsa de integritate

HotNews.ro
Laurentiu Ciurel, Foto: Pandurul.ro
Laurentiu Ciurel, Foto: Pandurul.ro

Laurentiu Ciurel a declarat vineri seara, la o emisiune la TV Sud, ca NU isi da demisia din functia de director al Complexului Energetic Oltenia, informeaza publicatia locala Pandurul. Aceasta in ciuda faptului ca noul ministru al energiei Victor Grigorescu a spus ca Laurentiu Ciurel este dispus sa-si dea demisia, fiind o decizie benefica pentru companie.

UPDATE Victor Grigorescu a spus in urma unei solicitari HotNews.ro ca discutia sa cu Ciurel a fost foarte clara si ca nu va avea niciun fel de toleranta fata de semnalele care vizeaza lipsa de integritate. „Nu doresc sa intru in dialog public cu directorii companiilor din subordinea ministerului. Discutia mea cu domnul Ciurel a fost foarte clara. Nu va exista, fata de nimeni, niciun fel de toleranta la semnalele care vizeaza lipsa de integritate”, a afirmat Grigorescu.

„Ministrul nu mi-a reprosat ca as fi gresit ceva sau ca as fi dus compania intr-o zona de risc, ceva profesional. Reprosul a fost ca nu am prieteni si ca am suparat foarte tare anumite persoane. (…) Am fost numit in aceasta functie dupa o selectie facuta de o firma germana, selectata de Ministerul Economiei in anul 2011. Singura institutie care ma poate demite este Consiliul de Supraveghere, nu poate nimeni altcineva. Ce am semnat am semnat cu Consiliul de Supraveghere”, a declarat Ciurel, potrivit Pandurul. Insa reamintim ca numirea sa a fost contestata tocmai pentru ca nu ar fi respectat principiile guvernantei corporative, conform OUG 109/2011.

Ciurel sustine ca demisia sa ar duce la plecarea a inca patru persoane importante din companie si ca acest lucru nu ar fi bun nici pentru el, nici pentru companie. Mai mult, Ciurel sustine ca oricum Consiliul de Supraveghere nu intentioneaza sa-l demita. Luni, 23 noiembrie, va fi sedinta de Consiliu de Supraveghere, dar demiterea sa nu va fi pe ordinea de zi, afirma Ciurel. Si oricum, daca s-ar lua decizia luni ar mai dura 3 luni pana sa paraseasca societatea, conform contractului de mandat.

Declaratia a fost facuta in contextul in care joi Victor Grigorescu a anuntat ca Laurentiu Ciurel a luat in considerare sa-si prezinte demisia din functia de director general al Complexului Energetic Oltenia. „Am avut o discutie cu domnul Laurentiu Ciurel si am apreciat deschiderea acestuia de a lua in considerare demisia din functia de director general al Complexului Energetic Oltenia, apreciind aceasta decizie ca fiind benefica atat pentru domnia asa, cat si pentru companie”, a afirmat Victor Grigorescu.

Acesta ar fi intr-un conflict de interese in conditiile in care compania pe care o conduce s-a constituit parte civila in procesul Turceni-Rovinari. Laurentiu Ciurel a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova. Acesta a ramas in functia de director general al CE Oltenia, chiar daca aceasta companie este parte civila in dosar. CE Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general, Laurentiu Ciurel, inculpat in acest dosar. Insa, in conditiile in care Laurentiu Ciurel nu isi da demisia din functia de director general, apare sub semnul intrebarii libertatea directiei juridice a companiei de a prezenta probe impotriva sa.

Complexul Energetic Oltenia, companie gigant cu peste 15.000 de angajati, se confrunta si alte probleme, nu doar de natura penala. Anul trecut, compania a inregistrat cea mai mare pierdere dintre societatile de stat: aproape 700 de milioane de lei. Practic, o companie cu profit de 118 milioane de lei in 2012 a ajuns in doar doi ani in pragul falimentului, in doar doi ani. De asemenea, valoarea creantelor a crescut de la 300 de milioane de lei in 2012 la peste 1 miliard in 2014, iar platile restante de la zero in 2012 la peste 50 de milioane de lei in 2014. In ciuda acestei situatii, managerul Laurentiu Ciurel a fost mentinut in functie, motivul invocat in mai multe randuri de fostul ministru al energiei Andrei Gerea fiind faptul ca a fost numit in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Insa si aceasta numire a starnit controverse.

Ciurel detine functia de director general al Complexului Energetic Oltenia din septembrie 2012, chiar din momentul infiintarii companiei prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si Societatea Nationala „Lignitul Oltenia”. La inceput a fost interimar, iar din ianuarie 2013 este director general, fiind o numire controversata. Ciurel sustinea ca a ajuns director general prin OUG 109/2011 privind managementul corporativ, insa procesul de numire a fost contestat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea care acuza incalcari grave ale legislatiei. In primul rand a fost numit de un Consiliu de Supraveghere cu un mandat interimar limitat care nu avea atributii in acest sens. Intai trebuia numit Consiliul de Supraveghere cu mandat plin, in baza OUG 109/2011, iar acesta sa desemneze directorul general. Apoi, a fost ignorata cu totul lista de candidati intocmita de o companie de recrutare de personal, angajata special pentru selectarea managementului companiei. Exista o lista scurta de candidati, romani si straini, insa Consiliul de Supraveghere interimar nu a intervievat pe nimeni, potrivit Fondului Proprietatea, si a decis sa il desemneze direct pe Ciurel. In plus, Ciurel era si membru de partid (PSD), fapt care contrazicea principiile OUG 109/2011 referitoare la depolitizarea managementului din companiile de stat.

Pentru mai multe amanunte, citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro