Sari direct la conținut

Lege anti poluare

Ministerul mediului a aprobat o lege care condamna cu ani grei de inchisoare si amenzi de sute de milioane de lei pe toti cei care polueaza apele, resursele de apa sau zonele de protectie a apei.

Masura va intra in vigoare pe 29 august si vine dupa o serie intreaga de accidente ecologice care au afectat mai multe rauri in Romania.

Noua lege vine in completarea celei din 1996 si prevede amenzi de 100 de ori mai mari si pana la 20 de ani de inchisoare.

Se pedepseste aruncarea deseurilor, a apelor uzate si a reziduurilor. Depozitarea sau folosirea de produse toxice periculoase poate duce la amenzi de 500 de milioane de lei, sau inchisoare pana la trei ani.

Accidente ecologice

In ultimii patru ani accidentele ecologice soldate cu poluarea grava a mai multor rauri s-au tinut lant in Romania.

Evitarea unor asemenea incidente presupune in mare masura si modernizarea statiilor de epurare a diverselor fabrici – investitii care sunt costisitoare.

Unul dintre cele mai grave accidente ecologice s-a produs pe 30 ianuarie 2000 cand s-au rupt digurile unui iaz de decantare de langa Baia Mare apartinand societatii Transgold, fosta Aurul, iar apa cu cianura de acolo a ajuns pana in Marea Neagra prin Somes, Tisa si Dunare.

La vremea respectiva ziarele din intreaga lume au relatat despre accident.

Autoritatile din Ungaria au cerut explicatii, iar comisarul UE pentru problemele mediului Margot Wallstroem a venit in Romania si a anuntat ca un grup de experti internationali va evalua pagubele.

In anul 2001 de la uzina chimica Metadet din Falticeni s-a revarsat in Somuzul Mare o cantitate mare de apa cu cianuri si tot la aceeasi fabrica, nu mai departe de inceputul acestui an a avut loc un incident similar: 10 tone de substante toxice s-au revarsat in acelasi rau.

Expertii cred ca noua lege vine destul de tarziu in comparatie cu alte state europene care au legi bine stabilite de acum 30-40 de ani. In orice caz – spun ei – principiul international trebuie respectat: poluantul plateste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro