Legea care modifica regimul de incompatibilitati pentru parlamentari in privinta activitatilor comerciale, criticata de ANI, a fost adoptata de Senat
Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege al senatoarei PC Cristiana Anghel care modifica sectiunea „Incompatibilitati privind calitatea de parlamentar” astfel incat sa se conditioneze existenta starii de incompatibilitate, in cazul senatorilor si deputatilor, de desfasurarea unor „activitati comerciale ce rezulta din documentele A.N.A.F.”
Proiectul legislativ a fost votat cu 86 de voturi ‘pentru’, 43 de voturi ‘împotrivă’ şi o abţinere.
De asemenea, a fost adoptat si raportul comisiei juridice cu un amendament prin care practic se modifica acest text al proiectului in sensul introducerii sintagmei „sistematic si efectiv” in legatura cu activitatile comerciale.
Modificare va suna astfel: „Calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu functia de presedinte vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale care desfasoara sistematic si efectiv activitati comerciale organizate ce constau in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri, comert ori prestarea de servicii ca si contribuabili activi in sensul reglementarilor din Codul Fiscal, inclusiv bancile […]”.
ANI a criticat acest proiect de lege, care urmeaza sa ajunga in Camera Deputatilor, camera decizionala.
In forma actuala a art. 82 din Legea nr. 161/2003, legiuitorul a stabilit foarte clar care sunt incompatibilitatile aplicabile calitatii de parlamentar, neavand nicio relevanta daca acesta a exercitat, in fapt, calitatea care ii aduce starea de incompatibilitate raportat la calitatea de parlamentar, a desfasurat sau nu vreo activitate in cadrul societatii comerciale, sau daca respectiva societate comerciala a realizat sau nu a realizat vreun venit, potrivit ANI.
„Consideram ca nu se poate exercita, in deplina legalitate, o functie de demnitate publica care obliga la respectarea principiului interesului national, daca in acelasi timp persoana este angrenata si are interese si in mediul de afaceri, intrucat cumularea acestor doua calitati, respectiv cea de parlamentar si cea de persoana detinand anumite calitati in cadrul unei societati comerciale, ar duce la atingerea intereselor generale ale comunitatii si a principiilor care stau la baza statului de drept. Mai mult, opinam ca nu se justifica promovarea unui act normativ care are ca efect aducerea in legalitate a unei situatii de incompatibilitate, cu atat mai mult cu cat pe rolul instantelor de judecata exista litigii avand ca obiect incompatibilitatea prevazuta de art. 82 din Legea nr. 161/2003, litigii in care instantele de fond au mentinut ca temeinice actele emise de Agentia Nationala de Integritate, in vederea punerii in aplicare a dispozitiilor legale. Precizam faptul ca Agentia a transmis institutiei relevante un punct de vedere cu privire la propunerea de modificare a art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003. Acesta se regaseste pe pagina de Internet, la sectiunea <puncte de="" legislatie".
In expunerea de motive, initiatorul sustine ca au fost inregistrate cazuri cand s-au infiintat societati comerciale care „nu au functionat niciodata si chiar s-a uitat de ele”.
„Aceste situatii au fost constatate de ANI, care, conform legislatiei actuale, sunt considerate ca stari de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situatii trebuie urmata o cale destul de lunga, plecand de la instantele judecatoresti din teritoriu, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata in documentul citat.