Sari direct la conținut

Legea alegerilor parlamentare, adoptata de deputati. Merge la presedintele Iohannis pentru promulgare

HotNews.ro

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 273 de voturi „pentru”, 8 abtineri si 10 voturi „impotriva”, proiectul de lege privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.

Potrivit acestei legi, la urmatoarele alegeri vom avea vot pe liste, precum si un numar mai mic de parlamentari, intrucat normele de reprezentare sunt de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori si un senator la fiecare 168.000 de locuitori. Aceasta norma inseamna un numar total de 466 de alesi, un numar foarte apropiat de cel din 2008, fata de 588 cat sunt in prezent, mult mai mare insa fata de 300 cat a fost votat la referendumul din 2009.

Astfel, urmeaza sa avem 308 deputati, 134 de senatori, 18 parlamentari ai minoritatilor si 6 parlamentari ai diasporei. Un total de 466 de parlamentari, cu patru mai putini decat in 2008 si cu 122 mai putin decat in prezent, numar ce a reiesit din votul uninominal.

Se pastreaza pragul electoral de 5%, iar pentru aliante se adauga 3% pentru al doilea partid intrat in alianta si cate un procent pentru urmatoarele, fara a se putea depasi 10%. Mai exact, pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara care este calculat dupa cum urmeaza: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din voturile valabil exprimate in cel putin patru circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali, si b) in cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga, pentru al doilea membru al aliantei 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.

PNL dorit dublarea numarului de parlamentari pentru diaspora, insa amendamentul acestor a fost respins, la limita, cu 114 voturi impotriva la 113 pentru.

Vezi aici traseul proiectului de lege. Forma finala nu este inca disponibila, consulta forma adoptata de Senat (si atasat)

Deputatii PSD, cei ai PNL, UDMR si grupului minoritatilor au anuntat ca sustin si voteaza pentru proiectul de lege, in timp ce deputatul independent Remus Cernea si deputatul PMP Eugen Tomac au spus ca voteaza impotriva.

Comisia comuna pentru elaborarea initiativelor legislative electorale mai are de trecut un singur proiect de lege, dupa legea privind finantarea partidelor si campaniilor electoral, legea partidelor, legea alegerilor locale si legea alegerilor parlamentare – votul prin corespondenta. Luna trecuta, reprezentantii PSD si cei ai PNL din comisie s-au contrazis pe aceasta tema, fiecare asteptand sa exista „vointa politica”.

Intrebat de acest proiect pe 26 mai, Mihai Voicu (PNL), presedintele comisiei de cod electoral, a declarat ca in prezent „nu exista vointa politica”, insa ca liberalii vor retrage motiunea daca pana atunci se adopta proiectul de lege privind votul prin coresondenta al liberalilor. „Aceasta motiune nu este punct fix, legea este punct fix. In momentul in care acest proces va fi deblocat, motiunea noastra va fi retrasa. Daca legea votului prin corespondenta ar fi adoptata sau macar ar fi intr-o faza finala fara echivoc de adoptare motiunea noastra ar fi, desigur, fara sens”, a precizat liberalul.

Pe de alta parte, Gabriela Podasca (PSD), vicepresedinte al comisiei, a afirmat ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul privind votul prin corespondenta pe care il sustine, intrucat in prezent sunt trei proiecte depuse.

„Eu cred ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul pe votul prin corespondenta pe care il sustine, pentru ca sunt vreo trei legi pe care PNL le-a depus, sunt doua ale PNL si unul al domnului Tomac. Procedura pana acum a fost ca exista un singur proiect pe care lucram, iar celelalte vor figura ca amendamente pentru proiectul pe care noi facem acele modificari”, a spus Podasca.

Ea a sustinut ca PNL trebuie sa isi aleaga un proiect pe care Comisia de cod electoral sa lucreze. „Cand acestia vor initia discutiile, cu siguranta si noi vom avea deschidere. Sunt mai multe proiecte de lege care vizeaza acelasi obiect de reglementare, a votului prin corespondenta. Atat timp cat noi nu ne decidem care e proiectul de fond, nu putem lua o decizie”, a explicat Podasca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro